Γιατί αποσύρεται τώρα το εμβόλιο της Astrazeneca - Τι εξηγεί καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ
«Η τεχνολογία του συγκεκριμένου εμβολίου, η οποία ήταν παλαιότερη και τύπου αδενοϊού, δεν πρέπει να προκαλεί περισσότερη ανησυχία στον κόσμο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ιδιαίτερα καθησυχαστική απέναντι στο ντόρο που έχει προκύψει με την απόσυρση του εμβολίου της Astrazeneca για τον κορονοϊό, εμφανίζεται, μιλώντας στο ethnos.gr, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Σαρδέλη, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν, όσοι το έχουν κάνει στο παρελθόν.
Όπως αναφέρει, έχει να γίνει δόση από το συγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα μας περίπου δύο χρόνια και ο κίνδυνος σοβαρής, ακόμα και θανατηφόρας, θρόμβωσης, που έχει καταγραφεί (σε περιπτώσεις τριών ανά 100.000 ανθρώπων), σχετίζεται με την άμεση μετεμβολιακή περίοδο.
Παράλληλα, κατά την κ. Σαρδέλη, η τεχνολογία του συγκεκριμένου εμβολίου, η οποία ήταν παλαιότερη και τύπου αδενοϊού, δεν πρέπει να προκαλεί περισσότερη ανησυχία στον κόσμο, από αυτήν που λογικά θα πρέπει να υπάρχει από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικό προϊόν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο της Astrazeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν έχει αποσυρθεί εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών, οι οποίες προέκυψαν, επειδή θεωρήθηκε υπαίτιο για θρομβώσεις, οι οποίες ήταν, μάλιστα, πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες. Το εμβόλιο αποσύρεται, διότι σε αυτήν τη φάση δεν είναι αποτελεσματικό. Και ό,τι δεν είναι αποτελεσματικό, είναι δέον να αποσύρεται, διότι μπορεί να προκαλέσει κινδύνους και επιπλοκές, έστω και σε πολύ μικρή συχνότητα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ιατρική ωφέλεια. Βέβαια, στην ιατρική έχουμε δει ότι μπορεί να περάσει μία δεκαετία ή και εικοσαετία, προκειμένου να εμφανιστεί μία πολύ σπάνια επιπλοκή. Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές θρομβώσεις που προκάλεσε, μπορεί να τις αντιμετώπισαν μόνο τρεις στους 100.000 ανθρώπους, ωστόσο, επειδή ήταν πολύ σοβαρές, θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Σαρδέλη.
Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά την ίδια, αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο της Astrazeneca δεν έχει αδειοδοτηθεί, δεν είναι το μοναδικό που στερείται αδείας, αφού το ίδιο συνέβη και με εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
Αρνητική συζήτηση για το προϊόν
Η κ. Σαρδέλη σημειώνει ακόμα ότι, εκτός από τους επιστημονικούς, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους αποσύρθηκε το εμβόλιο.
Ειδικότερα, σίγουρα στην απόσυρσή του συνέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει πληθώρα εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην αγορά, τη στιγμή που πλέον ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
«Ωστόσο και η συζήτηση που προέκυψε στην αγορά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σίγουρα δεν ήταν υπέρ του προϊόντος. Ίσως, όλη αυτή η συζήτηση να ήταν άδικη για το συγκεκριμένο προϊόν, όμως, σίγουρα έγιναν λάθη στην καταγραφή των επιπλοκών. Το εμβόλιο της Astrazeneca για τον κορονοϊό έχει να γίνει στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για θρομβώσεις. Ό,τι ήταν να συμβεί, έχει συμβεί», τονίζει η κ. Σαρδέλη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr