La Repubblica για Καϊλή: «Οι Βέλγοι δικαστές πιστεύουν πως γνώριζε τις δοσοληψίες του Τζιόρτζι» - Έως 10 χρόνια η ποινή για το Qatar Gate
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate και τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ που έχει προκαλέσει «σεισμό» στις Βρυξέλλες, προχώρησε ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο δημοσιογράφος είπε ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς δεν είχαν στο αρχικό τους πλάνο τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, ωστόσο οι κινήσεις που ακολούθησαν ήταν μονόδρομος όταν εντοπίστηκαν τα χρήματα στο σπίτι της.
Γνώριζε τις δοσοληψίες του συντρόφου της
Μάλιστα τόνισε ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει πείσει τους Βέλγους δικαστές πως δεν γνώριζε για τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της και πως ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν μπλεγμένος σε έναν «τζόγο διαφθοράς».
Ο δημοσιογράφος επικαλούμενος με πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές Αρχές και δίνει ονόματα και στοιχεία ώστε να πετύχει έναν συμβιβασμό αναφορικά με την ποινή του. «θα χρειαστεί να δείξει ακόμη μεγαλύτερη διάθεση», σημείωσε ο ίδιος.
Παράλληλα σημείωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού ήταν όλοι μαζί σε πάρτι που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ, κάτι που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δείχνει την «ασυδοσία» τους.
Έως 10 χρόνια η ποινή για το Qatar Gate
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα».
«Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», ανέφερε.
Αναφορικά με το κατά πόσο, είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».
Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού υπογράμμισε:
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό».
«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της».
Τι προβλέπεται για την Μαρία Σπυράκη
Παράλληλα ο δικηγόρος είπε ότι η κ. Σπυράκη ελέγχεται για παρατυπίες και οι ποινές που προβλέπονται είναι χρηματικές, ενώ για την περίπτωση της κας Καϊλή, προβλέπονται ποινές από 6 έως 10 έτη ανάλογα με το αδίκημα και το βαθμό συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση.
«Η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά κάποος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα ενώ πληρωνόταν. Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε προφανώς μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγλέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», ειπε ο κ. Ομράν.
Επί 5 ώρες ανακρινόταν η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές Αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν επικαλέστηκε τη βουλευτική της ασυλία -γεγονός που ίσως «μετρήσει» στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.
Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η Εύα Καϊλή, είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει στις βελγικές Αρχές, ότι είχε δει και κατά το παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.
Τα μηνύματα στο κινητό της που θα «χτίσουν» την υπεράσπισή της
Σύμφωνα με το Star, η κυρία Καϊλή ισχυρίζεται ότι στο κινητό της υπάρχουν γραπτά μηνύματα sms και μηνύματα whatsapp από την πρόεδρο του ευρωπαικού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Θεωρεί ότι αυτά τα μηνύματα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υπερασπιστική της γραμμή, ώστε να αποδείξει ότι λειτουργούσε με βάση την ευρωπαϊκή ατζέντα και δεν είχε σηκώσει δικό της μπαϊράκι για να βγάλει μαύρο χρήμα. Αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα μηνύματα στην απολογία της στις 22 Δεκεμβρίου.
Η χειμαρρώδης κατάθεση του συντρόφου της
Για δέκα ώρες μιλούσε στον ανακριτή για το σκάνδαλο Qatar Gate ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως γράφει η Corriere della Serra, η οποία αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση που έχει ταράξει συθέμελα την Ευρώπη.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα: «Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα και έδωσε εξηγήσεις. Είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία ίδρυσε ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί».
Επίσης, ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή λέγοντας πως η ίδια δεν είχε καμία σχέση.
«Ακολουθεί τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος», λέει το δημοσίευμα.
Η Corriere αναφέρεται και στην έρευνα που ξεκίνησε στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία, με την Εύα Καϊλή να ερευνάται για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Καταλήγει με το ότι: «η Καϊλή βρίσκεται στη μέση ενός δράματος που η ίδια, ως Ελληνίδα, το αναγάγει σε κλασική τραγωδία: "Δεν θα γίνω Ιφιγένεια", λέει στον δικηγόρο της, καθώς δεν θέλει να θυσιαστεί ως κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο Τζιόρτζι δεν διαφέρει: "Θέλω να είναι ελεύθερη για να είναι με την 22 μηνών κόρη μας", είπε στην απολογία του».
Η Εύα Καϊλή, θα παραμείνει τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν και στις 22 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να ζητήσει την αποφυλάκιση της.
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα, όπως αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο αφού φέρεται να ομολόγησε ενώπιον, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλες, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr