Τουρκία: Μεταμεσονύχτια συνάντηση Ακάρ με αρχηγούς στρατού για την Ελλάδα - Τεράστια πίεση δέχθηκε ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη το βράδυ της Δευτέρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.
Όπως μετέδωσε, η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, από το γενικότερο κλίμα στην Τουρκία φαίνεται ότι η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά με την Ελλάδα. Οι ακραίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την χώρα μας , η κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και η εν λόγω συνάντηση φυσικά συνδέονται.
Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν βήματα κατά της Ελλάδας για το θέμα των νησιών του Αιγαίου. Η Άγκυρα μετά την Σύνοδο του ΟΗΕ στην οποία ο Ερντογάν ανέβασε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετική πολιτική στο Αιγαίο απευθυνόμενος μάλιστα σε διεθνές ακροατήριο αλλά γύρισε άπραγος, έχει για τα καλά στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα.
Ο κ. Ερντογάν επιθυμούσε συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν υπήρξε ούτε υποψία για ραντεβού, ενώ ήθελε κάποια δέσμευση από κάποιον αξιωματούχο των ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16, αλλά ούτε σε αυτό το ζήτημα υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη. Επομένως, με την επιστροφή του στην Άγκυρα ξεδίπλωσε εκ νέου τα νεο-οθωμανικά του όνειρα, εμμένοντας στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Η γειτονική χώρα επιδίδεται ξεκάθαρα πλέον σε ένα blame game και επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα για το κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μεγάλη πίεση δέχτηκε ο Ερντογάν στην Νέα Υόρκη
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές από το Βερολίνο επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε τεράστια πίεση στη Νέα Υόρκη από τους Αμερικανούς αλλά και από τους Γερμανούς. Ο Σολτς μάλιστα βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Ερντογάν είχε πει σε δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ εκνευρισμένος.
Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος, από το Βερολίνο, ο Ερντογάν πιέστηκε κυρίως για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και για τη στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα. Του έγινε ξεκάθαρο πως δεν αμφισβητείται από κανέναν η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, του έγιναν παρατηρήσεις ότι θα έχει συνέπειες για αυτές του τις διεκδικήσεις κυρίως από τις αγορές.
Ξεκάθαρο ήταν άλλωστε το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο αργά το βράδυ της Δευτέρα ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται».
Λάδι στη φωτιά από ΥΠΕΞ της Τουρκίας και τον Ερντογάν
Χθες η τουρκική πλευρά έριξε λάδι στη φωτιά και εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης «ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά». Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά, δείχνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων.
Τους τόνους φρόντισε να ανεβάσει εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά». Μάλιστα ξαναθυμήθηκε τις κατηγορίες του κατά της Αθήνας για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ισχυρίστηκε πως «αν χρειαστεί δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Πού το πάει η Άγκυρα
Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά ψάχνει διαρκώς αφορμές για να καλλιεργήσει ένα ψευδές αφήγημα στη διεθνή σκηνή για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και να «μεταθέσει» τις ολοφάνερες ευθύνες της. Το ερώτημα πάντως που παραμένει αναπάντητο είναι τι αποσκοπεί να κερδίσει από αυτή την στρατηγική και μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η εύκολη ανάγνωση λέει πως στόχος αυτών των κινήσεων είναι να αποκτήσει τελικά πρόσβαση σε νέα όπλα (για παράδειγμα να «ξεκολλήσει» το θέμα των F 16) ή έστω να περιορίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με το ακραίο σενάριο η Άγκυρα αναζητά τρόπους για να δικαιολογήσει ένα «θερμό» επεισόδιο. Δηλαδή να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει μια ενδεχόμενη ενέργεια σε βάρος της Ελλάδος που θα έχει δήθεν προληπτικό χαρακτήρα.
Πάντως, όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται δημοσκοπικά και δεν βλέπει… φως στην τουρκική οικονομία τόσο θα αυξάνει την ένταση, κοιτώντας προς το εσωτερικό ακροατήριο. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να γίνει απρόβλεπτος αν «πιεστεί» πολιτικά στη χώρα του.
Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα
Σε μία σειρά κρίσιμων συναντήσεων το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να αναφερθεί στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που βαίνει επιδεινούμενη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα τοποθετηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και το απόγευμα στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
To πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας είναι πυκνό, καθώς στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα εκφωνήσει ομιλία στο Athens Democracy Forum. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα φιλοξενηθεί στην Ισπανία.
Πάντως το κρισιμότερο διήμερο είναι στις 6 και 7 Οκτωβρίου, καθώς στην Πράγα θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις ίδιες ημέρες στην τσέχικη πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.
Από την πλευρά της η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πάντως μετά και τις χθεσινές εμπρηστικές κινήσεις της Άγκυρας, το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο και δύσκολα θα υπάρξει βελτίωση πριν από τις τουρκικές κάλπες.
Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπαήμ Καλίν έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα πιθανής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε».
Δεδομένο είναι πως η Αθήνα δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις όπως φάνηκε και από την χθεσινή άμεση απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας να καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη για το θέμα των νησιών. Η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο όπως χαρακτηριστικά σημείωναν διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr