Τα μικρόβια μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τον άνεμο - «Καμπανάκι» για τους ανοσοκατεσταλμένους
«Περίπου το 30-40% των μικροβίων ήταν δυνητικά παθογόνα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παθογόνα μικρόβια μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τους ανέμους, διατηρώντας την ικανότητα τους να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αεροσκάφος για να συλλέξει 22 δείγματα σκόνης από τον αέρα πάνω από την Ιαπωνία, ενώ τα υψηλότερα δείγματα βρέθηκαν το πλανητικό οριακό στρώμα (PBL), που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος.
Αναλύοντας τα δείγματα, εντόπισαν ποικίλα βακτήρια και μύκητες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παθογόνων και ορισμένων που έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Μάλιστα, ορισμένα διαπιστώθηκε ότι ήταν ζωντανά, δηλαδή είχαν επιβιώσει το μακρύ ταξίδι και ήταν σε θέση να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δια της διηπειρωτικής μεταφοράς μικροβίων είναι απίθανο οι άνθρωποι να κολλήσουν κάποια ασθένεια, καθώς η συγκέντρωση τους ήταν χαμηλή. Ωστόσο, σχολίασαν ότι δημιουργεί ανησυχία το γεγονός ότι μπορούν να μεταφερθούν σε νέα περιβάλλοντα.
Το 30-40% των μικροβίων είναι δυνητικά παθογόνα
Η μελέτη έδειξε ότι τα μικρόβια διένυσαν 2.000 χιλιόμετρα σε σωματίδια σκόνης που μεταφέρθηκαν από αγροκτήματα στη βορειοανατολική Κίνα στην Ιαπωνία. Παρόμοια μοτίβα ανέμων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 300 τύποι βακτηρίων και περίπου 260 τύποι μυκήτων βρέθηκαν στα δείγματα που συλλέχθηκαν πάνω από το Τόκιο. Πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλα μικρόβια που δεν είναι ακόμη γνωστά στην επιστήμη.
Τα μικρόβια επειδή ήταν ενσωματωμένα σε σωματίδια, προστατεύονταν από το υπεριώδες φως και την αφυδάτωση, επιτρέποντας σε ορισμένα να παραμείνουν ζωντανά. Ορισμένα παθογόνα για τον άνθρωπο που εντοπίστηκαν είναι το E coli, το Staphylococcus saprophyticus και το Clostridium difficile.
Καμπανάκι για τους ανοσοκατεσταλμένους
«Περίπου το 30-40% των μικροβίων ήταν δυνητικά παθογόνα, που είναι είτε καλά αναγνωρισμένα είτε που προσβάλλουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», επεσήμανε ο Xavier Rodo από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον αέρα», προειδοποίησε.
«Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα προκαλούσαν μόλυνση. Δεν μπορούμε όμως να το αποκλείσουμε σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», κατέληξε.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr