Αυτοδιοικητικές Εκλογές - Ιστορίες Δημάρχων: Ποιοι μπήκαν φυλακή, ποιος πέθανε την ώρα της ορκωμοσίας, τα ξεραμένα πλατάνια και η ασφυκτική αδιαφορία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αυτοδιοικητικές Εκλογές αύριο και αξίζει να θυμηθούμε ιστορίες δημάρχων και εκλογικών αναμετρήσεων. Ποιοι μπήκαν φυλακή, ποιος πέθανε την ώρα της ορκωμοσίας, πώς σεργιανίζουμε πλάι σε ξεραμένα πλατάνια με έναν περίπατο στην υποκρισία υπό ασφυκτική αδιαφορία…
Τέσσερα χρόνια μετά την γέννηση του νέου Ελληνικού Κράτους, αποφασίστηκαν οι δημοτικές εκλογές, όμως ο Νόμος περί Δήμων – Ελλάδα είμαστε – καθυστέρησε να ψηφιστεί και εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου διενεργήθηκαν μόνο στην Αργολίδα-Κορινθία (Αργολιδοκορινθία) που αποτελούσαν τότε κοινό νομό. Στο Ναύπλιο, αναδείχτηκε δήμαρχος ο Σπυρίδων Παπαλεξόπουλος, γερουσιαστής από το 1828, που λίγα χρόνια αργότερα, η σύζυγός του Καλλιόπη θα είναι από τις πρωταγωνίστριες στην έξωση του Όθωνα!
Κι έτσι εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων, ουσιαστικά, διενεργήθηκαν την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1835 δηλαδή, σε ολόκληρη την τότε ελληνική επικράτεια. Στην Αθήνα, που στο μεταξύ είχε οριστεί ως η πρωτεύουσα της Ελλάδας, εξελέγη δήμαρχος ο Ανάργυρος Πετράκης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ιωάννης Μακρυγιάννης.Βρισκόμαστε στου Όθωνα τα χρόνια και οι Βαυαροί λυμαίνονται τον ήδη λιμασμένο τόπο. Πού να στεριώσει δήμαρχος; Στην Αθήνα ο Ανάργυρος Πετράκης παύτηκε πριν συμπληρώσει τρία χρόνια στον δημαρχιακό θώκο και ο επόμενος δήμαρχος της πρωτεύουσας, ο Δημήτριος Καλλιφρονάς, ο θρυλικός αγωνιστής του ’21 ο αποκαλούμενος Φουστανελοφόρος, φυλακίστηκε με την κατηγορία του συνωμότη κατά του Βασιλέα, εξορίστηκε στην Κύθνο και στη Μύκονο (σήμερα έπρεπε να ισχύει η ποινή…) κι όταν γύρισε «έριξε» τον Όθωνα! Και συνεχίζουμε... Το 1899, στο απόδειπνο του 19ου αιώνα, υπό σοβαρών επεισοδίων δήμαρχος Αθηναίων αναδέιχτηκε δια σφαιριδίων ο Σπύρος Μερκούρης, παππούς της Μελίνας, που θα... νοικιάσει το δημαρχχιακό μέγαρο για τα επόμενα 15 χρόνια! Τον Μερκούρη διαδέχτηκε ο Εμμανουήλ Μπενάκης.
Το 1925 πρώτες δημοτικές εκλογές και στη Θεσσαλονίκη, όπου εξελέγη ο 37χρονος δικηγόρος από την Ανατολική Θράκη Μηνάς Πατρίκιος, συνεπικουρούμενος από το ΚΚΕ και τους πρόσφυγες και που κυνηγήθηκε απηνώς από τους δικτάτορες Πάγκαλο και Κονδύλη. Ο Πάγκαλος ακύρωσε τις εκλογές, προκήρυξε νέες, αλλά και πάλι πρώτευσε ο Πατρίκιος. Ο Πάγκαλος συνέχισε να διώκει τον Πατρίκιο σαν Ιαβέρης... Τι πέτυχε; Στη Θεσσαλονίκη, η μεγάλη πλατεία στην περιοχή «25ης Μαρτίου» ονομάζεται προς τιμήν του Πλατεία Μηνά Πατρικίου. Για τον Πάγκαλο, ούτε σοκάκι..
Στην Αθήνα δήμαρχος εξελέγη ο Σπύρος Πάτσης, που παρέδωσε στις επόμενες εκλογές, το 1929 στον συνονόματό του και γνώστη της θέσης, Σπύρο Μερκούρη.
Οι Κόκκινοι... ανάβουν φωτιές
Και φθάνουμε στο 1934. Τότε ήταν η χρονιά των «κόκκινων δημάρχων». Στις εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου εκλέχτηκε δήμαρχος Καβάλας ο 29χρονος καπνεργάτης Μήτσος Παρτσαλίδης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ. Στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Μαρτίου εκλέχτηκε και στις Σέρρες δήμαρχος του Μετώπου ο Διονύσης Μενύχτας.
Τα «κόκκινα ψηφοδέλτια» επικράτησαν σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιανετζίκ, Τσαρίτσανη, Γιαννούλη, Τσερέπλιανη, Αγίτσα, Δεμερή, Δόγανη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέρμπεη.
Στην Αθήνα υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ ήταν ο Βασίλης Νεφελούδης, αλλά δεν εξελέγη. Το εκλογικό κέντρο του Νεφελούδη στην πρωτεύουσα έγινε στόχος επιδρομής και για την ανακατάληψή του έγιναν μάχες σώμα με σώμα!
Τον Απρίλιο, δύο μόλις μήνες από την εκλογή του, ο Μήτσος Παρτσαλίδης μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του οδηγήθηκε σε δίκη. Το δικαστήριο της Καβάλας καταδίκασε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δημοσθένη Μακέδο και άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και έναν χρόνο εξορία. Η δημοτική πλειοψηφία μετατράπηκε σε μειοψηφία.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έμειναν τελικά κρατούμενοι επί 10 ολόκληρα χρόνια. Το 1942 οι Αρχές του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου τους παρέδωσαν μαζί με τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους στις δυνάμεις κατοχής.
Ετσι, οι Δημοσθένης Μακέδος, Γιάννης Ευθυμιάδης, Νικόλας Νεγρεπόντης, και Μπαρμπαλέξης βρέθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου του 1934, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, αφού το εκλογικό δικαίωμα δόθηκε μόνο σε όσες είχαν συμπληρώσει τα 30 χρόνια και γνώριζαν ανάγνωση και γραφή.
Στις κάλπες μετά 10 έτη!
Και προσπερνάμε την περίοδο μέχρι την δικτατορία των Απριλιανών και προσγειωνόμαστε στην Αθήνα του 1975, Κωνσταντίνος Καραμανλής πανίσχυρος, Κωνσταντίνος Βασιλιάς στα παραμύθια πιά και η Ελλάδα καλείται να εκλέξει τους τοπικούς της άρχοντες. Να επικεντρωθούμε στην Αθήνα και στους μεγάλους δήμους; Αν και Ελλάδα δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα - έτσι λένε - ας σταθούμε στο Κλεινόν Άστυ, στο Μεγάλο Λιμάνι και στη Νύμφη του Θερμαϊκού.
Το 1975 εφαρμόστηκε το εκλογικό σύστημα με βάση το οποίο ο υποψήφιος (δήμαρχος ή κοινοτάρχης) έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό 50+1% των ψήφων (αυτό ίσχυε μέχρι τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις) ώστε να εκλεγεί· σε αντίθετη περίπτωση, διεξαγόταν επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή.
Στις αυριανές εκλογές, επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Στις πρώτες μεταπολιτευτικές δημοτικές εκλογές (10 χρόνια μετά τις προηγούμενες!), στην Αθήνα εξελέγη ( και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή) ο υποστηριζόμενος από το Κέντρο και την Αριστερά Ιωάννης Παπαθεοδώρου. Στη Θεσσαλονίκη εξελέγη ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Το 1978 μόνο η Θεσσαλονίκη εξέλεξε δήμαρχο από την Α' Κυριακή, τον Μιχ. Παπαδόπουλο που είχε υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης: ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε., Ε.ΔΗ.Κ., Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού και Ε.Δ.Α.. Στην Αθήνα ο υποστηριζόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Μπέης (ήδη επιτυχημένος δήμαρχος Ζωγράφου ) άφησε 2ο τον κυβερνητικό Γεώργιο Πλυτά στον β’ γύρο. Τρίτη θέση στον δήμο Αθηναίων; Ο συνδυασμός του Μίκη Θεοδωράκη που είχε την υποστήριξη του ΚΚΕ.
Με τον συνδυασμό του Πλυτά είχαν εκλεγεί τότε οι: Γιάννης Γκιωνάκης, Λουκάς Μπάρλος (πρόεδρος της ΑΕΚ), Παύλος Γιαννακόπουλος (μετέπειτα πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟ), Γιώργος Σιδέρης και Κώστας Λινοξυλάκης. Η εποχή των διασήμων ανατέλλει…
Στις εκλογές του ’78 κυρίαρχος ήταν η αποχή, που άγγιξε το 40% σε πολλές περιοχές, αλλά και το ΚΚΕ, που εξέλεξε δημάρχους σε δήμους όπως στον Ταύρο, την Ελευσίνα, την Καισαριανή, την Πετρούπολη. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε πτώση και η Αντιπολίτευση πανηγύρισε.
Και πάμε στο 1982: ΠΑ.ΣΟ.Κ. – λαός στην εξουσία και γιατί όχι και στους δήμους; Μπέης ξανά στην Αθήνα, που νίκησε τον Τζανή Τζαννετάκη (μετέπειτα πρωθυπουργό) και Θεοχάρης Μαναβής στη Θεσσαλονίκη που άφησε δεύτερο τον Σωτήρη Κούβελα, θυμάστε, εκείνον που θεωρούσε τους ποιητές «λαπάδες».
Από τον Μπουλντόζα στον Κύριο Τίποτα
1986: Μαζί θα προχωρήσουμε, με τον Αντρέα, αλλά δεν μας είχε πού θα πάμε· γκρίνια στην Κυβέρνηση, Καραμανλής (ένας ήταν ο Καραμανλής) σε προσωρινή σύνταξη και ο Σημίτης ράβει καινούργια κοστούμια στον λαό…
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ «πήρε» 143 δήμους και η Νέα Δημοκρατία 87 δήμους, όμως, για πρώτη φορά μετά το 1981 ο πυρσός της Ν.Δ αχνοφέγγει και πάλι αφού το κόμμα της Δεξιάς μπήκε στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Ο Μπουλντόζας Μιλτιάδης Έβερτ ισοπέδωσε τον Δημήτρη Μπέη, ο Σωτήρης Κούβελας βύθισε στον Θερμαϊκό τον Θεοχάρη Μαναβή και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έκανε τη Χρυσή Πεντάδα του Ολυμπιακού 6άδα… σαν τ’ αυγά.
Και ο πάντα εμβληματικός Αντρέας, μετά την ήττα στους μεγάλους δήμους, είχε πει - με ή δίχως νόημα καμιά σημασία δεν είχε - τότε: «Αυτές οι εκλογές έστειλαν σημαντικά μηνύματα του λαού προς την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο προς την κυβέρνηση...» .
1990: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι πια εδώ, ούτε ενωμένο, ούτε δυνατό… Οικουμενική Κυβέρνηση υπό Ξενοφώντα Ζολώτα και πολιτική αστάθεια με άρωμα εμφυλίου. Ο Αντώνης Τρίτσης, πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ, υποστηριζόμενος από τη Δεξιά στην Αθήνα, στενοχώρησε τη Μελίνα, ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος λύγισε τον Δημήτρη Φατούρο στη Θεσσαλονίκη και μόνο ο Στέλιος Λογοθέτης στον Πειραιά κράτησε τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ μεσούρανα.
1994: όχι μόνο Δήμαρχους, αλλά και Νομάρχες. Οι περισσότερες νομαρχίες της χώρας βάφτηκαν «πράσινες» και η ΝΔ συνέχισε την κατηφόρα μετά τις στις βουλευτικές εκλογές του '93 και τις ευρωεκλογές του '94.
Στην Αθήνα, ο πομπώδης Θεόδωρος Πάγκαλος ηττήθηκε από τον «κύριο τίποτα» Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Ντίνος Κοσμόπουλος κράτησε την καρέκλα του στο δημαρχιακό μέγαρο και ο Στέλιος Λογοθέτης επίσης συνέχισε τις βουτιές στα θολά νερά του Λιμανιού.
1998: Τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 20ου αιώνα και οι της ΝΔ υποψήφιοι επικράτησαν «βραχεία κεφαλή» εκείνων του ΠΑΣΟΚ· ήταν οι πρώτες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας, σύμφωνα με το οποίο οι μικρότεροι δήμοι και κοινότητες όλης της επικράτειας συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας 1.033 μεγαλύτερους δήμους.
Ο Αβραμόπουλος, αφού γέμισε την Αθήνα με αγάλματα και μαρμάρινες επιγραφές με το όνομά του, νίκησε και τη Μαρία Δαμανάκη. Ο Φτερωτός Γιατρός Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άνοιξε την πόρτα του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, που ήταν γι’ αυτόν ο προθάλαμος για τις φυλακές και ο Χρήστος Αγραπίδης στον Πειραιά νίκησε τον αντίπαλό του, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο Στέλιος Λογοθέτης είχε περάσει ήδη από το κελί της φυλακής με κατηγορίες για «υπεξαίρεση χρημάτων κατ' εξακολούθηση», και η Δικαιοσύνη τον… καταδίωκε και τα θολά νερά του Λιμανιού επιζητούσαν βιολογικό καθαρισμό λυμάτων…
2002: Και ξημερώνει 21ος αιώνας και να η Ντόρα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας και να κι ο Φτερωτός Γιατρός να συνεχίζει να ίπταται πάνω από τον Λευκό Πύργο.
2006: Νικήτας Κακλαμάνης δήμαρχος στην Αθήνα με «γαλάζιο κοστούμι» αφήνοντας τον Κώστα Σκανδαλίδη να διερωτάται «πώς;» και κάποιος νεαρός με το ονοματεπώνυμο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται υπό τη σημαία του Συνασπισμού και κάποιοι επενδύουν σ’ αυτόν την αισιοδοξία τους για το μέλλον… Στη Θεσσαλονίκη ο Ζορό Παναγιώτης Ψωμιάδης προσπέρασε το εμπόδιο της Χρυσής Ούμπιονίκου Βούλα Πατουλίδου στη Νομαρχία και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνέχισε το έργο του στον δήμο μέχρι που οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς καταδικάστηκε για έλλειμμα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης και για υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
Το φαινόμενο Μπέου
Μια και ο λόγος για δημάρχους που πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, να επισημάνουμε πως και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος συνελήφθη με την κατηγορία της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αγώνες», κατηγορία για την οποία προφυλακίστηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Ναυπλίου στις 28 Ιουνίου 2011· το 2015 παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της εκβίασης, της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και του παράνομου στοιχηματισμού. Με την απόφαση το Τριμελές Εφετείο Αθηνών τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία-δωροληψία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στους αγώνες σε δύο αγώνες και για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση. Κατά της απόφασης άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο και τον αθώωσε για όλες τις κατηγορίες. Στις αυριανές εκλογές ο κύριος Μπέος διεκδικεί και πάλι τον θώκο του δημάρχου, ενώ η πόλη βουλιάζει στον βόρβορο των απόνερων μιας, ή μάλλον δύο, θεομηνιών…
2010: και οι εκλογές διεξήχθησαν μετά από το Πρόγραμμα Καλλικράτης: μεταρρύθμιση της διοικητικής διαίρεσης και όχι μόνο. Σύμφωνα με την νέα διοικητική διαίρεση πολλοί δήμοι και κοινότητες συνενώθηκαν σε νέους ευρύτερους δήμους. Εκλογές υπό τη βαριά σκιά του Μνημονίου, υπό τον τρόμο χρεοκοπίας και πολιτικής αστάθειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει τότε πως «μια ενδεχόμενη βαριά εκλογική ήττα θα ήταν λόγος για να καταφύγει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές»… Δεν ηττήθηκε προς μεγάλη έκπληξη των Ευρωπαίων, που απορούσαν πώς μετά το Μνημόνιο ξαναψήφισαν οι Έλληνες την ίδια Κυβέρνηση.. Έλα ντε; Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;
Αλλά στην Ελλάδα, όλα είναι πιθανά, ακόμα και τα πιο απίθανα! Για παράδειγμα δήμαρχος Αθηναίων αναδείχτηκε ο Γιώργος Καμίνης που νίκησε τον Κακλαμάνη, ο Γιάννης Μπουτάρης μπήκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (όχι ο Νίκος… εκείνος εξελέγη στην Αθήνα με την Ελληνική Αυγή) στον Πειραιά.
2014: Ο Γιώργος Καμίνης επανεκλέχθηκε στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Πειραιά επικράτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης… ε, συγγνώμη ο Γιάννης Μώραλης.
2019: Στις εκλογές εκείνες, για πρώτη φορά, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου όσοι είχαν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Στην Αθήνα εκλέχθηκε δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης, υιός της Ντόρας Μπακογιάννη, εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ανεψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ στον Πειραιά επανεκλέχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης… ε, τι έχουμε πάθει; Ο Γιάννης Μώραλης θέλαμε να γράψουμε…
Νεκρός μετά την ορκωμοσία!
Και ένα θλιβερό γεγονός: Στα Γιάννενα, το 1964 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Μελανίδης υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά την πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας του και πέθανε! Ο 59χρονος γιατρός Γιώργος Μελανίδης είχε εκλεγεί ένα μήνα πριν με ποσοστό 41,5%· ορκίστηκε στις 7 Αυγούστου του 1964. Μετά το τέλος της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας, ο γιατρός ανέβηκε στο βήµα για να μιλήσει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γιώργος Μελανίδης κατέρρευσε· η νεκροτομή έδειξε «ανακοπή καρδιάς». Την επομένη ημέρα ο δήμαρχος κηδεύτηκε και μια άμαξα, με άλογα που τους φόρεσαν μοβ μπέρτες, μετέφερε το φέρετρό του στους δρόμους των Ιωαννίνων.
Εκλογές αύριο; Πότε φθάσαμεν εδώ;
2023: Και φθάσαμε με το τρενάκι του χρόνου στο αύριο. Εκλογές 2023 και ουδείς ασχολείται. Μα ουδείς, πλην των άμεσα ενδιαφερομένων.
Ο υιός της Ντόρας και ανεψιός του Πρωθυπουργού, Κώστας Μπακογιάννης, που έταξε 75.000 δένδρα κι έπειτα το ξέχασε, που έσκαψε την Πανεπιστημίου μια δυο φορές για τον Μεγάλο Περίπατο και μίκρυνε την απόσταση από την πραγματικότητα μέχρι το αφελές ψεύδος, που έφερε στο φως, ανασκάπτοντας στο νου του, την Πολιτεία του Πλάτωνα, που υποσχέθηκε Αθήνα νέα και ωραία και για την ώρα την κρατάει γερασμένη, βρώμικη και άσχημη: κάτι σαν την Ελένη από το Κωσταλέξη κινδυνεύει να επανεκλεγεί.
Γιατί, οι περισσότεροι - και όχι μόνο οι δημότες της Αθήνας - έχουν παραδοθεί άνευ όρων στη ραστώνη της καθημερινότητάς τους, αφήνοντας να αλωνίζουν τα δημόσια χωράφια ανόητοι ψηφοθήρες, ακαμάτηδες χρηματολάτρεις και ελεεινοί ψευδοπολιτικοί.
Κι αυτό που διαρκεί περισσότερο είναι η αδιαφορία: τίποτα δεν κρατάει πάνω στο δέντρο περισσότερο από ένα ξερό κλαδί.
Ο πλάτανος θέλει νερό κι ο Έλληνας αέρα. Και στην Αθήνα του 2023 τα πλατάνια πεθαίνουν από δίψα και οι Έλληνες από ασφυκτική αδιαφορία! Καλή ψήφο…
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr