Εσωκομματικό… crash test στη ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων: Η κυβέρνηση κοιτά στο κεντρώο κοινό και ετοιμάζει νομοθετικό σπριντ
Επιχείρηση πειθούς των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιχείρηση πειθούς των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη, καθώς από την κυβέρνηση στόχος είναι να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές ψήφοι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο πλαίσιο αυτό αύριο και μεθαύριο θα γίνουν τα γαλάζια… φροντιστήρια στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου ο Άκης Σκέρτσος- που θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου- να παρουσιάσει στους βουλευτές τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να υπάρξει και μία πρώτη εικόνα για τον αριθμό των βουλευτών που δεν θέλουν να ψηφίσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και το ποιες … απουσίες θα καταγραφούν. Για παράδειγμα ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν πρόκειται να παρευρεθεί, και σε δηλώσεις του θύμισε πόσα χρόνια είναι στο κόμμα και σημείωσε πως «είναι προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθ΄ όλα άξιος που τον γνώρισα στην Νέα Δημοκρατία το 2019». Μάλιστα ζήτησε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την παρουσία του πρωθυπουργού προκειμένου να γίνει συζήτηση για το θέμα.
Την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν με την ρύθμιση θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα φτάσουν μέχρι την Βουλή για να καταψηφίσουν. Με ιδιαίτερο δηκτικό πάντως τρόπο σχολίασε τα της αποχής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επεσήμανε πως «εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Υπενθυμίζεται πως ήδη από το τέλος Νοεμβρίου σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταχθεί ενάντια σε μια ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτή δεν ήταν η μόνη διαφωνία του το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τότε που καταψήφισε στη Βουλή την τροπολογία για τους μετανάστες.
Όσον αφορά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τώρα την διαφωνία του με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών έχει εκφράσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Bορίδης. Πάντως χθες με άρθρο του σε εφημερίδα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων και μάλιστα σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, οιοσδήποτε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πόσο μάλλον υπουργός να μην ψηφίσει αυτό τον νόμο.
Όσον αφορά στους βουλευτές στην πρόθεση του να καταψηφίσει αναφέρθηκε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ επίσης o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Βασίλης Γιόγιακας επανέλαβαν πως δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τις ενστάσεις τους κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν εκφράσει δημόσια μεταξύ άλλων ο Θ. Πλεύρης, η Αν. Καραμανλή, ο Σ. Σιμόπουλος, ο Θ. Καράογλου, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α.
Το «φλερτ» με το κεντρώο κοινό και το μπαράζ νομοσχεδίων
Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται και δεν κλείνει η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως εκτιμάται πως είναι πρόσφορο το έδαφος για να ψηφιστούν μια σειρά από κομβικά νομοσχέδια και έχει προγραμματιστεί ένα νομοθετικό σπριντ.
Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μιλήσει και σε εκδηλώσεις ομογενών όπου θα αναφερθεί στη δυνατότητα που θα δοθεί να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Ειδικότερα αυτό τον μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για επενδυτικό συνέδριο και θα πάει και στο Σικάγο, όπου υπάρχουν πολλοί ομογενείς. Τον Φεβρουάριο θα μεταβεί μεταξύ άλλων στη Γερμανία για την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ θεωρείται πιθανόν την Άνοιξη να υπάρξει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά (όπου επίσης θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε ομογενείς).
Το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν και δύο ακόμα κρίσιμα νομοσχέδια: το ένα νομοσχέδιο θα είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης και το δεύτερο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Από το κυβερνών κόμμα ποντάρουν σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προσεγγίσουν ένα κεντρώο ακροατήριο, καθώς θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πολιτικά ανοίγματα. Η εκτίμηση άλλωστε είναι πως το συγκεκριμένο κοινό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και στόχος είναι να σταλεί εκ νέου μήνυμα πως μια σειρά από αλλαγές θα προχωρήσουν με ταχύτητα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr