Μεταναστευτικό: Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της - Στα σκαριά ο «νέος νόμος»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς τις ελληνικές θέσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για πάνω από 4 ώρες οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν για το μεταναστευτικό, για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
«Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο»
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, συζητήθηκε η δημιουργία κόμβων επιστροφής μεταναστών σε τρίτες χώρες, κάτι που ήταν ταμπού μέχρι πρότινος. Οι νέες θέσεις υιοθετήθηκαν μετά τη συνάντηση ηγετών έντεκα χωρών, την οποία συγκάλεσαν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών».
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 20% των παράτυπων μεταναστών επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ζητούν την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα προς την Επιτροπή, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι θα φέρει μια νέα πρόταση, θεωρώντας το ισχύουν νομοθετικό πλαίσιο ξεπερασμένο.
Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη κατευθύνεται προς τις θέσεις της Ελλάδας»
Ικανοποιημένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς τις θέσεις της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές, διότι οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, χρειάζεται να επιστρέψουν πίσω στις χώρες από όπου προέρχονται.
«Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ. Το επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές, διότι η επιχειρηματολογία θα είναι πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιοι θα μπαίνουν. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε. Ζητήσαμε από την Επιτροπή να επεξεργαστεί μια νέα νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Η Ευρώπη με αργά, αλλά σταθερά βήματα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τις ελληνικές θέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το μοντέλο Ιταλίας - Αλβανίας και η θέση της Ελλάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα λύση» τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς είναι διμερής.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για τους μετανάστες που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σχετικά με την πρόταση για δημιουργία κέντρων επιστροφών σε τρίτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι βρίσκει την ιδέα «θετική, αλλά χρειάζεται επεξεργασία».
Τέλος, υπογράμμισε ότι το θέμα των επιστροφών θα πρέπει να εφαρμοστεί και προς την Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που έγινε το 2016. «Δεν εφαρμόζεται και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr