Τάκης Οικονομόπουλος: Η σπουδαία καριέρα, το Γουέμπλεϊ και το παρατσούκλι «πουλί»
Φτωχότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τον χαμό του θρυλικού τερματοφύλακα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο... γήπεδο του παραδείσου θα κάνει πλέον εντυπωσιακές επεμβάσεις ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (10/2), λίγες μετά τον θρυλικό Μίμη Δομάζο, με την οικογένεια του Παναθηναϊκό να βυθίζεται εκ νέου στο πένθος.
Η καριέρα του θρυλικού τερματοφύλακα
Ο Τάκης Οικονομόπουλος νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό με εγκεφαλική αιμορραγία από την 1η Φεβρουαρίου, αφού υπέστη εγκεφαλικό μια βδομάδα μετά τον θάνατο του Μίμη Δομάζου, στην κηδεία του οποίου είχε πάει υποβασταζόμενος.
Ο Οικονομόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στην ΑΕ Καλλιθέας και σε ηλικία 16 ετών πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Αθηνών, με αντίτιμο 5.000 δραχμές, μετά από προτροπή του Αριστείδη Καμάρα. Το 1962 πήγε στην Προοδευτική και το 1963 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό. Φόρεσε την πράσινη φανέλα για 13 συναπτά έτη και ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του τριφυλλιού.
Μάλιστα, το 1965 πραγματοποίησε ένα σπουδαίο ρεκόρ, αφού διατήρησε ανέπαφη την εστία του για 1.088 λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 27 Μαΐου. Ασφαλώς, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα το 1964, αλλά και του συνόλου που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ και του Διηπειρωτικού το 1971.
Το 1976 μετακόμισε στην Πάτρα για λογαριασμό της Παναχαϊκής, ενώ το 1977 επέστρεψε στον Απόλλωνα Αθηνών. Παράλληλα ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα, πραγματοποιώντας ντεμπούτο στις 3 Οκτωβρίου 1965 στο παιχνίδι με τη Σοβιετική Ένωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966. Συνολικά, φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 25 φορές.
Μετά την απόφασή του να κρεμάσει τα γάντια του ασχολήθηκε με την προπονητική, αναλαμβάνοντας προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση από το 1979 μέχρι το 2006, ενώ για ένα μικρό διάστημα είχε αναλάβει και πρώτος προπονητής της ομάδας. Επιπλέον, υπηρέτησε το τριφύλλι και από διοικητικό πόστο, αφού το 2017 ανέλαβε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, ως επικεφαλής της διοίκησης Πρωτοδικείου.
Το προσωνύμιο «πουλί»
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Τάκης Οικονομόπουλος ήταν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, με πολλούς να τον συγκρίνουν ακόμα και με τον θρυλικό Λεβ Γιασίν.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι το παρατσούκλι «πουλί» του το είχε δώσει ο Μίμης Δομάζος. «Σε ένα ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ, μείναμε με οκτώ παίκτες απέναντι σε έντεκα. Είχε φτάσει να γίνεται βομβαρδισμός στο τέρμα μας και είχα κατεβάσει ρολά. Στο τέλος του ματς ο Δομάζος μου λέει “ρε πουλί ήσουν, πουλί!”. Το άκουσα ένας δημοσιογράφος, το έγραψε και έμεινε από τότε», είχε τονίσει στο «ΦΩΣ».
Το πάθος για τη ζωγραφική
Πέρα από το ποδόσφαιρο, ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε μεγάλο πάθος για τη ζωγραφική. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ την εν λόγω τέχνη, προσπαθώντας να αποτυπώσει στιγμές από την καθημερινότητά του, αλλά και από τοπία, καθώς επίσης και από τα βιώματα της αθλητικής ζωής του.
Είναι ενδεικτικό ότι συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, λαμβάνοντας μάλιστα και βραβεία στην Biennale της Βαρκελώνης, ενώ αρκετοί πίνακές του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Τα πλαστά φάρμακα στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ: Νέο σύστημα ελέγχου - Ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Τι λέει η κυβέρνηση για τα Τέμπη και ποιες κινήσεις δρομολογούνται άμεσα - Η προσοχή στρέφεται σε τρία θέματα
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά: Δρόμοι... χωριστοί στην 4η ψηφοφορία για την εκλογή Τασούλα
Αναστάτωση σε σχολεία της Νέας Σμύρνης: Πληθαίνουν καθημερινά ποντίκια και αρουραίοι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr