Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο την ώρα που συνεδριάζει το ΝΑΤΟ - «Άρματα μάχης» ζήτησε ο Ζελένσκι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και έναν μήνα, με τις απώλειες να αυξάνουν συνεχώς και τη Ρωσία να μην κάνει πίσω. Έτσι, ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει έκκληση στο ΝΑΤΟ για «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» αλλά και «το 1% των αρμάτων μάχης της συμμαχίας». Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των G7 βρίσκονται στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα Πέμπτη διεξάγεται διπλωματικός μαραθώνιος καθώς οι Έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου της Ουκρανίας που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα.
Όλα αυτά με τους βομβαρδισμούς να μαίνονται στην ουκρανική επικράτεια. Νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις δυτικά του Κιέβου, καθώς επί περίπου 40' ήταν εν εξελίξει πυραυλική επίθεση σε βιομηχανικό συγκρότημα -το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στην ουκρανική πρωτεύουσα, Χρήστο Νικολαΐδη.
Την ίδια ώρα, περίπου 200 μέτρα μακριά ακούστηκε έκρηξη, με πληροφορίες του καναλιού να αναφέρουν πως οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί.
Ο Ζελένσκι ζητά «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε χαιρετισμό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε μία ιστορική στιγμή και ζήτησε από τη Συμμαχία την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς τη χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε συνθήκες που είναι άνισες».
«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας» τόνισε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram και μέσω αυτού απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αναλυτικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε «το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ». «Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά», ανέφερε ο Ζελένσκι.
«Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο: «Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου», πρόσθεσεο Ουκρανός πρόεδρος.
Προέτρεψε παράλληλα τη Συμμαχία να παράσχει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, για να βοηθήσει τη χώρα του να αμυνθεί έναντι των ρωσικών εναέριων και χερσαίων βομβαρδισμών. Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που η στρατιωτική συμμαχία έχει αποκλείσει διότι σύμφωνα με αξιωματούχους δεν μπορεί να προβλεφθεί η ρωσική αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
«Σήμερα το πρωί έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Ενήλικες και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Η χώρα αξίζει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ»
Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος νωρίτερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, αναφέθηκε και στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η χώρα του μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. «Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ», υπογράμμισε ο Ζελένσκι. «Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει αυτή η απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι θα μας στηρίξετε ακόμη και σε αυτό», συμπλήρωσε
«Θέλω σουηδικές εταιρείες, Σουηδοί αρχιτέκτονες, το σουηδικό κράτος και ο σουηδικός λαός να συμμετάσχουν σε αυτό», είπε και πρόσθεσε πως «Θα ανοικοδομήσουμε (την Ουκρανία) για χάρη του λαού (…) για χάρη της Ευρώπης».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της εξετάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο πυραύλους
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Όπως πρόσθεσε, «ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε».
Κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και παρανόμως εκτοπισθεί στη Ρωσία
Οι Αρχές της πολιορκημένης Μαριούπολης ανακοίνωσαν σήμερα πως περίπου 15.000 πολίτες έχουν αρπαγεί και παρανόμως εκτοπισθεί στη Ρωσία μετά την κατάληψη τμημάτων της πόλης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, οι τοπικές Αρχές γνωστοποίησαν την Κυριακή πως χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί εκτός της Ουκρανίας δια της βίας, χωρίς να δώσουν ακριβέστερο αριθμό. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι λεωφορεία που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκάλεσε πρόσφυγες από την Μαριούπολη διέσχισαν τα σύνορα προς την Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.
«Κάτοικοι της Αριστερή Όχθης έχουν αρχίσει να εκτοπίζονται μαζικά στην Ρωσία. Συνολικά, περί τους 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έπεσαν θύματα παράνομου εκτοπισμού», γνωστοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενος στο ιταλικό Κοινοβούλιο πως «τίποτε δεν έχει μείνει» στη Μαριούπολη έπειτα από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.
Οι κάτοικοι που έχουν παγιδευτεί στην πόλη παραμένουν στα υπόγεια χωρίς τροφή, νερό και θέρμανση.
Ξεκίνησε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των G7 και έτσι τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη είναι εστιασμένα στη βελγική πρωτεύουσα για τις σημερινές Συνόδους Κορυφής που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.
Οι ηγέτες φωτογραφήθηκαν για την παραδοσιακή πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ημέρα ξεκινά με τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχία ενώ ακολουθεί η σύνοδος της G7. Το απόγευμα, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει χαιρετισμό τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσω βιντεοκλήσης. Περίπου στις 11:30 το πρωί η πόρτα έκλεισε και οι ηγέτες της συμμαχίας ξεκίνησαν τις συνομιλίες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr