Προβληματισμός για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού που έρχεται από τις ΗΠΑ: «Έχει τεράστια μεταδοτικότητα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5, η οποία κάνει «θραύση» το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής και άρχισε να «καλπάζει» και στην Κίνα, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς επιστήμονες, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, πρόκειται για μία υποπαραλλαγή ιδιαιτέρως μεταδοτική, η οποία μπορεί να προσκολληθεί καλύτερα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Εξαιτίας αυτής της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητάς της αλλά και του γεγονότος ότι προκαλεί μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον ιό να αποφύγει ακόμα και τα ενισχυμένα εμβόλια κατά της covid-19, ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερες επαναλοιμώξεις ή νέες μολύνσεις.
«Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή μας ανησυχεί, διότι έχει τεράστια μεταδοτικότητα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, εξαιτίας του πολύ κακού καιρού αλλά και της χαοτικής ταξιδιωτικής περιόδου, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα η συχνότητα εμφάνισής της αυξήθηκε από το 20% στο 40,5%. Επίσης, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εξαπλώνεται και στην Κίνα, όπου υπάρχει τεράστια αύξηση κρουσμάτων αυτήν την περίοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα της εν λόγω υποπαραλλαγής στη χώρα μας», τονίζει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Πλήττει τα παιδιά
Κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, τα άτομα άνω των 65 ετών και βέβαια είναι επικίνδυνη για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Το παρήγορο είναι ότι, κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 δεν προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς, είναι το ίδιο ήπια.
«Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της εγκυμονεί κινδύνους. Όχι μόνο για τα άτομα άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες αλλά ακόμα και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, σε περίπτωση που το DNA τους έχει κάποια ευαισθησία. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, πολλές χώρες επεκτείνουν τα μέτρα προφύλαξης. Και η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει ή ακόμα και να αυξήσει το μοριακό έλεγχο, ώστε να συγκεντρώνουμε περισσότερα δείγματα σε εβδομαδιαία βάση. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε, αν η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή ήρθε και στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή για επιπλέον μέτρα δεν υπάρχει λόγος. Όμως, τα άτομα πάνω από 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν και με την τέταρτη ενισχυτική δόση. Δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω στο θέμα των εμβολιασμών», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Να σημειωθεί ακόμα ότι η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 προήρθε από την παραλλαγή ΧΒΒ του κορονοϊού, η οποία, κατά τον ομότιμο καθηγητή, πριν από περίπου τρεις μήνες έκανε «θραύση» στη Σιγκαπούρη και γενικότερα στην Άπω Ανατολή. Είχε εμφανιστεί και στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο.
Νέα επικίνδυνη μετάλλαξη από το «εργοστάσιο» της Κίνας;
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προκληθεί νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού εξαιτίας της πολύ μεγάλης εξάπλωσής του που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κίνα, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει στο ethnos.gr ότι κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά πιθανό.
«Ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού στην Κίνα είναι αυτήν τη στιγμή πάρα πολύ υψηλός, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλος και ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί θεωρητικά τον κίνδυνο να προκληθούν νέα στελέχη του ιού στην Κίνα ακόμα και επικίνδυνα. Άλλωστε, για τους ειδικούς η Κίνα αποτελεί πάντοτε μία γιγαντιαία θερμοκοιτίδα νέων παραλλαγών του κορονοϊού», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
- Βέροια: Ερωτηματικά για τον θάνατο του βρέφους και τη στάση της 29χρονης - Στο «μικροσκόπιο» οι αντιφατικές καταθέσεις
- Κορονοϊός: Υπό εξέταση κοινά μέτρα στην Ευρώπη λόγω έξαρσης covid στην Κίνα - Τι βρίσκεται στο τραπέζι
- Πελέ: Παρατράγουδα στο «ύστατο χαίρε» - Το χαμόγελο της κόρης του και η σέλφι του Ινφαντίνο
- Παγίδα έξτρα φόρων τα τεκμήρια – Εξι δισ. «αποκαλύφθηκαν» το 2022 – Ποιοι κινδυνεύουν το 2023
- Πρίγκιπας Harry: «Θέλω τον πατέρα μου και τον αδερφό μου ξανά στη ζωή μου» – Η νέα συνέντευξη «βόμβα» του Δούκα του Sussex λίγο πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Spare»
Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
Στον εφέτη ανακριτή Λάρισας η νέα έκθεση της ομάδας Κοκοτσάκη για τα Τέμπη - 30 άτομα «πέθαναν από εύφλεκτα υλικά»
Στα Χανιά η νέα διοικήτρια της Τροχαίας μετά το «ξήλωμα»: Τι διαπίστωσε
Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Στην Ισπανία, κάθε χρόνο, άλογα περνάνε μέσα από φλόγες!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr