Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Οι παραλείψεις που εντοπίζονται στην προκαταρκτική εξέταση παρά την καθυστερημένη ολοκλήρωση της, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες ότι το μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο, θα καταλήξει στο συρτάρι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έναν χρόνο και 18 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου οι 600 άνθρωποι, που έχασαν άδικα τις ζωές τους, συνεχίζουν να επιζητούν δικαίωση. Ωστόσο, οι παραλείψεις που εντοπίζονται στην προκαταρκτική εξέταση, παρά την καθυστερημένη ολοκλήρωση της, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες ότι το μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο, θα καταλήξει στο... συρτάρι μαζί με τις άλλες δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες ερευνήθηκαν οι τυχόν ευθύνες των σωμάτων ασφαλείας για τον θάνατο ανθρώπων, που επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των επιζώντων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κλήθηκαν να καταθέσουν εγγράφως μόνο τα 12 μέλη του πληρώματος του ΠΠΛΣ 920, το οποίο αλληλοεπίδρασε με το Adriana και τα μέλη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, που επέβαιναν σε αυτό. Οι παραπάνω ερευνώνται για τα αδικήματα: της πρόκλησης ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία πλοίων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων, της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος, της παράλειψης προσφοράς βοήθειας, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της κατά συρροή σωματικής βλάβης εξ αμελείας.
Κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι η Αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, που διαχειρίζεται την υπόθεση δεν κάλεσε σε έγγραφη κατάθεση την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. «Αφού λάβαμε αντίγραφα της δικογραφίας διαπιστώσαμε ότι οι κατ’ εξοχήν και εκ του νόμου αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις πλημμέλειες και παραλείψεις της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης δεν κλήθηκαν για παροχή εξηγήσεων, δηλαδή τα αρμόδια όργανα του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) και οι ιεραρχικά Προϊστάμενοί τους. Κλήθηκαν από την Αντεισαγγελέα μόνον για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Από τις καταθέσεις δε των ιδίων, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προκύπτει ότι γνώριζαν, ήδη από το πρωί της 13/6/2023, ότι το σκάφος και οι επιβαίνοντες ήταν σε κατάσταση κινδύνου καθώς και την ανάγκη διάσωσης», επισημαίνει στο ethnos.gr, η δικηγόρος και Συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Μαρία Παπαμηνά, που εκπροσωπεί ορισμένους από τους επιζώντες.
«Τα ανώτερα αυτά στελέχη του Λιμενικού Σώματος είχαν την εποπτεία και την ευθύνη της επιχειρησιακής διαχείρισης και του συντονισμού των ενεργειών, παρ’ όλα αυτά η Αντεισαγγελέας προφανώς έκρινε ότι δεν έχουν κάποια ευθύνη για αυτή την τεράστια τραγωδία. Για αυτό και καταθέσαμε αίτημα να επεκταθεί η ποινική δίωξη και στα ανώτερα στελέχη και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος», τονίζει.
Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν οι συνομιλίες στη δικογραφία;
Από τη δικογραφία λείπουν και οι καταγραφές των επικοινωνιών, που είχαν τα μέλη Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) με το Adriana, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι στις καταθέσεις τους παραδέχονται ότι επικοινώνησαν μέσα από το κέντρο με το πλοίο, που βρισκόταν σε κίνδυνο. «Κάποιοι από τους κληθέντες για κατάθεση, αξιωματούχοι προσπάθησαν να αιτιολογήσουν αυτή την έλλειψη των κρίσιμων αυτών ηχητικών αρχείων λέγοντας ότι, για τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, χρησιμοποιήθηκαν κάποια τηλέφωνα του Κέντρου Επιχειρήσεων που δεν είχαν καταγραφική δυνατότητα! Προφανώς, λοιπόν δημιουργείται τουλάχιστον απορία, αν όχι υπόνοιες συγκάλυψης καθώς άλλες, όχι κρίσιμες, επικοινωνίες του ΕΚΣΕΔ έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνονται στη δικογραφία», σχολιάζει η Μαρία Παπαμηνά.
Η δικηγόρος υπενθυμίζει ότι στις αρχές του Ιανουαρίου η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την επαναπροώθηση Τουρκάλας υπηκόου στον Έβρο. Για την υπόθεση είχαν προηγηθεί μηνύσεις στην εισαγγελία Ορεστιάδας και Θράκης, οι οποίες απορρίφθηκαν. «Η απόφαση του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, γιατί διαπιστώνει ότι η μήνυση στην Ελλάδα δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο, όταν εμπλέκονται στελέχη των σωμάτων ασφάλειας» υπογραμμίζει και καταλήγει, «αναμένουμε και απαιτούμε στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου, της μεγαλύτερης τραγωδίας στη Μεσόγειο, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών σε όλους όσους αναλογούν».
Αύριο Κυριακή 18 Ιανουαρίου 12 καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στην την Αρχιτεκτονική Live Stage (Ελασιδών 6, Γκάζι) με αίτημα η υπόθεση να μην καταλήξει στο συρτάρι. Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πάνος Βλάχος, Νεφέλη Φασουλή, Μιχάλης Καλογεράκης, Υπόγεια Ρεύματα, Θανάσιμος, Γκιντίκι, Encardia, Frank Panx, Γυμνά Καλώδια, Κώστας Θωμαΐδης, Ακριβή Αποστολάτου, Hidroliq, TNT Ρασιοναλίστας & Dj Gzas. Θα γίνουν παρεμβάσεις επίσης, από τη Μάγδα Φύσσα και τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr