Ομόφυλα ζευγάρια: Αποκαλυπτήρια για το νομοσχέδιο - Οι αντιδράσεις της εκκλησίας και ποιοι γαλάζιοι επιμένουν στο «όχι»
Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στα μέσα Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας είναι έντονες, ωστόσο από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν εμφατικά πως το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμοστεί.
Τώρα μένει να φανεί αν μετά και τις χθεσινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου θα υπάρξουν βουλευτές που - υπό την πίεση και των τοπικών κοινωνιών - θα αποφύγουν να πουν «ναι». Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου- που διήρκησε περίπου πέντε ώρες - αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, ενώ εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας θα διαβαστεί στους ναούς και θα μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο. Παράλληλα θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση.
Ο στόχος της κυβέρνησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που επισημαίνεται είναι πως οι απόψεις της Εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός. «Έχουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει» σημείωσε χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στο κυβερνών κόμμα στόχος είναι να συγκεντρωθούν κοντά στα 120 «ναι» από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθεί η προσπάθεια για να πειστούν όσοι ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι. Η εκτίμηση είναι πως περίπου 20 βουλευτές αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και 8 με 10 κινούνται προς την αποχή, ενώ περίπου 15 βουλευτές φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και σε αυτούς θα επικεντρωθεί η Πειραιώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι τελικά θα πράξει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο όποιος έχει μεν διαφωνήσει με τη ρύθμιση ωστόσο φαίνεται πως θα επιλέξει την αποχή και όχι την καταψήφιση (άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει στείλει μηνύματα ενότητας του κόμματος). Γρίφος παραμένει τι θα κάνουν τρεις με τέσσερις υφυπουργοί που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί και φαίνεται πως το σκέφτονται. Τα… φώτα στρέφονται πρωτίστως στην υφυπουργό Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως προσανατολίζεται στην καταψήφιση του νομοσχεδίου (και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση της από τη θέση της υφυπουργού).
Σε ποιες περιφέρειες είναι οι περισσότεροι διαφωνούντες.
Ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών - που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε λένε «όχι- εκλέγονται σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου στις εθνικές εκλογές τα πήγαν καλύτερο από τον μέσο όρο της επικρατείας κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μεγάλες περιφέρειες που όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να πουν «ναι», όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας.
Το επόμενο διάσημα θα φανεί τι θα πράξουν όσοι βουλευτές ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και στην Πειραιώς εκτιμούν πως τελικά ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων θα υπερψηφίσει. Άλλωστε στην κυβέρνηση παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνουν έμφαση και σε μέτρα στήριξης της οικογένειας, καθώς δεν θέλουν να χάσουν και ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Α Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να πουν «ναι» ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Δημήτρης Κούβελας (που μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή), ενώ ερωτηματικό είναι τι θα πράξει τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος. Στο «όχι» είναι επίσης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη), η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σέρρες).
Στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» και μάλιστα αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Να καταψηφίσει πρόκειται ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ σοβαρές ενστάσεις έχει επίσης ο Περικλής Μαντάς.
Στην Α Αθηνών δεν θα υπερψηφίσει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει τελικά ο Άγγελος Συρίγος που είναι αναποφάσιστος. Στο Νότιο τομέα της Αθήνας στο «όχι» είναι η Άννα Καραμανλή, ενώ θα απέχει ο Γιάννης Καλλιάνος. Επίσης αναμένεται να μην ψηφίσουν ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα), ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβος), ο Νότης Μηταράκης (Χίος) και ο Βασίλης Γιόγιακας ( Θεσπρωτία). Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιοι θα καταψηφίσουν και αν τελικά κάποιοι εξ αυτών θα επιλέξουν την αποχή.
Παράλληλα υπάρχουν και βουλευτές που έχουν εκφράσει προβληματισμούς αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, o Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Βλάσης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Τάσος Δημοσχάκης και ο Κώστας Κατσαφάδος.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr