Δολοφονία Ανδρουλιδάκη: Ό,τι δεν πέτυχαν οι τρομοκράτες της 17Νοέμβρη το κατάφεραν οι γιατροί – Πώς πέθανε ο εισαγγελέας στο νοσοκομείο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιανουαρίου του 1989, η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη πυροβολεί στα πόδια τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη, που διακομίζεται άμεσα στο νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι γιατροί…
Ο εισαγγελέας δέχθηκε τρεις σφαίρες στην αριστερά πλευρά του σώματός του, τη στιγμή που έμπαινε στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του, στου Ζωγράφου. Ο Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό» και τα πρώτα ιατρικά ανακοινωθέντα υποστήριζαν ότι «βρίσκεται εκτός κινδύνου».
Σχεδόν ένα μήνα μετά την εισαγωγή του δικαστικού λειτουργού στο νοσοκομείο, αυτός κατέληξε από σηψαιμία. Ο Ανδρουλιδάκης, όταν εισήλθε στο νοσοκομείο είχε τις αισθήσεις του και περιήλθε σε κώμα μετά την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των βολίδων. Οι γιατροί ακρωτηρίασαν και τα δύο του πόδια, αλλά μικροβιακή λοίμωξη τον οδήγησε στον θάνατο.Οι συγγενείς του Ανδρουλιδάκη, είχαν προσφύγει στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια και είχαν λάβει αποζημίωση για ψυχική οδύνη από το νοσοκομείο. Στην αγωγή που είχε υποβληθεί τότε, υποστηριζόταν ότι: «…ο τραυματισμός δεν ενέπνεε ανησυχία για τη ζωή του και ο θάνατός του οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην αμελή συμπεριφορά των γιατρών»!
Βολές της 17 Νοέμβρη και στο ΕΣΥ
Η 17Ν απέστειλε στον Τύπο προκήρυξη στην οποία κατηγορούσε τον εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη ότι είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της οικογένειας Τσάτσου, ιδιοκτήτριας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ «Ηρακλής», για σκάνδαλα στην εν λόγω βιομηχανία. Σε δεύτερη προκήρυξή της, που απεστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 3.2.1989, η 17Ν επέκρινε το δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ότι «αν είχε παρασχεθεί στον Ανδρουλιδάκη η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, θα πήγαινε σπίτι του σε τέσσερις-πέντε μέρες»!
Για την επίθεση στον Ανδρουλιδάκη είχε χρησιμοποιηθεί το υπηρεσιακό όπλο του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, την παραμονή των Χριστουγέννων του '84.
«Με είχε δικάσει δίκαια»...
Η σύζυγος του Ανδρουλιδάκη, Αννα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη είχε καταθέσει: «Τον χτύπησαν στα ζωτικά σημεία. Στα πόδια είναι η αορτή (η ιγνιακή αρτηρία, διόρθωσε η πολιτική αγωγή). Το αμάξι ήταν πλημμυρισμένο στο αίμα. Του έκαναν αλλεπάλληλες μεταγγίσεις. Ένα μήνα πάλεψε. Από την πρώτη στιγμή που έφθασε στο νοσοκομείο ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Εμένα δεν μου μίλησε… Όταν, μετά, με σταματούσαν στον δρόμο άνθρωποι, να με συλλυπηθούν, πολλοί μου έλεγαν «Εμένα με καταδίκασε αλλά με είχε δικάσει δίκαια». Και συνέχισε την κατάθεσή της: «Είχε καθίσει στο τιμόνι, όταν κάποιος άνοιξε την πόρτα, με έναν άλλον δίπλα του. Του ‘ριξαν χαμηλά, και εκείνος που ακουμπούσε στην πόρτα του ‘ριξε τη χαριστική… Τρώση αορτής, συντριπτικά κατάγματα. Είναι βαριά, πολύ βαριά, κάτι παραπάνω από βαριά, μου είπαν για την κατάστασή του».
Ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατέθεσε στην Αστυνομία μετά τη σύλληψή του ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης: «Τον Ιανουάριο του 1989 συναντηθήκαμε εγώ, ο «Λουκάς» (Κουφοντίνας) και ο «Λάμπρος» (Γιωτόπουλος) σε καφενείο της περιοχής Κυψέλης και ύστερα από πρότασή τους αποφασίσαμε να τραυματίσουμε στα πόδια τον εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη, γιατί ήταν στυγνός εισαγγελέας και για παραδειγματισμό των υπολοίπων. […] Τον εισαγγελέα πυροβόλησε στα πόδια ο «Λουκάς» τρεις-τέσσερις φορές τραυματίζοντάς τον και εγώ βρισκόμουν λίγα μέτρα πίσω από τον «Λουκά» για κάλυψη»…
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr