Κορονοϊός: Πώς αλλάζουν τα συμπτώματα ανάλογα με τα εμβόλια που κάναμε - Η νέα λίστα με βάση την κατάσταση εμβολιασμού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δεκάδες και διαφορετικά είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν με κορονοϊό. Αυτά κυμαίνονται από ήπια κόπωση και πυρετό, έως αρκετά πιο ασυνήθιστα, όπως η «γλώσσα Covid» (σημάδια στη γλώσσα του ασθενή). Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη λοίμωξη και διαφορετική στον κάθε ασθενή, το ερώτημα όλων, είναι ποια από αυτά θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση μόλυνσης.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη μεταξύ της εταιρείας επιστημών υγείας ZOE και ερευνητών από το King's College του Λονδίνου, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ονόματι ZOE Health Study, ο τρόπος που εκδηλώνονται τα συμπτώματα εξαρτάται από το προφίλ εμβολιασμού του κάθε νοσούντα.
Ο ενημερωμένος κατάλογος με τα κορυφαία συμπτώματα του κορονοϊού που αναφέρθηκαν μεταξύ των πάνω από 4 εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής ZOE Covid Study, δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σε αυτόν καταγράφηκαν τα συμπτώματα του ιού με βάση τα καθημερινά δεδομένα που εισάγονται από τους χρήστες από το 2020.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο συχνά μεταξύ τριών ομάδων εμβολιασμού – όσων έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση του, όσων έχουν κάνει μία δόση από τα διδοσικά σκευάσματα και των ανεμβολίαστων. Η ταξινόμηση έχει γίνει με βάση το πόσο συχνά αναφέρθηκαν τα συμπτώματα.
Αυτά είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού ανάλογα με το status εμβολιασμού των ασθενών
Όσων ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση εμβολιασμού τους
- Πονόλαιμος
- Καταρροή από τη μύτη
- Αποφραγμένη μύτη (μπούκωμα)
- Επίμονος βήχας
- Πονοκέφαλος
Όσων έκαναν μία μόνο δόση των διδοσικών σκευασμάτων
- Πονοκέφαλος
- Καταρροή από τη μύτη
- Πονόλαιμος
- Φτέρνισμα
- Επίμονος βήχας
Όσων είναι ανεμβολίαστοι
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Καταρροή από τη μύτη
- Πυρετός
- Επίμονος βήχας
Και στις τρεις ομάδες εμφανίστηκαν τα τέσσερα από τα πέντε πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκεφάλου, ωστόσο συχνά διέφερε η κατάταξή τους με βάση τη συχνότητα. Μεταξύ των ανεμβολίαστων οι αναφορές για πυρετό είναι αισθητά συχνότερες, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, όπου δεν εμφανίζεται στα πέντε πρώτα συμπτώματα.
Η κατάσταση εμβολιασμού, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάζει και τα πόσα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής ταυτόχρονα. Όσοι ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση του εμβολιασμού τους ή έλαβαν μία δόση του εμβολίου ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε «μικρότερο χρονικό διάστημα», συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.
Περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων όπως ο πυρετός είχαν, και σε μελέτη του 2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι συμμετέχοντες με μία ή δύο δόσεις εμβολίου Covid, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Κατά μέσο όρο, οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες πέρασαν δύο έως έξι λιγότερες ημέρες ασθένειας στο κρεβάτι σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Κοινό εύρημα μεταξύ και των τριών ομάδων είναι και η αξιοσημείωτη μείωση των «παραδοσιακών» συμπτωμάτων του κορονοϊού, σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως η δύσπνοια και η απώλεια όσφρησης. Η δύσπνοια κατατάχθηκε ως το 29ο πιο συχνό σύμπτωμα μεταξύ εκείνων που ολοκλήρωσαν το αρχικό σχήμα του εμβολιασμού και το 30ό μεταξύ των ανεμβολίαστων.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό, ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, η νεότερη παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Κατά την έρευνα δεν ελήφθησαν υπόψη ποια παραλλαγή του κορονοϊού προκάλεσε τις λοιμώξεις, πόσοι από τους συμμετέχοντες μολύνθηκαν για πρώτη φορά, ούτε εάν κάποιοι είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου – καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών ή η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Τα δεδομένα του καταλόγου της μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν με τη συμπερίληψη των συμμετεχόντων που έλαβαν αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου. Καθώς περνάει ο καιρός, η προστασία από την τελευταία δόση εμβολίου φθίνει σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι, μπορεί, μεν, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να είναι καλά προστατευμένοι, άλλοι, όμως, μπορεί να είναι πιο κοντά στους μερικώς εμβολιασμένους ή ακόμα και τους ανεμβολίαστους.
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρός με τραύματα στο κεφάλι-Λιπόθυμος δίπλα ο πατέρας του
- Συνεχίζεται το θρίλερ με τον νεκρό αρχιμανδρίτη στην πλατεία Αμερικής - Εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα
- E-send: Ραβασάκια από ΑΑΔΕ σε πάνω από 170.000 επιχειρήσεις - Προθεσμία για πρόστιμα
- Audacious: Το πλοίο φάντασμα που στοίχειωσε τους Γερμανούς – Μετά το τέλος του Πολέμου έμαθαν ότι είχε βυθιστεί χρόνια πριν
- Single Shaming: Όταν δεν σου πέφτει λόγος καλό είναι να σωπαίνεις!
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr