Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα φάρμακα - Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις και οι στρεβλώσεις της αγοράς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έναν τους βασικούς πονοκεφάλους για το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι είναι τα φάρμακα, καθώς ο κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις από το Φθινόπωρο φαίνεται ότι είναι ορατός.
Την ώρα που κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ότι ο τομέας της υγείας είναι προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, ο τομέας των φαρμάκων φαίνεται ότι είναι ένας βασικός γρίφος για τους αρμόδιους. Άλλωστε με βάση τα μηνύματα που φτάνουν τόσο από την παγκόσμια αγορά όσο και την ευρωπαϊκή, από το Φθινόπωρο όλα δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα θα κινούνται πάλι στα ύψη.
Η έλλειψη εξάλλου των πρώτων υλών που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή αλλά και η ελλιπής τροφοδότηση της αγοράς, είναι πιθανό να αδειάσουν και πάλι τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων από βασικά σκευάσματα.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να προετοιμαστεί προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων από το Σεπτέμβριο. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ΕΟΦ γνωστοποίησε κάποια μέτρα που λαμβάνει, προκειμένου να τροφοδοτείται σωστά η ελληνική αγορά.
Από την άλλη, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο των ελλείψεων δε θα εκλείψει όσο οι τιμές των σκευασμάτων που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι χαμηλές. Εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές οδηγούν στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» δηλαδή στη διάθεση των φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα, σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες.
Ταυτόχρονα επικρατεί έντονος προβληματισμός στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σχετικά με τον χρόνο έγκρισης και αποζημίωσης των νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας.
Με βάση τα στοιχεία του ΣΦΕΕ που στηρίζονται σε δεδομένα ολόκληρης της Ευρώπης, τα καινοτόμα φάρμακα φθάνουν στους Έλληνες ασθενείς μετά από 674 ημέρες, την ώρα που ο μέσος ότι της Ευρώπης είναι οι 517 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο διαθεσιμότητας ενός φαρμάκου, που περιλαμβάνει σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων έως ότου χορηγηθεί στους ασθενείς.
Έρχονται πάνω από 1.000 νέα καινοτόμα φάρμακα
Από την άλλη αξιοσημείωτο είναι ότι οι έρευνες για νέες θεραπείες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και στόχο έχουν να παραχθούν φάρμακα για χρόνια και βαριά νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΦΕΕ, την επόμενη 5ετία θα κυκλοφορήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο κοντά 1000 νέες δραστικές που θα απευθύνονται κυρίως σε ογκολογικά νοσήματα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχει προβληματισμός στην αγορά φαρμάκου σχετικά με το πόσα από αυτά τα φάρμακα θα φθάσουν έγκαιρα στους Έλληνες ασθενείς, ή εάν θα φθάσουν γενικότερα καθώς υπάρχουν και εταιρείες που επιλέγουν ορισμένα σκευάσματα να μην τα διαθέτουν στο ελληνικό σύστημα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που προκύπτουν έπειτα από «κουρέματα», εκπτώσεις και επιστροφές.
Με βάση τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, από τα νέα φάρμακα που εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), το 54% αυτών είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, ενώ από αυτά το 42% αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.
- Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: Η ατζέντα οικονομίας και ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»
- «Πουλάνε χωράφια και χρυσαφικά για να αγοράσουν τον θάνατο τους»: Γιατί οι Πακιστανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους
- Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα φάρμακα - Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις και οι στρεβλώσεις της αγοράς
- «Καμπανάκι» από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: Νέες επιστολές στον πρωθυπουργό - Τι ζητούν άμεσα και οι προτεραιότητες που θέτουν
- Συνταξιούχοι: Αυξήσεις με 4 κινήσεις - Τα οφέλη για εργαζόμενους και όσους έχουν προσωπική διαφορά
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr