Ένα μικρό «άγνωστο» νησί με μεγάλη ιστορία – Πώς κέρδισε θέση στο βιβλίο Γκίνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα Χέλιγκολαντ είναι νησιά, μικρά όχι πάνω από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα- βραχονησίδες θα τα έλεγες-, που όμως έχουν μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία και μάλιστα έχουν κερδίσει θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!
Τα Χέλιγκολαντ είναι ουσιαστικά βράχοι που θαλασσοχτυπιούνται και που απέχουν περίπου 29 ναυτικά μίλια από τις βόρειες ακτές της Γερμανίας· αποτελούνται από δύο νησιά: το κατοικημένο τριγωνικό κεντρικό νησί και το Ντουν (αμμόλοφος).
Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β’ είχε πάρει τα νησάκια ως δώρο από τη γιαγιά του βασίλισσα Βικτώρια και εκείνος ως ένδειξη ευγνομωσύνης είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία τεράστια έκταση στην ανατολική Αφρική. Ο Γουλιέλμος είχε μετατρέψει τότε το νησί σε πολύ καλά οχυρωμένη ναυτική βάση. Η μικρή και άσημη περιοχή τρύπωσε στους διαδρόμους της Ιστορίας όταν το 1939, στον εναέριο χώρο της, έγινε η πρώτη αερομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στα βρετανικά αεροπλάνα κι εκείνα της Λουφτβάφε.Λίγο πριν τελειώσει ο πόλεμος, δύο από τους ελάχιστους κατοίκους των νησιών έφτιαξαν αντιστασιακή ομάδα, που όμως είχε τραγικό τέλος: προδόθηκε και πέντε από τα μέλη της εκτελέστηκαν από τους Ναζί. Μια μέρα σαν σήμερα 18 Απριλίου του 1945 συμμαχικά αεροσκάφη έριξαν περίπου 7000 βόμβες πάνω στα νησάκια. Οι Γερμανοί υπέστησαν σοβαρές απώλειες και τα νησιά κατέστησαν ανασφαλή για οποιαδήποτε χρήση. Και από το 1945 μέχρι το 1952 τα- ακατοίκητα πια- νησιά πέρασαν στους Βρετανούς.
Επίσης μια μέρα σαν σήμερα, 18 Απριλίου το 1947 το Πολεμικό Ναυτικό των Βρετανών πυροδότησε 6700 τόνους εκρηκτικών για να καταστρέψει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν στο νησί. Οι Βρετανοί, αργότερα, χρησιμοποίησαν τα Χέλιγκολαντ ως πεδίο βολής βομβαρδιστικών. Εκείνη η έκρηξη, που είχε την κωδική ονομασία Επιχείρηση Big Bang έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη μη πυρηνική έκρηξη που έγινε ποτέ στον κόσμο!
Τον Δεκέμβριο του 1950 δύο φοιτητές και ένας καθηγητής του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ύψωσαν στα νησιά γερμανικές σημαίες. Οι… καταληψίες συνελήφθησαν αλλά η Δυτική Γερμανία κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Έτσι, τον Μάρτιο του 1952 τα νησιά Χέλιγκολαντ επέστρεψαν στους Γερμανούς και πρώην κάτοικοι άρχισαν να γυρίζουν για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Σήμερα, τα Χελιγκόλαντ είναι πλέον τουριστικό θέρετρο και απολαμβάνει καθεστώς φορολογικής απαλλαγής, αφού, ναι μεν είναι μέρος της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξαιρείται από το πεδίο ΦΠΑ της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση. Στις αρχές του 2020, 1.399 άνθρωποι ζούσαν στα Χελιγκόλαντ.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr