Μια αεροπειρατεία το 1994 ενέπνευσε τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου – Οι Αλγερινοί που ήθελαν να ρίξουν το αεροπλάνο τους στον Πύργο του Άιφελ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν εμπνευστεί το σχέδιο τους από μια αεροπειρατεία του 1994. Τότε στόχος ήταν ο Πύργος του Άιφελ, επτά χρόνια μετά οι Δίδυμοι Πύργοι.
Ξημέρωνε παραμονή Χριστουγέννων. Στο αεροδρόμιο Houari Boumedienne του Αλγερίου επικρατούσε φαινομενική ηρεμία. Τέσσερις άντρες φορώντας στολές της αλγερινής αστυνομίας ανέβηκαν τη σκάλα νευρικά και επιβιβάστηκαν στην πτήση 8969 της Air France.
Όταν ρωτήθηκαν από μέλη του πληρώματος για την παρουσία τους, είπαν ότι είχαν εντολές να ελέγξουν τα διαβατήρια των επιβατών. Δύο από τους άνδρες άρχισαν να ελέγχουν διαβατήρια, ενώ ένας τρίτος μπήκε στο πιλοτήριο και ο τέταρτος παρατηρούσε με ερευνητικό ύφος στον διάδρομο του αεροπλάνου. Ο Κλοντ Μπουρνιάρντ, βετεράνος αεροσυνοδός, κάτι υποψιάστηκε εντοπίζωντας ότι οι «αστυνομικοί» ήταν οπλισμένοι και ένας από αυτούς μάλιστα είχε μασούρια δυναμίτη στις τσέπες του μπουφάν του, κάτι που θεώρησε ασυνήθιστο αφού η αλγερινή αστυνομία δεν ήταν οπλισμένη όταν διενεργούσε ελέγχους.
Ο αλγερινά στρατός, που είχαν τη βάση του στο αεροδρόμιο ενημερώθηκε και δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Στρατιώτες περικύκλωσαν το αεροσκάφος και τότε αποκαλύφθηκαν οι τέσσερις δήθεν αστυνομικοί: ήταν τρομοκράτες - μουτζαχεντίν και είχαν σκοπό να κάνουν αεροπειρατεία!
Όπως έγινε αντιληπτό πολύ αργότερα, οι αεροπειρατές είχαν ένα σκοτεινό σχέδιο που θα αποτελούσε το πρότυπο για τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001, επτά χρόνια μετά!
Η πρώτη κίνηση των αεροπειρατών ήταν να υποχρεώσουν όλες τις γυναίκες που επέβαιναν στο αεροπλάνο να καλύψουν το κεφάλι τους με μαντίλα. Έπειτα μετέδωσαν από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας ένα μήνυμα: «Ο Αλλάχ μας επέλεξε για στρατιώτες του. Βρισκόμαστε εδώ για να πολεμήσουμε στο όνομά του».
Από τον Πύργο Ελέγχου επιχειρήθηκε διαπραγμάτευση αλλά οι τρομοκράτες δεν είχαν διάθεση για συνομιλίες. Εκείνο που έγινε γνωστό ήταν ότι σκοπός τους ήταν να οδηγήσουν το αεροπλάνο στο Παρίσι. Οι αλγερινές αρχές αρνήθηκαν να τραβήξουν τη σκάλα επιβίβασης στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την απογείωση του αεροπλάνου και οι αεροπειρατές τράβηξαν τα κλείστρα των όπλων τους και άρχισαν να σκοτώνουν. Πρώτος έπεσε ένας αξιωματικός της αλγερινής αστυνομίας, που επέβαινε του αεροσκάφους. Ακολούθησε ένας ακόμα επιβάτης, ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας του Βιετνάμ στο Αλγέρι. Ο αρχηγός των αεροπειρατών, ο διαβόητος δολοφόνος Αμπντούλ Γιάχια, ήταν ένας αδίστακτος φανατικός ισλαμιστής έχοντας πλάι του έναν επίσης τρομακτικό άνδρα κάποιον Λόφτι.
Ανάμεσα σε έναν Τρελό κι έναν Φονιά
Όταν κάποτε όλα είχαν τελειώσει, οι επιβάτες μιλούσαν για αυτόν αποκαλώντας τον ο Τρελός, λόγω της βίαιης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς του. Ένας ακόμη αεροπειρατής έμεινε γνωστός ως ο Φονιάς επειδή ήταν αυτός που εκτελούσε τους ομήρους. Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τρεις επιβάτες.
Εκείνη την εποχή, η Αλγερία βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και τα αεροσκάφη που πετούσαν προς το Αλγέρι αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο επιθέσεων με πυραύλους. Οι πτήσεις της Air France προς την χώρα της βόρειας Αφρικής είχαν πληρώματα που αποτελούνταν αποκλειστικά από άτομα που προσφέρονταν εθελοντικά.
Και καθώς η νύχτα άπλωνε το σκοτάδι της, η κατάσταση γινόταν όλο και πιο τεταμένη. Νωρίς το επόμενο πρωί, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έλαβε μία τρομακτική είδηση: ένας μυστικός πράκτορας τον πληροφορούσε ότι οι τρομοκράτες σκόπευαν να ρίξουν το αεροπλάνο στο Παρίσι είχαν μάλιστα σχεδιάσει να το οδηγήσουν πάνω στον Πύργο του Άιφελ για να καταστρέψουν εμβληματικό μνημείο της Γαλλίας!
Οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν κάποιους από τους επιβάτες, κυρίως γυναίκες με παιδιά και άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Όμως πάνω από 170 άτομα παρέμειναν στο αεροπλάνο. Οι αεροπειρατές προσφέρθηκαν να απελευθερώσουν τους αλγερινούς επιβάτες, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Μέχρι το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου, οι αεροπειρατές είχαν απελευθερώσει συνολικά 63 επιβάτες. Όταν έπεσε νεκρός και ο τρίτος επιβάτης από τις σφαίρες των τρομοκρατών οι αλγερινοί υποχρεώθηκαν να επιτρέψουν την απογείωση του αεροσκάφους. το αεροπλάνο της Air France έφυγε από το Αλγέρι στις 26 Δεκεμβρίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας προσγειώθηκε στη Μασσαλία.
Οι αεροπειρατές ζητούσαν επίμονα 27 τόνους καυσίμων, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τους 9 που απαιτούνταν για την πτήση μέχρι το Παρίσι και το συμπέρασμα ήταν ότι σκόπευαν να μετατρέψουν το αεροπλάνο σε φονικό πύρινο όπλο.
Άνδρες έτοιμοι για όλα...
Οι αεροπειρατές όταν έφτασαν στη Μασαλία, δεν γνώριζαν ότι η ομάδα GIGN του ταγματάρχη Ντενίς Φαβιέρ ήταν ήδη στο αεροδρόμιο και σχεδίαζε να εισβάλει στο αεροσκάφος.
Με το που προσγειώθηκαν στη Μασσαλία οι αεροπειρατές, η στρατιωτική μονάδα των Γαλλικών ειδικών δυνάμεων είχε ήδη καταστρώσει τα σχέδια της.
Πράσινο φως για την επίθεση δόθηκε το απόγευμα, 12 ώρες μετά την άφιξη του αεροπλάνου και λίγο πριν εκτελεστεί ένας ακόμα επιβάτης. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν εξαπολύοντας καταιγισμό από σφαίρες.
Οι αεροπειρατές ανταπέδωσαν τα πυρά. Ένας αεροπειρατής σκοτώθηκε ακαριαία. Μέσα στο πανδαιμόνιο ρίχτηκαν χειροβομβίδες και καπνογόνα και το αεροπλάνο τυλίχθηκε σε πυκνούς καπνούς. Έπειτα πό μάχη περίπου 20 λεπτών οι αεροπειρατές έπεσαν νεκροί ενώ απελευθερώθηκαν σώοι και οι 166 επιβαίνοντες, με αρκετούς όμως να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.
Την πλήρωσαν οι ιερείς!
Αρκετές ώρες μετά το τέλος του περιστατικού, η οργάνωση Ένοπλες Ισλαμικές Δυνάμεις, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την αεροπειρατεία, σκότωσε τέσσερις Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς ως αντίποινα στο Tizi-Ouzou της Αλγερίας. Τρεις από τους ιερείς ήταν Γάλλοι, ενώ ένας Βέλγος. Ένας πρώην αρχηγός της ομάδας παραδέχτηκε ότι πράγματι οι άνδρες του είχαν σχεδιάσει να ρίξουν το αεροσκάφος πάνω στον Πύργο του Άιφελ.
Ο 25χρονος αρχηγός των αεροπειρατών Abdul Abdullah Yahia, γνωστός και ως «Ο Εμίρης», ήταν μικροκλέφτης και μανάβης από τη συνοικία Bab El Oued του Αλγερίου. Μέχρι τη στιγμή της αεροπειρατείας, ήταν διαβόητος για τον αποκεφαλισμό Αλγερινών αστυνομικών.
Ο Λόφτι είχε έναν «ιδιόρρυθμο» χαρακτήρα, που κινείτο πάντα στην κόψη του ξυραφιού· ήταν και ο πιο φανατικός και ο πιο φονταμενταλιστής από τους αεροπειρατές, γι’ αυτό είχε και το παρατσούκλι Τρελός.
Τέλος καλό για τους περισσότερους επιβαίνοντες του αεροπλάνου το 1994 και μπορεί οι αεροπειρατές να μην κατέστρεψαν τον Πύργο του Άιφελ, όπως είχαν σχεδιάσει, αλλά η εγκληματική τους ενέργεια αποτέλεσε το πρότυπο για την πολύ πιο φονική αεροπειρατεία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr