Εκλογή Αρχιεπίσκοπου που προκάλεσε ταραχές - Το σεξουαλικό σκάνδαλο και ο πραγματικός λόγος, ο πιο... σκανδαλώδης, για τις αντιδράσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1962, όταν η εκλογή του Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος προκαλεί σε «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση και ταραχές από πολίτες… Η φαινομενική αιτία ήταν ένα «σεξουαλικό σκάνδαλο», η ουσιαστική, όμως, κάτι άλλο πιο σκανδαλώδες...
Μετά τις «εκλογές βίας και νοθείας» του 1961 ακολούθησαν άλλες εκλογές, τη φορά αυτή για να πληρωθεί η θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου, που είχε «κοιμηθεί» στις 8 Ιανουαρίου. Και μια περίεργη ιστορία αρχίζει: ο βασικός υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο- αρεστός της βασίλισσας Φρειδερίκης, συνεπώς και το φαβορί- (από το 1936) Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος (κατά κόσμον Γεώργιος Βαβανάτσος εκ Γαλαξιδίου) δέχτηκε τα πρώτα «πυρά» του Τύπου: «Τοιούτος πρέπει υμίν αρχιερεύς» έγραφε η «Εστία» με νόημα… Αρκετές εφημερίδες «χτυπούσαν» τον Ιάκωβο για την προσωπική του ζωή, για την οποία διαδίδονταν αρκετά προκλητικά, από εχθρούς του κυρίως.
Οι «επαναστάτες» κληρικοί πήραν τη σκυτάλη από τον Τύπο και ξιφούλκησαν κατά του Ιακώβου· προεξάρχων ο οργίλος Αυγουστίνος Καντιώτης μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης. Επίσης άρχισαν να κυκλοφορούν προκηρύξεις, εκδιδόμενες από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, με- τουλάχιστον- υβριστικό περιεχόμενο. Τέλος, κατατέθηκε μήνυση (εκκλησιαστικού Δικαίου) σε βάρος του Ιακώβου στην Ιερά Σύνοδο, από τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γεωργακόπουλο (αργότερα αυτοαποσχηματίστηκε, όταν καταγγέλθηκε σε δικαστήριο, ότι είχε χρηματιστεί για να διατυπώσει κατηγορίες σε βάρος του Ιακώβου) και από τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία Μπενή-Ψάλτη, στην οποία επικαλούνταν «εθνικούς κινδύνους εξ αιτίας της αρχαιρεσίας Ιακώβου».Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να παρέμβει- διά του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γρηγόρη Κασιμάτη- ώστε να αναβληθεί η εκλογή για κάποιο χρονικό διάστημα. Και η Βασίλισσα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Θα γίνει όποτε έχει οριστεί»! Και η εκλογή έγινε όπως είχε οριστεί: στις 13 Ιανουαρίου. Ο Ιάκωβος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος λαμβάνοντας τις 33 από τις 58 ψήφους των Ιεραρχών.
Η είδηση χειροκροτήθηκε από πολλούς και από περισσότερους αποδοκιμάστηκε. Επί ένα δεκαήμερο εφημερίδες και άλλα έντυπα καταχωρούσαν δημοσιεύματα, τα οποία ευθέως ή εμμέσως αναφέρονταν στην υποτιθέμενη ερωτική ζωή του Ιακώβου που «σκανδαλίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα»… Οι παρεκκλησιαστικοί κύκλοι διέδιδαν φήμες για ανορθόδοξη σεξουαλική συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου με σαφείς υπαινιγμούς για ομοφυλοφιλικές πράξεις.
Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί!
Η ένταση τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας, όσο και στους οργισμένους πιστούς κλιμακώθηκε και τελικώς στις 25 Ιανουαρίου, ο Ιάκωβος υπέβαλλε την παραίτησή του με κείμενο που άφηνε αιχμές κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή και επέστρεψε στη Μητρόπολη Αττικής. Το ανώτατο εκκλησιαστικό δικαστήριο, στις 4 Απριλίου, αθώωσε παμψηφεί τον παραιτηθέντα Ιάκωβο για τις κατηγορίες που του προσάπτονταν. Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου δίωξε απηνώς τον Ιάκωβο αφαιρώντας του και τη διαποίμανση της επαρχίας του! Ο Ιάκωβος πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 1984 στην Μονή Παναγίας Φανερωμένης, όπου και ενταφιάστηκε.
Τι κρυβόταν πίσω από την όλη υπόθεση, που ουδεμία σχέση είχε με την ερωτική ζωή του Αρχιεπισκόπου;
Ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Καλοκαιρινός, σε άρθρο του στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» ξεκαθάριζε για τον Ιάκωβο: «Ουσιαστικά είχε απαξιωθεί από περιθωριακές εκκλησιαστικές ομάδες με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επειδή ευαγγελιζόταν να ιδρύσει Εκκλησιαστική Τράπεζα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ήταν κατατεθειμένα όλα τα χρήματα της Εκκλησίας». Τα υπόλοιπα είναι περιττά… Ο Ιάκωβος είναι ο πιο βραχύβιος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αφού έμεινε στη θέση του μόλις 12 ημέρες!
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr