Τα επόμενα ελληνοτουρκικά «ραντεβού»: Ποια θέματα θα τρέξουν και που γίνονται βήματα σημειωτόν
Στα «συν» της συνάντησης είναι πως αποφασίστηκε να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να προχωρήσει η συνεργασία σε κομβικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με στόχο την διατήρηση της νηνεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Στα «συν» της συνάντησης είναι πως αποφασίστηκε να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να προχωρήσει η συνεργασία σε κομβικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.
Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στα «βαριά» θέματα
Από και πέρα στα πιο «βαριά» θέματα δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη αλλά το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μια στρατηγική βήμα - βήμα. Πάντως στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά επιμένει στην ίδια στάση και μάλιστα μέσα σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία που επιχειρείται η επανέναρξη των συνομιλιών.
Να σημειωθεί εδώ πως οι δυο ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει έξι συνολικά συναντήσεις σε διάστημα σχεδόν 15 μηνών και ήδη έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, για τον συντονισμό όλων των αναγκαίων ενεργειών.
«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μία περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα επεσήμανε πως: οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους.
Απο εκεί και πέρα τα «αγκάθια» παραμένουν και δεν αναμένεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει η τουρκική στάση σε μία σειρά θεμάτων αιχμής. Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών θα διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σήμερα είναι μια μέρα με διπλό ενδιαφέρον και τα «φώτα» στρέφονται εκ νέου στην Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Έρχεται συνάντηση υπουργών για το μεταναστευτικό
Κομβικής σημασίας θεωρείται η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό και μάλιστα σε μία εποχή που έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ανησυχία για την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει προχωρήσει σε αυστηρότερο πλαίσιο, που ενδεχομένως θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων.
«Χρειάζεται μία οργανωμένη συνεργασία βάση συντονισμού με τις τουρκικές αρχές. Ασφαλώς αυτό θα γίνει και σε επιτελικό επίπεδο και σε κορυφαίο πολιτικό αν θέλετε, σύντομα θα οριστεί φαντάζομαι ημερομηνία συνάντησης μου με τον ομόλογο μου τον κύριο Γερλίκαγια, με τον οποίον έχουμε συνομιλήσει άλλωστε στο τηλέφωνο, και αυτό είπαμε ότι μετά τη συνάντηση των ηγετών στη Νέα Υόρκη, προφανώς θα ανάψει το πράσινο φως και για τη δική μας συνάντηση…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος.
Οι εξελίξεις στη « γειτονιά»
Με το βλέμμα στραμμένο στη ευρύτερη « γειτονιά» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν κύκλο επαφών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε μία εποχή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή, αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. «Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ακόμα πως χθες ο πρωθυπουργός- σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς- επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Τέλος να επισημανθεί πως ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα. Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector. Επίσης συζητήθηκε η ατζέντα της συνόδου κορυφής MED9, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr