Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους: Το ιστορικό Deutsch Griechisches Theater έρχεται στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 32 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία.
Μετά την περσινή επιτυχημένη παράστασή του «Europa» του Λαρς φον Τρίερ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, έρχεται και φέτος στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την «Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους», έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από? την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις».
Η παράσταση, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Urania της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, για μία και μόνο φορά, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας της Γερμανίας και της πόλης της Κολωνίας, ενώ είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας του στη χώρα μας.
Ο κορονοϊός κλόνισε την κοινωνία, δοκίμασε τις αξίες της, τη δίχασε, βυθίζοντας όλους μας, σε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Θα επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή πριν την πανδημία; Η χώρα του Πένθους συμβολίζει μια χώρα - εφιάλτη! Μια χώρα, στην οποία έχει ξεσπάσει μια φοβερή πανδημία με αμέτρητες συνέπειες για τον λαό της. Σ΄ έναν απελπισμένο αγώνα για την αντιμετώπισή του πρέπει ξένοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς να θυσιασθούν επιλεκτικά, για να προστατευθεί το «παραγωγικότερο» κομμάτι του πληθυσμού.
Η Ιφιγένεια, ως θεραπαινίδα στον ναό της θεάς Αρτέμιδος (ένα είδος νοσοκομείου-κρεματόριου), είναι υποχρεωμένη να θυσιάζει ασταμάτητα ανθρώπινες ζωές. Γεμάτη νοσταλγία αναπολεί τη μακρινή της πατρίδα, τον αγαπημένο της αδελφό, τη χαμένη της ελευθερία. Η αναπάντεχη εμφάνιση του Ορέστη γεννά νέες ελπίδες. Τα δύο αδέλφια οδηγούνται στην τολμηρή απόφαση να αποδράσουν από τη χώρα του Πένθους. Αλλά πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν τους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της χώρας; Μιας χώρας που έχει ως πρώτιστη αρχή να προστατεύει τους πολίτες της; Μιας χώρας που είναι αναγκασμένη να παίρνει συνέχεια σκληρότερα μέτρα ακροβατώντας ανάμεσα σε ασφάλεια και ελευθερία;
Το κείμενο του Κώστα Παπακωστόπουλου επικεντρώνεται στους δύο πρωταγωνιστές της Ευριπίδειας τραγωδίας, την Ιφιγένεια και τον Ορέστη, και δημιουργεί έναν τρίτο ρόλο, τη λεγόμενη «Φωνή του Κράτους». Τα δύο αδέλφια εκφράζουν στο έργο τους νέους ανθρώπους που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, την ανοιχτή επικοινωνία, τη ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή που κρίνοντας ρεαλιστικά όλα αυτά δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα.
Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα βίντεο του Τζων Σάιντλερ υποβάλλουν την καφκική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία τα δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν ένα άγνωστο ταξίδι προς την ελευθερία. Σε μια εποχή στην οποία o απρόβλεπτος ιός μας τρομοκρατεί συνεχώς με νέες μεταλλάξεις, η αλληγορική παράσταση ανατρέπει στη σκηνή με έναν μαγικό τρόπο τα αδιέξοδά μας προβάλλοντας την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και φωτίζοντας με ελπίδα την καθημερινότητά μας.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr