Πυρετός σε παιδιά: Συμβουλές στους γονείς από την Παιδιατρική Εταιρεία - Πώς θα πέσει με... εναλλακτικούς τρόπους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οδηγίες για την πτώση του πυρετού στα παιδιά δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη πολλών φαρμάκων, ανάμεσα σε αυτά και αντιπυρετικών. «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα, σημειώνει.
Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:
- Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
- Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
- Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.
Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο. Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.
Τι ισχύει με τα αναβράζοντα δισκία
Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία, τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
- Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.
- Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.
- Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.
«Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει» καταλήγει.
- ΕΟΦ: Αυτή είναι η λίστα με τις εναλλακτικές για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη - Ποια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
- Φρίκη στον Άγιο Παντελεήμονα: 35χρονος κρατούσε φυλακισμένη γυναίκα και τη βίαζε για τρεις ημέρες
- Αποκάλυψη Haaretz: Στελέχη του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα στη χρήση παράνομου ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης
- Δώρα Τσαμπάζη: «Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έγραψε το τέλος όπως το ήθελε αυτός»
- ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,1% φέτος αλλά και πληθωρισμός 3,7%
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr