Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Πόσοι βουλευτές θα πουν «ναι»
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σήμερα στη Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σήμερα στη Βουλή, ωστόσο δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών. Η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα -που αποτελεί και το πρόσωπο που έχει προτείνει το κυβερνών κόμμα- αναμένεται να γίνει στην τέταρτη ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη χρειάζονται 180. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί και επομένως θα απαιτηθεί και τέταρτη ψηφοφορία όπου αρκούν απλά 151 «ναι».
Πάντως, το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να μην προτείνει έναν υποψήφιο από άλλο πολιτικό χώρο -όπως ήταν η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών- πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, είπε «είναι δικαίωμά σας να μην τον ψηφίσετε. Δεν είναι δικαίωμά σας να θεωρείτε ότι προσωπικότητα συναινετική, η οποία μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει ντε και καλά να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Όχι, έχει και αυτή η παράταξη πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να είναι συναινετικά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως ο κ. Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ τον είχε ψηφίσει τρεις φορές για Πρόεδρο της Βουλής (σημείωση: στις εκλογές του 2019 και δύο φορές το 2023). Παράλληλα έκανε λόγο για «μικρότητα», λέγοντας πως «σχολιάσατε κάποιες αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής για χρηματοδοτήσεις οι οποίες είχαν και τη δική σας έγκριση. Αλλά αυτό το προσπερνώ. Αυτή είναι η επιλογή σας. Μονοπώλιο στη συναίνεση δεν έχετε».
Από το κυβερνών κόμμα τονίζουν πως ο κ. Τασούλας ως Πρόεδρος της Βουλής έδειξε «ενωτικό πνεύμα» και «συνθετικές αρετές» και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, όπου στη Βουλή υπάρχουν εννέα κόμματα και 23 πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές. Παράλληλα σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα και μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον η χώρα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου υπήρξε μία γενικότερη συζήτηση τους προηγούμενες μήνες είτε για υποψηφιότητες από την κεντροαριστερά είτε από την κεντροδεξιά. Ωστόσο -εφόσον δεν επιλεγόταν πρόσωπο από άλλο χώρο- φαινόταν από την αρχή πως φαβορί ήταν ο Κ. Τασούλας.
Πάντως, φαίνεται πως ελήφθη υπόψη και το γεγονός πως «γαλάζιοι» βουλευτές μιλούσαν μετά τις ευρωεκλογές για την ανάγκη επιστροφή στις ρίζες και στενότερης σύνδεσης με ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης και δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του ήταν έκδηλη η ικανοποίηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την συγκεκριμένη κίνηση. Στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν άλλωστε να υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία και «γαλάζιοι» να διαφοροποιούνταν και αυτό μέτρησε και στην τελική απόφαση.
Ποιοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα υπέρ της υποψηφιότητας του Κωσταντίνου Τασούλα είναι οι 156 «γαλάζιοι» βουλευτές, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Μάριος Σαλμάς (υπενθυμίζεται πως είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά διεγράφη). Από εκεί και πέρα θετικά φαίνεται πως μπορεί να ταχθούν από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Π. Σαράκης (είχε εκλεγεί με την Ελληνική Λύση) και ο Χ. Κατσιβαρδάς (είχε εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες). Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπερψηφίσουν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες και οι οποίοι να σημειωθεί πως είχαν πει «ναι» στον προϋπολογισμό (ο Γ. Ασπιώτης και ο Μ.Γαυγιωτάκης).
Πάντως, δεν θα υπερψηφίσουν τελικά την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι «Σπαρτιάτες»., αν και αρχικά μετά τα όσα είχε πει ο Β. Στίγκας στη Βουλή αναμενόταν η θετική ψήφος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε σημειώσει πως δεν είναι ευπρόσδεκτες για την κυβέρνηση οι ψήφοι των Σπαρτιατών όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γροιλανδία: Ο ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος για τις Σπάνιες Γαίες και ο ρόλος της Ελλάδας
60 χρόνια πριν και ό,τι λέει σήμερα ο Τραμπ είναι ήδη ειπωμένα από έναν ψυχοπαθή πρόεδρο: Καναδάς, Ρωσία, αυτοκρατορία
Λος Άντζελες: Μετέτρεψαν κατάστημα σε «πεδίο μάχης» για κάρτες Pokemon
Μια ξεχασμένη ιστορία: πώς ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετώπισε «σαν αγγούρι» επίδοξο… δολοφόνο του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr