ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει τη συνέχιση των άτυπων συνομιλιών στο Κυπριακό
Τη συνέχιση αλλά και διεύρυνση των άτυπων συνομιλιών στο Κυπριακό στηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δόθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και όλες οι πλευρές να προβούν σε διαβήματα με σκοπό την εξασφάλιση λεκτικού που να αντιπροσωπεύει τις θέσεις τους.
Από την όλη διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου με την -ομόφωνη, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τον ΟΗΕ- υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διαφαίνεται η εκτίμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και της προσωπικής απεσταλμένης του, Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Η αντίληψη για την αναγκαιότητα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Συνολικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται να στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες και να επικροτεί όχι μόνο τη συνέχιση τους, αλλά και τη διεύρυνση τους, ούτως ώστε αυτές να περιλαμβάνουν και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ην. Βασίλειο). Παράλληλα, ευρεία φαίνεται να είναι η αντίληψη για την αναγκαιότητα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς αποφυγή περαιτέρω αποξένωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ψήφισμα θα επανεπιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και θα καλεί εκ νέου σε αναίρεση των βημάτων που έχουν γίνει από το 2020 και μετά. Προσπάθειες φαίνεται να γίνονται επίσης για πιο ισορροπημένες αναφορές στα περιστατικά στην Πύλα, αλλά και για την αποτύπωση της πραγματικότητας ως προς την εγκατάσταση στρατιωτικών μέτρων επιτήρησης.
Στήριξη σε μία δίκαιη λύση
Παράλληλα, αν και το μεταναστευτικό σαφώς δεν εμπίπτει στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, φαίνεται ότι το ψήφισμα θα περιέχει τη θετική αντιμετώπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ανθρωπιστική βοήθεια που η ειρηνευτική αποστολή πρόσφερε σε μετανάστες στην Νεκρή Ζώνη, καθώς η τελευταία συνεργάστηκε με τις κυπριακές αρχές.
Στις κλειστές ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο) τήρησαν ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό. Πάντως, συνολικά το Συμβουλίο Ασφαλείας επανέλαβε τη στήριξή του σε μία δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα (bicommunal, bizonal federation with political equality).
Η Ρωσία, σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στον ΟΗΕ, στηρίζει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης, ενώ την αντιμετωπίζει τόσο ως απαραίτητο στοιχείο διατήρησης ειρηνικού κλίματος, όσο και ως προϋπόθεση για τον όποιο διάλογο. «Οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση των στρατευμάτων της αποστολής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τόσο την κατάσταση στο πεδίο, όσο και τις απόψεις των δύο πλευρών. Θα πρέπει δε να υπολογιστούν προσεκτικά και με γνώμονα τον στόχο ενός βιώσιμου διακανονισμού στην Κύπρο. Η Ρωσία εφιστά την προσοχή απέναντι σε βιαστικές αποφάσεις», δήλωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr