Μεταναστευτικό: Ποιες κινήσεις δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο - Πού ρίχνει το βάρος η Αθήνα
«Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία περίπλοκη συζήτηση - που θα έχει συνέχεια - διεξάγεται στο εσωτερικό της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε εμφανές ότι η Ευρώπη χαράσσει ρότα σκλήρυνσης της στάσης της στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς αυτό θα επιτευχθεί.
Η αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων θα συνεχιστεί και τα επόμενα ραντεβού είναι στην άτυπο Σύνοδο του Νοεμβρίου αλλά και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο είναι ψηλά στην ευρωπαΐκή ατζέντα και πλέον εξετάζονται διαφορετικά σενάρια.
Μητσοτάκης: Η απόφαση της Ευρώπης εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ευρώπη έχει πάρει μία απόφαση -είναι μία απόφαση η οποία, προφανώς, εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα- ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και προσέθεσε «αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές». Μάλιστα σημείωσε πως «αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών»
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις. Σημειώνουν δε πως στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει η φράση «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πως «μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».
Να σημειωθεί πως από την Αθήνα θετικά αποτιμάται πως υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, στόχος είναι να προχωρήσει και το θέμα των επιστροφών και σε αυτό θα επιμείνει η κυβέρνηση.
Πυροδοτεί έντονες συζητήσεις η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας
Το τελευταίο διάστημα συζητήσεις έχει πυροδοτήσει το μοντέλο, που ξεκίνησε να εφαρμόζει η Ρώμη μετά την συμφωνία που υπήρξε με τα Τίρανα. Η συμφωνία προβλέπει πως μετανάστες που εντοπίζονται σε διεθνή ύδατα θα οδηγούνται σε κέντρα στην Αλβανία, ενώ οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται (γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα άτομα θα οδηγούνται στην Ιταλία).
Ωστόσο, απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης προβλέπει πως 12 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στις δομές στην Αλβανία θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία διότι δεν προέρχονται από ασφαλείς χώρες. Ουσιαστικά μόνο μετανάστες που προέρχονται από μια λίστα 22 κρατών που έχουν ταξινομηθεί ως ασφαλείς, μπορούν να πάνε στις δομές στην Αλβανία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της πρωθυπουργού της Ιταλία Τζ. Μελόνι, που συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα για τις επόμενες κινήσεις.
Πρόκειται πάντως για ένα θέμα για το οποίο έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως η μεταφορά μεταναστών προς άλλα κράτη, όπως έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στην χώρα του και εστίασε στην στενότερη συνεργασία με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών.
Στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο σημειώνεται πως η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας αφορά μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. Και επισημαίνεται πως η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιο είδους ζητήματα.
Τι λέει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης «μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης» σημειώνεται από την κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «με χαροποιεί το γεγονός ότι σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων».
Μιλώντας στους Financial Times ζήτησε από την Ε.Ε. να προωθηθεί περισσότερο η νόμιμη μετανάστευση, παράλληλα με την αντιμετώπιση της παράνομης, καθώς υπάρχει ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους στην οικονομία της Ευρώπης.
«Αν θέλεις να χτίσεις μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα» σημείωσε, κάνοντας αναφορά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο» συμπλήρωσε.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr