Το παρασκήνιο της παραίτησης Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ: Η ρήξη που προηγήθηκε και όσα θα ακολουθήσουν - Tα σενάρια για τα επόμενα βήματά του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ως μια λίγο πολύ αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτήριζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα ο πρώην βουλευτής δεν είχε καμία επαφή με την ηγεσία του κόμματος.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στις εκλογές όταν ο κ. Λοβέρδος έχασε την έδρα στο Βόρειο Τομέα από τη Μιλένα Αποστολάκη, με αρκετούς να υπογραμμίζουν ότι η γραμμή από την ηγεσία δεν τον... ευνόησε. Εξάλλου, οι κόντρες του με τον Νίκο Ανδρουλάκη τον είχαν προ πολλού φέρει με το ένα πόδι εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά με δεδομένο ότι οι εκλογές ήταν πολύ κοντά, ένα διαζύγιο εκείνη την περίοδο δε θα ωφελούσε ούτε την ηγεσία ούτε τον ίδιο.
Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είχε φτάσει η στιγμή ο κ. Λοβέρδος να ξεκινήσει από την αρχή, δεδομένου ότι ήταν φανερό πως το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είχαν τραβήξει χωριστούς πολιτικούς δρόμους. «Δε χωρούσε στη Χαριλάου Τρικούπη», είναι η φράση που ακούγεται έντονα για τον πρώην βουλευτή του κόμματος, ο οποίος πλέον θα «ψάξει» για τη νέα του πολιτική στέγη. Άλλωστε θεωρείται δεδομένο (και προκύπτει κι από τη δήλωσή του) ότι θα παραμείνει ενεργός στα κοινά: «Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄ όλα είναι πεντακάθαρη».
Το ερώτημα, λοιπόν, που αυτονοήτως γεννάται είναι ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του Ανδρέα Λοβέρδου. Ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί στη Νέα Δημοκρατία ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα… περιμένει. Η αναδιάταξη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ενδεχόμενες αποχωρήσεις «πασοκογενών» από τον ΣΥΡΙΖΑ (μετά και το επεισόδιο Ρήγα- Τζανακόπουλου) θα δημιουργήσει αδιαμφισβήτητα νέα δεδομένα. Σε αυτό το σενάριο ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με στελέχη του χώρου, να έχει ρόλο.
Τι οδήγησε στη ρήξη
Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ήταν προφανές ότι ο Α. Λοβέρδος θα ακολουθούσε μια δική του γραμμή. Σε περίπτωση που διαφωνούσε δε θα το κράταγε για τον εαυτό του. Κάτι τέτοιο δεν άργησε να συμβεί αφού η φράση Ανδρουλάκη … «Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης », λίγο έλειψε να τον φέρει πρόωρα εκτός ΠΑΣΟΚ. «Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε υποστηρίξει τότε, με το ΠΑΣΟΚ να του σηκώνει το γάντι: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Έκτοτε ο κ. Λοβέρδος βρισκόταν στο μικροσκόπιο ενώ το γυαλί ανάμεσα στους δύο είχε ραγίσει. Μάλιστα δεν υπήρξε καμία επαφή ανάμεσα τους- ακόμα και η περιβόητη επιστολή έφτασε δια αντιπροσώπου. Αλγεινή, τέλος, εντύπωση προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι όχι μόνο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.
Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη
Και επειδή στο ΠΑΣΟΚ ορισμένοι είχαν… υποψιαστεί την επόμενη κίνησή του δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, μια λιτή, συνοπτική και ψυχρή δήλωση: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι βουλευτές και μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα πολιτικό κόμμα. Το γεγονός ότι μπορείς να είσαι δίπλα σε ένα κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με συμβουλές αποτελεί μία πολιτική λειτουργία η οποία είναι, όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά και επιβαλλόμενη όταν θέλεις να δεις μία ιστορική πολιτική παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ξαναδυναμώνει». Και προσέθεσε : « Δε χρειάζεται να είναι κανείς βουλευτής ή υπουργός για να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή του τόπου. Υπάρχουν πλείστοι τρόποι για να κάνεις αισθητή την πολιτική σου παρέμβαση και να συμμετέχεις».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr