Φάμελλος: Κρατά «χαμηλά» τη διαφωνία με τον Πολάκη για τις τράπεζες - Τι σκέπτονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ
Προσεκτικός με τη Νέα Αριστερά, «ναι» σε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Να κλείσουν ένα-ένα τα μέτωπα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου προτού αυτά οδηγήσουν σε εσωστρέφεια θέλει ο Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη «επανεκκίνηση» του κόμματος.
Ο Φάμελλος δεν απέρριψε την πρόταση Πολάκη, θέλει κοστολόγηση της πρότασης
Να «αγκαλιάσει» τις πολιτικές διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτές εξελιχθούν σε πρόβλημα για την ενιαία έκφρασή του, θέλει ο Σωκράτης Φάμελλος, που εχτές εκλήθη να σχολιάσει την επιμονή του Παύλου Πολάκη να μιλά για επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, «κόντρα» στην γραμμή που έχει χαράξει η Κουμουνδούρου εδώ και πολύ καιρό. «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές προτάσεις. Όμως όλες οι προτάσεις συντείνουν στο ότι κάτι πρέπει να κάνει η πολιτεία για τα επιτόκια και τους καταναλωτές και δεν το κάνει» είπε (Real FM) αρχικά ο πρόεδρος του κόμματος, επιχειρώντας να λειάνει τις διαφωνίες του με τον Παύλο Πολάκη.
«Η πρόταση η δική μου και η δική μας, που κατέθεσα στη Βουλή, ήταν να αξιοποιήσουμε το σημερινό ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να ενισχυθεί ο ρόλος της πολιτείας» εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως «ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει να διερευνήσουμε και την πρόταση κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας». Σημείωσε ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμα όλες τις επεξεργασίες για αυτή την πρόταση», ενώ εμφανίστηκε ανοικτός στο να εξεταστεί η πρόταση Πολάκη, καθώς, όπως είπε, «δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν μοντέλα κρατικών τραπεζών στην Ευρώπη, πρώτα απ’ όλα. Είμαστε εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Προσεκτικός με τη Νέα Αριστερά, «ναι» σε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια συνέντευξη ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε όμως να μεταθέσει το ενδιαφέρον στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο εμφανίστηκε προσεκτικός στις διατυπώσεις του για τη Νέα Αριστερά. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και βουλευτές, πρώην σύντροφοί μου και συντρόφισσες μου, που είναι σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό με υποχρεώνει να σεβαστώ τον κοινοβουλευτικό κανόνα και την κοινοβουλευτική δεοντολογία και μας υποχρεώνει όλους μαζί λοιπόν να έχουμε μια τοποθέτηση με σεβασμό, τουλάχιστον, στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε αρχικά να βάλει σε πρώτο πλάνο την ενίσχυση του κόμματος του οποίου προεδρεύει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεγαλώσει και να δυναμώσει και να αποτελέσει και τον πυλώνα και τον καταλύτη να υπάρχει μια προοδευτική απάντηση στην ελληνική κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως «χρειάζεται να υπάρχει, όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, ένα προοδευτικό σχήμα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. «Νομίζω πως ναι, μπορούμε να τα βρούμε. Όλος ο προοδευτικός κόσμος δεν περιορίζει τη συζήτηση μόνο στο ΠΑΣΟΚ» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε κομματικούς εγωισμούς. Εμείς είναι γεγονός ότι ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ, και αυτή η διαδικασία της επανεκκίνησης μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και κάποιες υπερβάσεις»
Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει στην ατζέντα της την αποτίμηση της συζήτησης του προϋπολογισμού, τα εθνικά θέματα, αλλά και την προετοιμασία για την εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότησή του. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση και για το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Σωκράτη Φάμελλο να σημειώνει εχτές πως «εμείς θα κάνουμε κουβέντα και στην Πολιτική Γραμματεία από αύριο, που ξεκινάμε αυτή τη συζήτηση για μια περιφρονημένη δημοκρατική συζήτηση».
Στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως δεν έχει τεθεί προς συζήτηση κανένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη διαδικασία. Φαίνεται πάντως πως το ηγετικό επιτελείο θα αναμένει τις σχετικές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προτού προχωρήσει στις δικές του κινήσεις.
Η εξήγηση είναι απλή: Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας κάποιο ιστορικό στέλεχός του για τη θέση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη δική του πρόταση. Θα αναζητήσει τότε ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, που θα συνδέεται με την πορεία του και μπορεί να πιέσει και τη Νέα Αριστερά να στηρίξει την πρότασή του.
Αν πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανεί να επιλέγει μια στενά κομματική υποψηφιότητα, τότε η Κουμουνδούρου θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ώστε να καταθέσουν από κοινού τη δική τους υποψηφιότητα. Σε αυτό το σενάριο τα κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο «χαλαρά» και θεσμικά, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως τα περιθώρια συνεργασίας είναι ανοικτά και οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινείς.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr