Έτσι τιμώρησε η Ελλάδα διαβόητο εγκληματία πολέμου: τον απελευθέρωσε, τον απέλασε στη Γερμανία και αυτός διέσυρε την Ελληνική Κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το προσωνύμιο του ανατριχιαστικό: Ο Δήμιος της Θεσσαλονίκης. Και η Ελλάδα, όταν έπεσε στα χέρια της, τον τιμώρησε τον διαβόητο εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν… Τι του έκανε; Τον απελευθέρωσε, τον απέλασε στη Γερμανία και αυτός διέσυρε την Ελληνική Κυβέρνηση! Ας διαβάσουμε σε περίληψη τα εγκλήματα του Ναζί και των Ελλήνων.
Η Ελλάδα έρπει. Τα ερείπια του πολέμου ακόμα σχεδόν ερείπια. Τα ερείπια – άνθρωποι αγκομαχάνε στη σκόνη. Η Ελλάδα στα τέλη της 10ετίας του ’50, μόλις έχει αναδυθεί από τον σκοτεινό βυθό του Εμφυλίου και προσπαθεί… Προσπαθεί να ανασάνει.
Είναι 1959, μια μέρα σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου, όταν ο Μαξ Μέρτεν, ένας διαβόητος προκλητικός ναζί εγκληματίας πολέμου, απελευθερώνεται από τις ελληνικές φυλακές. Ο Μέρτεν είχε συλληφθεί εντελώς τυχαία, δυο χρόνια πριν, το 1957, όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να εντοπίσει- όπως λέγεται- θησαυρό που είχε κρύψει!
Επίθεση από τη Δυτική Γερμανία!
Τον Σεπτέμβριο του 1960 , η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσιεύουν αποσπάσματα από καταθέσεις του Μαξ Μέρτεν στις Γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (πρωθυπουργός τότε), ο Δημήτρης Μακρής νομάρχης Πέλλας κατά την Κατοχή, η σύζυγός του Δοξούλα Λεοντίδου και ο Γεώργιος Θεμελής, υφυπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Καραμανλή ήταν έμμισθοι πληροφοριοδότες των γερμανικών αρχών κατοχής και λάμβαναν ποσοστά από τις κατασχεμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης!
Πολλές αμερικανικές εφημερίδες αφιέρωσαν άρθρα στο θέμα φέρνοντας σε δυσχερή θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στήριζε ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή. Η δυτικογερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της έπειτα από έντονα ελληνικά διαβήματα και δεν τόλμησε να λάβει σαφή θέση, κρατώντας αποστάσεις. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του ο Μέρτεν στους έλληνες δημοσιογράφους, παρουσίασε λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες που του χάρισε η Δοξούλα Λεοντίδου, όταν αυτή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δούλευε πλάι του στη γερμανική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη στην Κατοχή.
Τρεις από τους θιγόμενους, το ζεύγος Μακρή και ο Θεμελής, προχώρησαν σε μηνύσεις, όχι στα γερμανικά δικαστήρια, αλλά στα ελληνικά και πέτυχαν την ερήμην καταδίκη του Μέρτεν για συκοφαντική δυσφήμιση. Πάντως, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Μακρής ως δικηγόρος στην κατοχική Θεσσαλονίκη είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Γερμανούς, η σύζυγός του Δοξούλα ήταν γραμματέας του Μέρτεν και ο Θεμελής διορισμένος Νομάρχης. Οι κατηγορίες κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρέμειναν αναπόδεικτες. Η «λάσπη» του Μέρτεν είχε μείνει…
Ο Μέρτεν απασχόλησε και μετά τον θάνατό του (πέθανε το 1971 στο Δυτικό Βερολίνο) την Ελλάδα: το 2000 στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την ανεύρεση του «θησαυρού της Θεσσαλονίκης», που σύμφωνα με κάποια πληροφορία, βρισκόταν στο βυθό στ' ανοιχτά της Φοινικούντας στη Μεσσηνία. Την πληροφορία φέρεται να έδωσε σε έλληνα συγκρατούμενο του ο ίδιος ο Μέρτεν. Ο θησαυρός δεν βρέθηκε ποτέ.
Ποιος ήταν ο Μέρτεν
Ο Μαξ Μέρτεν (γεννήθηκε 8 Σεπτεμβρίου 1911 - πέθανε 21 Σεπτεμβρίου 1971) ήταν Γερμανός Aνώτατος Eισαγγελέας της Ναζιστικής Γερμανίας που έφθασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη Σερβία και την Ελλάδα ως ανώτερος δικαστικός σύμβουλος· στην Ελλάδα ήρθε το 1942 και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε ενεργά στη δίωξη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Διέταξε και οργανώνωσε τη μεταφορά περίπου 45.000 ανθρώπων στο Άουσβιτς, ενώ του αποδίδεται και η ευθύνη της λεηλασίας των περιουσιών των Εβραίων. Το προσωνύμιό του ήταν «Δήμιος της Θεσσαλονίκης» και «Χασάπης της Θεσσαλονίκης».
Μετά τη λήξη του πολέμου, ο Μέρτεν συνελήφθη από τους Αμερικανούς στην Γερμανία. Οι Αμερικανοί πρότειναν την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Συμμάχων για την παράδοση εγκληματιών πολέμου στις χώρες διάπραξης των εγκλημάτων τους. Η ελληνική πλευρά δια του έλληνα στρατιωτικού ακολούθου στο Βερολίνο, στρατηγού Ανδρέα Υψηλάντη, πρότεινε την απελευθέρωσή του λόγω της «…άμεμπτης συμπεριφοράς του και των ανεκτίμητων υπηρεσιών του προς την Ελλάδα»!
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr