Μια οικογενειακή αεροπειρατεία κι ένας αγωνιστής της δημοκρατίας που τον χαρακτήρισαν τρελό – Το τραγικό τέλος του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο ίδιος δήλωνε: Αγωνιστής της Δημοκρατίας. Οι κρατούντες τον χαρακτήριζαν τρελό. Τρελός ή παλικάρι, ο Βασίλης Τσιρώνης είχε ένα άδοξο και τραγικό τέλος. Η αεροπειρατεία του Τσιρώνη έχει μείνει στην Ιστορία.
Το όνομά του ήταν Βασίλης Τσιρώνης· ήταν γιατρός και μια μέρα σαν σήμερα, 17 Αυγούστου του 1969, μεσούσης της χούντας στην Ελλάδα, επιβιβάζεται, αυτός και η οικογένειά του, σε ένα αεροπλάνο, εισβάλλουν στο πιλοτήριο και απαιτούν από τον κυβερνήτη να οδηγήσει το αεροσκάφος στην Αλβανία. Ποιος όμως ήταν ο Βασίλης Τσιρώνης, που ελάχιστοι θα θυμούνται σήμερα στον τόπο μας;
Ο Βασίλης Τσιρώνης είχε γεννηθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1929· σπούδασε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε γιατρός για τους εξόριστους στο νησί του Άη Στράτη. Εκεί, στον σκληρό τόπο της εξορίας, ο άνθρωπος Τσιρώνης ήρθε αντιμέτωπος με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών κρατουμένων. Κατόρθωσε να διασώζει βαριά ασθενείς, τους οποίους έστελνε να νοσηλευτούν στην Αθήνα ενώ παράλληλα ήταν καταγγελτικός για την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή φωνάζοντας για «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης». Και ο Τσιρώνης δεν σταμάτησε μόνο στις φωνές, που ακούγονταν στην Ελλάδα. Προώθησε απόρρητα έγγραφα και οδηγίες του υφυπουργείου Ασφαλείας σε ξένα μέσα ενημέρωσης, έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η τότε κυβέρνηση παραβίαζε τις διεθνείς νομοθεσίες που αφορούσαν την αντιμετώπιση των εξορίστων. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ απέλυσε τον Τσιρώνη καταγγέλλοντας τον ως κομμουνιστή.Το 1960, ο Τσιρώνης σε μια προσπάθεια του να επαναπροσληφθεί και να αποκατασταθεί ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Πρόνοιας με τον οποίον όμως σχεδόν ήρθαν στα χέρια και ο γιατρός κατέληξε στη φυλακή. Η κυβέρνηση κυνήγησε τον Τσιρώνη και μετά την αποφυλάκισή του, απαίτησε οφειλές που αντιστοιχούσαν σε δίδακτρα της ιατρικής σχολής και λόγω αδυναμίας πληρωμής των χρεών οδήγησε ξανά στη φυλακή τον γιατρό. Όταν τελικά, το 1962, έπειτα από πολλές περιπέτειες, απεργίες πείνας, διαμαρτυρίες κ.λπ. ο Τσιρώνης αποφυλακίστηκε ίδρυσε το Κόμμα των Αδεσμεύτων, υποστηρίζοντας ότι είναι Λευκός και ασχολήθηκε με την πολιτική· Απαίτησε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, με απεργία πείνας που κράτησε 50 μέρες, να επιστρέψουν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις ανατολικές χώρες, αλλά δεν το κατάφερε.
Από τη χούντα στη Νέα Δημοκρατία
Η δράση του Τσιρώνη τον έφερε γρήγορα αντιμέτωπο με το καθεστώς των συνταγματαρχών· φυλακίστηκε το 1967 στην Κέρκυρα και το 1969 συνέλαβε ένα παράτολμο σχέδιο για να καταγγείλει το καθεστώς του Γεώργιου Παπαδόπουλου: ο ίδιος, η σύζυγός του και τα δυο τους παιδιά μπήκαν στο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής», που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Αγρίνιο - Ιωάννινα οπλισμένοι με 2 περίστροφα και μαχαίρια. Αμέσως μετά την απογείωση, ο Τσιρώνης και οι δικοί του άνοιξαν την πόρτα του πιλοτηρίου και υποχρέωσαν τον πιλότο να οδηγήσει το αεροπλάνο στην Αλβανία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αυλώνας και έπειτα από διαπραγματεύσεις με αλβανούς αξιωματούχους απελευθερώθηκαν οι επιβάτες και η οικογένεια του γιατρού οδηγήθηκε στα Τίρανα. Οι Αλβανοί δεξιώθηκαν την οικογένεια Τσιρώνη και μια μέρα μετά τους έστειλαν πίσω στην Ελλάδα από όπου προωθήθηκαν στη Σουηδία. Ο ηγέτης της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα είχε ξεκαθαρίσει στο γιατρό ότι δεν μπορούσε να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.
Ο Τσιρώνης και η οικογένειά του έμειναν στη Σουηδία μέχρι την πτώση της δικτατορίας· όταν επέστρεψε, τα «πυρά» του Τσιρώνη στράφηκαν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που δεν ξεχνούσε τα όσα είχε ζήσει στο κολαστήριο του Άη Στράτη. Ο Τσιρώνης προκαλώντας με ακραίες συμπεριφορές την κυβέρνηση, κάποια μέρα ταμπουρώθηκε στο σπίτι του το οποίο χαρακτήρισε «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος» εκδίδοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα… πολεμικά ανακοινωθέντα. Τον Ιούλιο του 1978 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του Τσιρώνη και ο ίδιος έπεσε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η σύζυγος του κατάγγειλε ότι «φασίστες σκότωσαν τον Τσιρώνη» ενώ η αστυνομία δήλωνε πώς είχε «αυτοκτονήσει».
Ο Τσιρώνης, ήταν ένα αγκάθι στο σκληρό πέλμα της εξουσίας και έπρεπε να βγει με κάθε τρόπο. Έπειτα από 40 χρόνια, εκτός από τους δικούς του, ουδείς πλέον θυμάται το γιατρό του Άη Στράτη, τον αεροπειρατή της «Ολυμπιακής» και το τραγικό τέλος του.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr