Ανοιχτό «ορίζοντα» για τις κάλπες θέλει η κυβέρνηση: Κλείνει μέτωπα πριν προκηρυχθούν εκλογές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παρά τη σεναριολογία η ημερομηνία των επόμενων εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως και είναι εμφανές πως η κυβέρνηση θέλει πρώτα να κλείσει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα. Είναι ενδεικτικό πως μια σειρά νομοσχεδίων περνάνε σταδιακά από τη Βουλή και αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που ουσιαστικά βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, με την κυβέρνηση να προχωρά σε επιμέρους τροποποιήσεις με στόχο να πουν «ναι» και κόμματα της αντιπολίτευσης. Τελικά η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ενώ και σε αυτό το θέμα δεν έλειψαν οι πολιτικές διαφωνίες.
Το επόμενο διάστημα από το Μαξίμου θέλουν να περάσουν από τη Βουλή μια σειρά διατάξεων με κοινωνικό πρόσημο, καθώς μια ανάσα πριν από τις εκλογές επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στις ανατιμήσεις. Ένα νέο πακέτο μέτρων μπαίνει σε εφαρμογή και ήδη ψηφίστηκαν η τροπολογία για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης αλλά και ένα πρώτο πακέτο με διατάξεις για τους ενστόλους. Θα ακολουθήσουν η ρύθμιση για την εφάπαξ ενίσχυση περίπου 150.000 συνταξιούχων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά και η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού 650.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπό εξέταση είναι ένα έκτακτο «δώρο» Πάσχα σε συγκεκριμένες ομάδες.
Σε αυτά τα θέματα από το γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να πετύχουν ευρύτερες συναινέσεις, ώστε να σταλεί και ένα πολιτικό μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν είναι «απομονωμένη». Δεν αποτελεί μυστικό πως μετά από τις παρακολουθήσεις η κυβέρνηση βρέθηκε πολιτικά πιεσμένη, καθώς δέχεται σφοδρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Ωστόσο τα θετικά αυτά μέτρα εκτιμάται πως θα υπερψηφιστούν από τμήμα της αντιπολίτευσης και οι γαλάζιοι κοιτούν ιδιαίτερα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή από το κυβερνών κόμμα συνεχίζουν να πιέζουν το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το γεγονός πως δεν συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή και επομένως δεν θα ψηφίσει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων.
Τι θα γίνει με την ψήφο των ομογενών
Η διάταξη για την ψήφο των ομογενών δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τα σενάρια των προηγούμενων μηνών καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις. Ωστόσο παραμένει ο στόχος για αύξηση της συμμετοχής των αποδήμων και μια νέα καμπάνια προς αυτή την κατεύθυνση θα μπει σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μικρή αύξηση του αριθμού των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Υπολογίζεται πως αυτή την στιγμή είναι περίπου 7000 αυτοί που έχουν κάνει την σχετική διαδικασία, όταν ήταν περίπου 3.500 στην αρχή του έτους.
Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια. Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία σε ομογενείς και θα αναφερθεί στην κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης.
Τα «υπέρ» και τα «κατά» των εκλογικών σεναρίων
Για εκλογές τον Απρίλιο ετοιμάζονται οι γαλάζιοι βουλευτές, που ήδη έχουν πυκνώσει την παρουσία τους σε κομματικές εκδηλώσεις. Το βασικό σενάριο προβλέπει πρώτες κάλπες τον Απρίλιο - στις 2 ή πιθανότατα στις 9 του μήνα - και δεύτερες εκλογές σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης στις 14 ή 21 Μαΐου. Το θετικό αυτού του σεναρίου είναι πως η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, οπότε είναι στο φουλ η τουριστική σεζόν. Άλλωστε σε περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω αυτή η διαδικασία ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια και να αρχίσουν να κυνηγάνε τον σταυρό.
Το δεύτερο σενάριο- που παραμένει στο τραπέζι -προβλέπει πρώτες εκλογές τον Μάιο, ενδεχομένως στις 14 ή στις 21 του μήνα. Το πρόβλημα αυτού του σεναρίου είναι πως οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά τις πανελλαδικές, δηλαδή στο τέλος του Ιουνίου. Σε μια τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος για υψηλά ποσοστά αποχής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των νέων θα δουλεύει στα νησιά ή σε άλλες τουριστικές περιοχές. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα… πρόβλημα για το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς οι 20ρηδες έχουν συνήθως μεγαλύτερα ποσοστά αντικυβερνητικής ψήφου ενώ το συγκεκριμένο κοινό φλερτάρει ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος μένει να φανεί πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τραγωδία που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου. Είναι δεδομένο πως ουσιαστικές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να γίνουν, καθώς μοναδική προτεραιότητα σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι η διάσωση εγκλωβισμένων και η στήριξη όσων είδαν να χάνονται μέλη των οικογενειών τους. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές που έχει κηρύξει ο κ. Ερντογάν διαρκεί τρεις μήνες, ωστόσο μπορεί να την ανανεώσει και όλοι αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει αυτό τις επικείμενες εκλογές (που είχε ανακοινωθεί πως θα γίνουν στις 14 Μαΐου)
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr