Qatar Gate: Η κορυφή του παγόβουνου η ιστορία Καϊλή - O επικεφαλής Διεθνούς Διαφάνειας και ο διευθυντής της Le Soir στο OPEN
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Με την Εύα Καϊλή να προετοιμάζεται για την ακρόαση της επόμενης Πέμπτης ενώπιον των Βέλγων δικαστών, νέες μαρτυρίες «καίνε» την ευρωβουλευτή για τη φερόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση του Qatar gate, ο Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας, Μίχαελ φον Χούλτεν, μίλησε στην Ευλαμπία Ρέβη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, σημειώνοντας ότι, η ευρωβουλευτής και -μέχρι πρότινος- αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο σύντροφός της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και ο Αντόνιο Παντσέρι είναι μόνο, «η κορυφή του παγόβουνου».
«Είναι ένα σκάνδαλο επικών διαστάσεων. Εργάζομαι στις Βρυξέλλες εδώ και πάνω από 25 χρόνια και δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σαν αυτό. Είναι άνευ προηγουμένου τόσο για τα χρηματικά ποσά όσο και για τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται», σημείωσε ο Μίχαελ φον Χούλτεν.
Όπως εξήγησε, «Είναι αρκετά ονόματα στα οποία τώρα έχουν γίνει αναφορές. Χθες, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, ζήτησε της άρση ασυλίας και δεύτερης ευρωβουλευτή, που φαίνεται ότι δε συνδέεται απευθείας με την έρευνα για το Κατάρ. Όμως, παρ’ όλα αυτά είναι μία υπόθεση ευρωβουλευτού που κατηγορείται για αδικοπραγία και πιστεύουμε ότι θα αποκαλυφθούν και νέα ονόματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η έρευνα ξετυλίγεται. Το αίτημα άρσης της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή και αυτό είναι σχετικά ένα νέο Σώμα που συστάθηκε πρόσφατα. Είναι ένα σημάδι ότι ένα νέο Σώμα δείχνει τα δόντια του και επιδεικνύει αποτελεσματικότητα, οπότε είναι μία ιστορική στιγμή ως προς τον τρόπο που αυτό συμβαίνει».
Ο Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας, εξήγησε, ότι, το σκάνδαλο με το Κατάρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Πρώτα απ’ όλα, πιστεύουμε ότι αυτό το σκάνδαλο διευρύνεται και θα υπάρξουν και άλλα ονόματα που θα προκύψουν αναπόφευκτα από την έρευνα. Δεν περιορίζεται στα ονόματα όσων εμπλέκονται έως τώρα. Δευτερευόντως, θεωρούμε ότι δε σχετίζεται μόνο με τη φερόμενη δωροδοκία από το Κατάρ και άλλες χώρες, αλλά νομίζουμε αυτή η εξαγορά επιρροής ενδεχομένως λαμβάνει χώρα σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε διαφορετικά θέματα και αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αποκαλυφθούν», και υπογράμμισε ότι έχει στοιχεία και για άλλες περιπτώσεις. «Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ανώνυμη μυστική πληροφορία την οποία αποφασίσαμε να μεταφέρουμε στον OLAF, τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Απάτης, και πιστεύω ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες περιπτώσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Τα περισσότερα στοιχεία γύρω από αυτό είναι ανεπίσημα και ο λόγος γι’ αυτό είναι αρκετά απλός: είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναφέρουν αδικοπραγίες. Δεν υπάρχει προστασία για πληροφοριοδότες», σημείωσε. «Σίγουρα μιλάμε για λίγα σάπια μήλα. Είναι δύσκολο να πω πόσο διαδεδομένο είναι αυτό. Υπάρχει πληθώρα ανεπίσημων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο ευρωβουλευτές να αποδέχονται ταξίδια σε ηλιόλουστους ξένους προορισμούς, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με το έργο τους. Πραγματικά υπάρχει μία κουλτούρα ατιμωρησίας στις Βρυξέλλες που τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν «επιτραπεί» καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά έλεγχος. Πολλοί ευρωβουλευτές νομίζουν ότι είναι άθικτοι κατά κάποιον τρόπο, ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται για αυτούς», κατέληξε.
Διευθυντής Le Soir: Σαφώς μπορεί να υπάρχουν στοιχεία και για άλλα άτομα
Την ίδια ώρα, στο OPEN και τη Μαρία Αρώνη μίλησε ο διευθυντής της εφημερίδας Le Soir. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κριστόφ Μπερτί, «Είναι σαφές ότι το ευρύ κοινό μπορεί να έχει την αίσθηση ότι είναι όλοι σάπιοι, ότι δε διαχειρίζονται καλά το δημόσιο χρήμα και αυτό είναι πραγματικά τρομερό για την άνοδο του λαϊκισμού. Νομίζω ότι δε φταίει ο Τύπος εκεί μέσα. Υπάρχει ένα σλόγκαν στις αμερικανικές εφημερίδες, που λέει, "αν δε θέλετε να γραφτεί, μην το κάνετε"».
Ο κ. Μπερτί, είπε ότι, η εφημερίδα, είχε ενημερωθεί «εδώ και μερικές εβδομάδες ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά φυσικά δεν είχαμε τις ακριβείς λεπτομέρειες. Σήμερα οι πηγές μάς επιτρέπουν να πούμε ότι η έρευνα ξεκίνησε με την κρατική ασφάλεια, τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, όχι την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη. Συνολικά, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούν τι συμβαίνει και προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες. Κατάλαβαν ότι εργάζονταν σε μία περίπτωση παρέμβασης παό χώρες του εξωτερικού που ήθελαν να επηρεάσουν την ΕΕ και το Βέλγιο, υπήρχαν πού συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούσαν το Κατάρ, τον κ. Παντσέρι, την κ. Καϊλή και τον κ. Τζιόρτζι» .
Όπως σημείωσε, «Αν γνωρίζαμε ότι εμπλέκονται και άλλα άτομα, αν είχαμε κι άλλες αποδείξεις, θα το λέγαμε. Σαφώς δεν ξέρω. Δεν εννοώ ότι όλοι οι ευρωβουλευτές είναι διεφθαρμένοι, ούτε ότι όλες οι ΜΚΟ είναι διεφθαρμένες. Οι δυσκολίες που συναντούν οι βελγικές αρχές είναι η ασυλία των ευρωβουλευτών. Το μόνο στοιχείο που επιτρέπει την άρση της ασυλίας είναι να πιαστεί κανείς επ’ αυτοφόρω, όπως έγινε με την κ. Καϊλή την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, δεν είχε προβλέψει ότι η αστυνομία θα έκανε έφοδο στο σπίτι της, το γεγονός ότι ο πατέρας της έφυγε με μία τσάντα με λεφτά άλλαξε τον χρόνο της έρευνας. Σαφώς και πιστεύω ότι οι αρχές ελπίζουν, από αυτά που θα τους πουν οι κατηγορούμενοι να βρουν άλλα στοιχεία που αφορούν άλλα άτομα. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν».
Στο μικροσκόπιο η ΜΚΟ της αδερφής της Καϊλή
Να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο, προσπαθούν οι ανακριτικές αρχές από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για την υπόθεση του Κατάρ. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι φέρεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να υπήρξε ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με την ευρωβουλευτή να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να συμβάλλει στην προώθηση των αιτημάτων της.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι, τα τεράστια ποσά που βρέθηκαν στα σπίτια των Καϊλή, Τζιόρτζι και Παντσέρι, είχαν μείνει για μικρό χρονικό διάστημα εκεί, καθώς οι εμπλεκόμενοι με τόσο μεγάλα ποσά (πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ) προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών όσον αφορά τους λόγους που είχε τα χρήματα σε μετρητά στο σπίτι της. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι, η θέση της στην Ευρωβουλή, θα της εξασφάλιζε ασυλία, αν δεν συλλαμβανόταν επ’ αυτοφόρω, όπως συνέβη από τη στιγμή που ο πατέρας της συνελήφθη, έξω από το ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η σύλληψη του πατέρα της βουλευτή ήταν το γεγονός που επέτρεψε σε ερευνητές και ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της χωρίς άρση της ασυλίας της.
Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης από το Κατάρ, φέρεται να έπαιζε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Η ευρωβουλευτής και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, φέρεται να ήταν σε θέση να περάσει με ευκολία τις θέσεις των εμπλεκομένων του Qatar gate. Οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση σε όλους του συλληφθέντες για την υπόθεση να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, τα οποία και θα τις οδηγήσουν σε άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα με το κύκλωμα.
Ταυτόχρονα, οι δικαστικοί στην Ιταλία, σε συνεργασία με τους Βέλγους συναδέλφους τους, συνεχίζουν να ερευνούν εξονυχιστικά τις κινήσεις επτά ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη σημείωσε ότι, δημοσίευμα της Corriere de la Sera κάνει λόγο για πιθανή σύνδεση του Fight Impunity του Παντσέρι με το σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, αυτό που ερευνούν οι Αρχές, είναι εάν ο οργανισμός ήταν το μέσο, που χρησιμοποιούνταν για τη δωροδοκία όσων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν διατεθειμένα να «εξωραΐσουν» την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ. Αν τα χρήματα κατέληξαν, μέσω Fight Impunity, σε Ιταλούς, βουλευτές ή μη, ενδεχομένως οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν στην Ιταλία. Αυτός ακριβώς είναι ο πρώτος στόχος στην έρευνα του αναπληρωτή εισαγγελέα από το Μιλάνο, Fabio De Pasquale.
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές Αρχές στρέφουν την έρευνα στη χρηματοδότηση και της ροές χρήματος της ΜΚΟ της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μανταλένας. Η μη – κερδοσκοπική οργάνωση ιδρύθηκε το 2017, ενώ έχει ως έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται η real estate εταιρεία που ίδρυσαν, Καϊλή και Τσιόρτζι, πριν από έναν μήνα.
Δεύτερη εταίρος της ΜΚΟ παρουσιάζεται συνεργάτης της Εύας Καϊλή, η οποία επίσης είναι διαχειρίστρια της real estate εταιρείας. Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητα της ευρωβουλευτή όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. στο Ψυχικό που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σημείωσε ότι, «ένα ακίνητο σε πολύ καλή περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση». Η ευρωβουλευτής πούλησε το σπίτι στην Άνοιξη το 2018, έναντι 340.000 ευρώ.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, υποστήριξε ότι, η εταιρεία real estate δεν έχει αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».
Eκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ «φώναζαν» την Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο
Φαίνεται πως η στάση της Εύας Καϊλή και ο ζήλος που έδειχνε για τα ζητήματα που αφορούσαν το Κατάρ είχαν κινήσει τις υποψίες των συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να της δώσουν το προσωνύμιο της... εκπροσώπου Τύπου του καταριανού Λόμπι.
«Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το Κατάρ. Κάποιοι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν… εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ. Ένας ευρωβουλευτής μάλιστα θυμάται να πίνει καφέ με την Εύα Καϊλή, η οποία του ζήτησε να τη βοηθήσει να διορθώσουν τη γλώσσα σε ένα κείμενο για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν λίγο αργότερα μια καταγγελία του Κατάρ σχετικά με τον θάνατο μεταναστών εργατών στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην οποία καλούσαν το Κατάρ να προχωρήσει σε έρευνες. Η Καϊλή ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με το κείμενο.
«Σκέφτηκα, πως εντάξει, δεν έχω ιδέα γιατί δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για το Κατάρ» λέει βουλευτής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εν λόγω ψηφοφορία η κα Καϊλή είχε αφήσει τους συναδέλφους της άφωνους χαρακτηρίζοντας το Καταρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» και αδιαφορώντας για εκθέσεις σχετικά με τους θανάτους μεταναστών εργατών.
Η Χάνα Νιούμαν, βουλευτής των Γερμανών Πράσινων, η οποία είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, θυμάται πως η Καϊλή «είχε μια ισχυρή θέση που ήταν συχνά ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».
Η ίδια θυμάται ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία το 2020, η Καϊλή έγειρε θέμα για μια πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση -μεταξύ των οποίων και σε μια με εκπροσώπους οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη. «Όταν της έδωσαν βήμα, όχι μόνο δεν ρώτησε τίποτα για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα από το Κατάρ. Και σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι αφελής ή απλά δεν καταλαβαίνει το νόημα της συνάντησης» αναφέρει η ευρωβουλευτής.
Πώς η Καϊλή κατέληξε να ψηφίζει στην ψηφοφορία για την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ
Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της La Republica ρίχνει «φως» σε όσα συνέβησαν σε πρόσφατη ψηφοφορία στην επιτροπή Libe για την απελευθέρωση της βίζας σε πολίτες από το Κατάρ. Πρόκειται για την ψηφοφορία στην οποία είχε ψηφίσει και η Εύα Καϊλή, αν και δεν ήταν μέλος της επιτροπής Libe.
«Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα. Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο, ο δεύτερος είναι ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ, και στη συνέχεια δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών. Και ακολουθούν τα έργα. Δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.
Από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους: Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, το κείμενο για τις θεωρήσεις και η συμφωνία με την Qatar Airways, σε σημείο που να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους συναδέλφους του. Ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία. Και επίσης παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.
Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε πολιτικό επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν η μητέρα των μαχών και ίσως και συλλογή αποδείξεων. Αρκεί να πούμε ότι ακριβώς για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.
Η μέθοδος της «κλίκας» ήταν αυτή: Περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει και να πείθει. Και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι που έκανε στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ. Μια αποστολή που οργανώθηκε με την έγκριση του Μαρόκου, το οποίο πολεμά τον τοπικό πληθυσμό της Σαχάρας εδώ και δεκαετίες, αλλά η οποία χρησίμευσε για να οικοδομήσει μια εικόνα αμεροληψίας.
Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται και σε ένα ισπανικό μέτωπο της έρευνας. Ένα ενδεχόμενο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των βουλευτών του S&D. Μάλιστα, πολλοί ρώτησαν την επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρσία για τους λόγους της υποψηφιότητας της Καϊλή για την αντιπροεδρία. Και η αναπαράσταση των γεγονότων έκανε την ιστορία να πέσει και πάλι πάνω στον Παντσέρι και σε έναν Ισπανό εκπρόσωπο του PSE: Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ. Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ιταλός βουλευτής φέρεται να διαπραγματεύτηκε μαζί του την εκλογή της Καϊλή. Τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο ευρύ ήταν το δίκτυο σχέσεων του Παντσέρι».
Από το Κατάρ στο Μαρόκο
Το Qatar Gate έχει βάλει «φωτιά» στο σκηνικό της ΕΕ και όσο περνούν οι ώρες, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Μάλιστα, πλέον έχει ανοίξει και μία νέα πτυχή στο ζήτημα, καθώς σημαντική θεωρείται και η έρευνα για στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν το... Morocco Gate.
Όσον αφορά στη... μαροκινή εκδοχή του σκανδάλου του Κατάρ, ΜΜΕ του Βελγίου όπως η Le Soir αλλά και οι ιταλικά μέσα όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera, υπογραμμίζουν τις επαφές του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σ.σ. συντρόφου της Εύας Καϊλή) με το Μαρόκο είτε με ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Μαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν.Η La Repubblica χαρακτηρίζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως το τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι -βάσει της κατάθεσης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να δρούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα -το ίδιο και ο Παντσέρι με τον οποίο «αντάλλαζαν» τη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου, μεταδίδει το ίδιο μέσο.τόσο, ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».
Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, ανέστειλε προληπτικά τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρμοδίων.
- Εύα Καϊλή: Στο μικροσκόπιο η ΜΚΟ της αδερφής της - Στις διαδρομές τεράστιων ποσών επικεντρώνονται οι έρευνες
- Εξαφάνιση 19χρονης Άρτεμης στο Κορωπί: Έρευνες στη Σουηδία για τον εντοπισμό της - Η μαρτυρία που σήμανε συναγερμό
- Για 2500 χρόνια κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο μεγάλος δάσκαλος των σανσκριτικών: Μέχρι που ένας φοιτητής έλυσε τον τεράστιο γρίφο
- Mega deal JP Morgan-Viva Wallet: Το τέλος του θρίλερ και η επόμενη μέρα
- Ωμοφαγική διατροφή: Άλλο ένα food trend ή ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr