Βουλή: Τα νέα δεδομένα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Όσα έγιναν στη Βουλή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» ενώ «όχι» είπαν το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Είχαν προηγηθεί «μάχες» χαρακωμάτων ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εσωτερικών να μην πλησιάζει προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και η αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ναι» στη ρύθμιση. Κάτι που αντιθέτως έκανε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήρε μετά τις παρεμβάσεις Βορίδη τις όποιες ενστάσεις είχε.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών έφερε τρεις αλλαγές χθες. Αυτές αφορούν: το εύρος των αδικημάτων που δεν θα επιτρέπει σε ένα κόμμα να κατέβει στις εκλογές. Παράλληλα, παρέμεινε η αναφορά στο άρθρο 29 του Συντάγματος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο η κρίση επ’ αυτού από τον Άρειο Πάγο δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιαδήποτε βαθμό, για αδικήματα που αφορούν στην εσχάτη προσωδία ( 134 ΠΚ) και εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση (187, 187Α). Τέλος, ορίστηκε ότι προς υποβοήθηση της κρίσης του Αρείου Πάγου, πολιτικά κόμματα έχουν δικαίωμα κατάθεσης υπομνήματος. Σε περίπτωση αυτεπαγγέλτου ελέγχου, ο Άρειος Πάγος καλεί το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει γνώση και υποβάλει υπόμνημα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει τους όρους του (που δεν έγιναν αποδεκτοί), ώστε να υπερψηφίσει ενώ παράλληλα ανέδειξε τον λόγο που η Νέα Δημοκρατία έφερε τη ρύθμιση. Είπε ότι η ΝΔ ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που την έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δε σας ενοχλούσε». Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί». «Σας καλώ να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις των Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλοι σημαντικοί συνταγματολόγοι. Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α
Δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και ως εκεί πρέπει, να πάμε ολοι μαζί», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα, ο Πάνος Σκουρλέτης από την στιγμή που η ΝΔ δεν διαφοροποίησε τη διάταξη υπογράμμισε: «Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιλέγει με βάση το δικό της σκεπτικό να μη δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας εντός του κοινοβουλίου που να στηρίξει μια διάταξη που θα έθετε ουσιαστικούς φραγμούς χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους στη δράση των σύγχρονων ναζί. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτός ο τρόπος, αυτή η εμμονή της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο ‘παρών’. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα έρθει να αλλάξει ενδεχομένως τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως μια πράξη πολιτικής δειλίας και εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε οπορτουνιστές και τυχοδιώκτες αν νομίζετε ότι ο ύμνος του ΕΑΜ θα σας φέρει ψήφους... Δεν είστε κομμουνιστές είστε οπορτουνιστές, δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα σε δύο βάρκες.. γιατί είστε κωλοτούμπες, τυχοδιώκτες και οπορτουνιστές. «Ξέχασε ο κ. Γεωργιάδης ότι υπήρξε συγκεκριμένη καταθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την αρνηθήκατε... Να θυμίσω σε ότι αφορά τον κ. Δήμα ότι λίγο πριν ο κ. Μπαλτάκος συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη, είχανε βγει αυτά στις τηλεοράσεις...», απάντησε με νόημα ο Π. Σκουρλέτης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr