Ο Βασιλιάς που η Ιστορία ονόμασε Λιοντάρι και γελούσαν μαζί του ακόμα και οι γάτες…
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Έχει μείνει γνωστός ως Γουλιέλμος Α’ – Το Λιοντάρι και είναι ένα από τα παράδοξα της Ιστορίας· υπήρξε βασιλιάς της Σκωτίας εκεί κάπου στην πρώτη εκατονταετία της πρώτης μετά Χριστόν 1000ετίας, στον 12ο αιώνα, δηλαδή. Ο Γουλιέλμος βασίλεψε επί σχεδόν 50 χρόνια, ήταν δυναμικός, ήταν σκληροτράχηλος, ήταν γενναίος αλλά Λιοντάρι δεν ήταν…
Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιουλίου του 1174 μια χούφτα άγγλων καβαλάρηδων διέσχισε την πυκνή ομίχλη της Νορθουμβρίας (μεσαιωνικό βασίλειο στην βόρεια Αγγλία- νοτιοδυτικά της Σκωτίας), ουσιαστικά δίχως να γνωρίζουν πού πηγαίνουν και αίφνης τα μάτια τους ξεκαθάρισαν βλέποντας τον Σκωτσέζο βασιλιά Γουλιέλμο να πολιορκεί το κάστρο του Άλνουικ.
Οι άγγλοι ιππείς είχαν ταξιδέψει από το Νιούκαστλ όλη τη νύχτα για να ενισχύσουν τη φρουρά του κάστρου που πολιορκείτο. Ο Γουλιέλμος, έχοντας μοιράσει τις δυνάμεις του περιμετρικά του τείχους του κάστρου, όταν είδε τον εχθρό πλάι του, βρυχήθηκε (σαν λιοντάρι που ήταν…): «τώρα θα δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι ιππότες»· σπιρούνισε το άλογό του και ξεχύθηκε προς τους Άγγλους. Και πραγματικά, δεν χρειάστηκε πολύ για να αποδειχτεί «ποιοι ήταν οι καλύτεροι ιππότες»… Ο Γουλιέλμος σωριάστηκε από το άλογο, το φουκαριάρικο το ζώο ξεψύχησε με μιας και ο βασιλιάς της Σκωτίας πιάστηκε αιχμάλωτος· σύρθηκε αλυσοδεμένος στο Νιούκαστλ, από εκεί μεταφέρθηκε στην Νορθάμπτον και στη συνέχεια στην Φαλέζ της Νορμανδίας και τα υπόλοιπα ήταν εύκολη υπόθεση για τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκος τον Β΄: κατέλαβε σχεδόν χωρίς μάχη τη Σκωτία.Ο Γουλιέλμος Α΄ αφέθηκε ελεύθερος, όταν συμφώνησε με τους όρους του Ερρίκου να του δώσει όρκο υποτέλειας ως φεουδαρχικό κυρίαρχο και να του πληρώσει το κόστος κατοχής της Σκωτίας με το ένα τεράστιο ποσό για την εποχή. Ο Γουλιέλμος το Λιοντάρι επέστρεψε στην Σκωτία και ορκίστηκε πίστη στον Ερρίκο Β΄.
Να σημειώσουμε ότι η Συνθήκη της Φαλέζ διατηρήθηκε για τα επόμενα 15 χρόνια· ο Άγγλος βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος που είχε ανάγκη χρημάτων για την συμμετοχή του στην Γ΄ Σταυροφορία την εξαγόρασε με το ποσό των 10.000 ασημένιων μάρκων!
Είναι η εποχή της βασιλείας του Μανουήλ Α’ Κομνηνού στην Κωνσταντινούπολη και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία απολαμβάνει την τελευταία μεγάλη περίοδο ακμής της: πανίσχυρη οικονομική και στρατιωτική δύναμη με μεγάλη πολιτιστική αναγέννηση, μαθαίνει τα νέα από το μακρινό νησί της Βρετανίας και καγχάζει…
Τώρα, γιατί ο Γουλιέλμος έμεινε στην Ιστορία ως το Λιοντάρι; Το προσωνύμιο του δεν είχε την παραμικρή σχέση με τα επιτεύγματά του, ούτε και με τον χαρακτήρα του, απλά το πήρε από τα βασιλικά σύμβολα που χρησιμοποιούσε: ένα κόκκινο λιοντάρι με διχαλωτή ουρά σε κίτρινο φόντο· τα βασιλικά του σύμβολα έγιναν σύμβολα του βασιλείου της Σκωτίας.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr