Ελληνοτουρκικά: Τα μηνύματα Μητσοτάκη από ΟΗΕ, το ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν και οι 2 γραμμές στην Άγκυρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η εθνική κυριαρχία είναι η απόλυτη «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στη χυδαία επίθεση Ερντογάν ότι δήθεν η Ελλάδα πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο.
«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δε θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί bullying από κανέναν. H ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία "θα έρθει νύχτα", αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού», σημείωσε ο πρωθυπουργός από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε στέλνοντας, την ίδια ώρα, μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό για ειρηνική συμβίωση Ελλάδας-Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε και μάλιστα ανάρτησε το μήνυμά του και το Twitter, γραμμένο στα τουρκικά.
Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν, για μία ακόμα φορά, να επιχειρήσει να κάνει το μαύρο, άσπρο. «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995» και πως «αυτή η σοβαρή απειλή ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες», σημείωσαν πηγές της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Συζήτηση Δένδια- Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε την Παρασκευή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ, σχολιάζοντας την επιχείρηση παραπληροφόρησης της Άγκυρας σε άρθρο του στους New York Times έκανε λόγο για «γκαιμπελικές μεθόδους». «Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Οφείλουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιμες και ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε ούτε την παραμικρή αμφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους, εμπεδώνεται», σημειώνει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών.
Ο έμπιστος του Ερντογάν άνοιξε το «παράθυρο» για συνάντηση - Επιμένει προκλητικά ο Ακάρ
Όλα αυτά, ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις αρχές Οκτωβρίου. «Ο Πρόεδρός μας είναι ένας ηγέτης που δεν κλείνει ποτέ την πόρτα στην πολιτική. Το ίδιο και στη διπλωματία. Αν δει ένα εποικοδομητικό βήμα από την άλλη πλευρά, θα κάνει δύο βήματα ο ίδιος. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό», ανέφερε.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά προκλητικός, λέγοντας ειρωνικά στη Χουριέτ ότι «το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες». «Βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο», είπε ενώ αμφισβήτησε κανά ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά επικαλούμενος τη στρατιωτικοποίηση, ισχυριζόμενος ότι «αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών», σημείωσε. Και στο πεδίο, όμως, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού, ακολούθησαν προκλήσεις το πρωί του Σαββάτου (24/09), όταν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε δύο φορές πάνω από τη Κανδελιούσσα- που βρίσκεται ανοιχτά της Νισύρου- σε ύψος 15.000 ποδών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η στάση Καλίν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού ο ίδιος θεωρείται το «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πολλές φορές έχει αναλάβει την αποκλιμάκωση της έντασης και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, ακολούθησαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από την άλλη την ένταση πυροδότησε ο Χουλουσί Ακάρ και το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ποιον από τους δύο θα επιλέξει να ακούσει ο τούρκος πρόεδρος.
Τρομερές πιέσεις στον τούρκο πρόεδρο
Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να δέχεται τρομερές πιέσεις, ενώ του έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι η μέχρι τώρα ρητορική του δεν είναι αποδεκτή. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Βερολίνο, διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχτηκε πιέσεις, όχι μόνο από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ. Η συζήτηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Όλαφ Σολτς είχε σαν αποτέλεσμα ο γερμανός καγκελάριος να αποχωρήσει δηλώνοντας «πολύ εκνευρισμένος».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πιέσεις είχαν δύο άξονες: ο βασικός ήταν η «απαράδεκτη», όπως λένε, στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία, οι συναντήσεις που είχε ο Ερντογάν με τον Πούτιν, η παραβίαση των κυρώσεων με το παράλληλο οικονομικό, ρώσικο σύστημα στις τουρκικές τράπεζες. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία συνάντηση του τούρκου προέδρου με την ομάδα της Σανγκάης. Από εκεί και πέρα, πολύ έντονα συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέστηκε και σε αυτό καθώς πήρε τις απαντήσεις που έχουμε ακούσει και δημοσίως ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας είναι απαράδεκτη, τα ελληνικά νησιά είναι ευρωπαϊκό έδαφος και δε γίνεται δεκτή η πίεση που ασκεί η Τουρκία για παραβίαση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας. Για τον λόγο αυτό και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκιάς, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είπε κουβέντα για τη Γαλάζια Πατρίδα. Από εκεί και πέρα, μπήκαν και θέματα «αντιμέτρων», τα οποία για την ώρα δεν είναι σαφές ποια θα είναι. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Τουρκία έχει πολύ πιο στενή, οικονομική θέση με την ΕΕ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος είναι υπό πίεση προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά, και όλοι περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.
- Ανάλυση «βόμβα» από NYT για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι πιέσεις του Πούτιν στους στρατηγούς του και η απόπειρα να υποδυθεί τον στρατηγό
- Γκάζι: Ποιος ήταν ο 50χρονος που βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- Από απρόσκλητος επισκέπτης… κατοικίδιο: Το πανέξυπνο αλεπουδάκι που «υιοθέτησε» οικογένεια
- Έπεσε στο κενό από ύψος 36 μέτρα και τον έπιασε ο γείτονας στον αέρα – Το βίντεο από τη Ρωσία που κόβει την ανάσα
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr