Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με αυτούς που κόλλησαν αλλά δεν αρρώστησαν; Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει περάσει την ίωση- κάποιοι, μάλιστα, και περισσότερες από μια φορές. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που κόλλησαν covid υπάρχουν και λίγοι, τυχεροί, που δεν ένιωσαν ποτέ άρρωστοι. Γιατί ο κορονοϊός υπήρξε, σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικός για τη ζωή των ασθενών, ή ακόμη και μοιραίος, και σε άλλες πέρασε αλλά… δεν ακούμπησε; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους έλυσαν το μυστήριο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο λόγος που κάποιοι πέρασαν κορονοiό αλλά δεν ένιωσαν άρρωστοι ποτέ, βρίσκεται στα γονίδιά τους. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς έχουν μεταλλάξεις στο DNA τους που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό ως κάτι που μοιάζει με κρυολόγημα. Αυτό σημαίνει ότι ήταν σε θέση να ξεπεράσουν έγκαιρα τον ιό, πριν αυτός τους προκαλέσει νόσηση, σε αντίθεση με όσους δεν έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο. Αυτά τα άτομα έχουν οκτώ φορές μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τελευταία γενετική ανάλυση στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα.
Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδια
Τα γονίδια που προσφέρουν αυτή τη μορφή προστασίας διαθέτει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους. Οι εν λόγω μεταλλάξεις μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA). Ο πρωτεϊνικός δείκτης επισημαίνει τις απειλές για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα της γενετικής ιδιορρυθμίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούσαν να αναγνωρίσουν το Covid - παρόλο που ήταν ξένο προς αυτά. Συγκριτικά, το ανοσοποιητικό σύστημα της πλειοψηφίας των ανθρώπων έπρεπε να μάθει πώς να εντοπίζει τον ιό από το μηδέν, οπότε αυτός είχε ήδη εξαπλωθεί μέσα τους και τους είχε προκαλέσει νόσηση. Όπως δήλωσε η επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής ερευνήτρια της νέας μελέτης, Jill Hollenbach, ορισμένοι άνθρωποι, χάρη στη μετάλλαξη, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του κορονοϊού. Η ίδια σημείωσε ότι, «είναι σαν να έχεις στρατιώτες που είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη και ξέρουν ήδη τι να ψάξουν και ότι αυτοί είναι οι κακοί».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αμερικανική μελέτη επιστήμης πολιτών Covid-19 και το μητρώο μυελού των οστών των ΗΠΑ για να βρουν άτομα που βρέθηκαν θετικά στο Covid, ανεξάρτητα από το αν είχαν συμπτώματα ή όχι. Η ανάλυση βρήκε 1.428 άτομα που βρέθηκαν θετικά μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και τέλους Απριλίου 2021.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή την περίοδο, πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια Covid - που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Από τους συμμετέχοντες, οι ειδικοί βρήκαν 136 άτομα που ήταν ασυμπτωματικά, δηλαδή δεν είχαν συμπτώματα του ιού, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά τη θετική εξέταση. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα με την τροποποιημένη πρωτεΐνη HLA είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν να ασθενήσον από Covid, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη.
Περαιτέρω έρευνα, αυτή τη φορά με επικεφαλής Αυστραλούς επιστήμονες, αποκάλυψε επίσης γιατί το τροποποιημένο HLA είναι ικανότερο να αναγνωρίζει τον Covid ως απειλή. Η καθηγήτρια Stephanie Gras, ειδικός στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με τη μετάλλαξη επικεντρώνονται σε ένα τμήμα της δομής του ιού Covid που ονομάζεται πεπτίδιο NQK-Q8. Η ίδια εξήγησε ότι αυτό είναι ένα τμήμα του ιού που μοιάζει πολύ στη σύσταση με μια δομή που ονομάζεται πεπτίδιο NQK-A8 που φέρουν οι ιοί του κρυολογήματος και επέτρεψε στο ανοσοποιητικό σύστημα να επισημάνει τον ιό ως απειλή.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Gras, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσαν δυνητικά να αναπτυχθούν νέες θεραπείες. «Μελετώντας την ανοσολογική τους αντίδραση, αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε νέους τρόπους προώθησης της ανοσολογικής προστασίας κατά του Sars-CoV-2 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων ή φαρμάκων», τονίζει.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr