Σαρώνει η πειρατεία: Περί τους 900.000 οι παράνομοι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης - Σοβαρές ποινικές ευθύνες και κρυφοί κίνδυνοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στον Νο 1… πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί η πειρατεία τα τελευταία χρόνια, με το φαινόμενο να απειλεί ευθέως πλέον τόσο τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιριών όσο και του Δημοσίου, το οποίο μετρά εκατομμύρια ευρώ απωλειών ετησίως, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι χαμένοι είναι επίσης οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, αλλά και οι ίδιοι οι νόμιμοι πελάτες πλατφορμών, οι οποίοι μοιραία καταδικάζονται σε φτωχότερο περιεχόμενο.
Η Πολιτεία απέτυχε να ελέγξει το φαινόμενο πριν αυτό γιγαντωθεί, ωστόσο, πλέον χτυπώντας την πόρτα των ίδιων των χρηστών, κάνει κινήσεις να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν την πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου και τα κυκλώματα, τα οποία δρουν πουλώντας παράνομα αποκωδικοποιητές που αναμεταδίδουν κυρίως τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα.
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις διωκτικές Αρχές και τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου, με πληροφορίες να θέλουν τις ανακριτικές Αρχές να έχουν ήδη καλέσει οκτώ χρήστες να καταθέσουν ενόρκως, τα στοιχεία των οποίων υπάρχουν στη σχετική δικογραφία.
Οι χρήστες φέρεται να ομολόγησαν ότι αγόρασαν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή και μέσω αυτού, είχαν, χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών.
Το τοπίο, πάντως, είναι αχανές και εξαιρετικά δύσκολο να αστυνομευτεί, όπως παραδέχονται πηγές κοντά στην υπόθεση. Το πρόβλημα ωστόσο έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την αγορά να εκτιμά ότι οι παράνομοι χρήστες πλησιάζουν το εκατομμύριο.
Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων και των στοιχείων για την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα προκύπτει ότι:
- Σε περίπου 900.000 υπολογίζονται οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.
- Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο φτάνει τα 30 - 35 εκατ. ευρώ (Πηγή: desktop research IPTV).
- Τα ετήσια έσοδα των «πειρατών» στην Ελλάδα ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ (Πηγή: desktop research IPT).
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας έχει περί τους 1,5 εκατ. νόμιμους συνδρομητές συνολικά, γίνεται αντιληπτό ότι η πειρατεία καθίσταται με διαφορά ο Νο 1 παίκτης.
Άλλωστε, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη Διανοητική ιδιοκτησία (EUIPO, Ιούνιος 2022), η χώρα μας εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό θέασης πειρατικού περιεχομένου σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με το συγκεκριμένο ποσοστό να φτάνει το 25% στην Ελλάδα έναντι 21% στην Ε.Ε.
Σοβαρές οι ποινικές ευθύνες και για τους χρήστες
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό στην κοινή γνώμη είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν και οι ίδιοι ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ, σύμφωνα με το Π.Δ. 343/2002.
Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου με τις κατηγορίες και κατ’ επέκταση και τις ποινές να προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν.
Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών. Η σπείρα δραστηριοποιείτο επί εξεαετία και είχε 2.000 πελάτες.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σπείρες διακίνησης πειρατικών τηλεοπτικών συνδέσεων σχετίζονται άμεσα με το «οργανωμένο έγκλημα» και τις δράσεις του, η συναναστροφή και οι οικονομικές συναλλαγές με αυτά τα κυκλώματα μπορεί να έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για έναν χρήστη τέτοιων παράνομων υπηρεσιών.
Οι κρυφοί κίνδυνοι
Ωστόσο, οι ποινικές ευθύνες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τους χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών, καθώς με την κίνησή τους αυτή ουσιαστικά ανοίγουν την κερκόπορτα σε χάκερς, αφήνοντας όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία τους εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.
Όπως σημειώνουν πηγές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, οι πειρατικοί αποκωδικοποιητές έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από όπου ανανεώνονται οι πλαστές πιστοποιήσεις και οι κωδικοί που «σπάνε» για να δίνουν πρόσβαση στις πλατφόρμες. Οι δημιουργοί ή και οι πωλητές αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο των χρηστών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο, κωδικοί πρόσβασης και οικονομικά δεδομένα, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία TAXIS κ.ά.
Στην πράξη οποιαδήποτε συσκευή υπάρχει στο σπίτι του χρήστη είναι εκτεθειμένη. Από το box, μέχρι τον υπολογιστή, το tablet, ακόμα και το κινητό του.
Στη Βρετανία η μεγαλύτερη δίωξη
Αναφορικά με την κατάσταση στο εξωτερικό, αυτές τις μέρες έγινε γνωστό πως η βρετανική Δικαιοσύνη καταδίκασε πέντε άτομα σε φυλάκιση άνω των 30 ετών συνολικά, για τη λειτουργία παράνομων δικτύων ζωντανής μετάδοσης (streaming) αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίωξη που έχει ασκηθεί ποτέ παγκοσμίως για «πειρατεία μεταδόσεων αθλητικών γεγονότων. Όπως έγινε γνωστό, οι πέντε άνδρες λειτουργούσαν τρεις οργανισμούς προσφοράς παράνομης ροής αγώνων με συνολικά έσοδα άνω των 7 εκατομμυρίων λιρών το διάστημα 2016 - 2021.
Οι υπηρεσίες παράνομου streaming, είχαν συνολικά 30 υπαλλήλους και πάνω από 50.000 πελάτες, τους οποίους χρέωναν με 10 λίρες το μήνα όταν οι νόμιμες συνδρομές σε Sky Sports ή BT Sports κοστίζουν από 60 έως 80 λίρες μηνιαίως.
- Για να έρθουν τα F-16 στην Άγκυρα πρέπει να... περάσουν από την Αθήνα: Η εκτίμηση Τούρκων αναλυτών και το σενάριο για το νέο ΥΠΕΞ
- «Γυμνά» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενόψει καλοκαιριού - Πώς οι εκλογές καθυστέρησαν τις προσλήψεις
- Σαρώνει η πειρατεία: Περί τους 900.000 οι παράνομοι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης - Σοβαρές ποινικές ευθύνες και κρυφοί κίνδυνοι
- Η ντροπή της Ελλάδας με το που ξαναγεννήθηκε: αυτοί που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια αντί να λογοδοτήσουν απόλαυσαν αξιώματα – Οι Μεγάλες Δυνάμεις πίσω από το φονικό
- Market pass: Προς επέκταση μετά τις εκλογές - Σήμερα οι πληρωμές - Ποιοι παίρνουν αναδρομικά
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr