Σαντορίνη: Κλιμάκιο μηχανικών στα σχολεία του νησιού - Στο προσκήνιο η ανθεκτικότητα των κτιρίων
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις κατασκευές, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κλιμάκιο μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναμένεται να επισκεφτεί εντός της εβδομάδας τη Σαντορίνη προκειμένου να εξετάσει τις σχολικές υποδομές του νησιού, στο οποίο καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλοι σεισμοί. Αυτό επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία στους κατοίκους, αναφορικά με τις υποδομές εκτιμώντας ότι το μέγεθος των δονήσεων έως τώρα δεν είναι τέτοιο ώστε να καταπονήσει τις κατασκευές, οι οποίες άλλωστε είναι χαμηλού ύψους.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις κατασκευές, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή καθώς το ζήτημα της στατικότητας των κτιρίων είναι πολυπαραγοντικό και εξαρτάται τόσο από την ηλικία τους όσο και από την κατάσταση και το επίπεδό συντήρησής τους.
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις που εξακολουθούν να σημειώνονται στην περιοχή έφεραν στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο για ακόμα μία φορά το ζήτημα της ανθεκτικότητας των υποδομών. Αυτήν την περίοδο διενεργείται ο προσεισμικός έλεγχος σε κρίσιμες υποδομές του δημοσίου με προτεραιότητα στα σχολεία, ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ υπό την εποπτεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Παρά τη σημαντική καθυστέρηση που έγραψε στην εκκίνησή του, σήμερα εξετάζονται περί τα 50 σχολεία την εβδομάδα. Συνολικά στο πρόγραμμα προυπολογισμού 32,5 εκ. ευρώ, έχουν ενταχθεί 30.000 κτίρια, αριθμός ο οποίος μπορεί να αυξηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, προτεραιότητα επρόκειτο να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, ο αριθμός των οποίων έφτανε περί τα 20.000 κτίρια. Ωστόσο, στη συνέχεια στο πλάνο μπήκαν και πυροσβεστικοί σταθμοί, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν και αθλητικά κέντρα.
Υπολογίζεται ότι ο προσεισμικός έλεγχος σε αυτά, ο οποίος ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, αν και η αρχική διάρκειά του ήταν έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, προβλήματα έχουν εντοπιστεί περίπου στο 1% των κτιρίων που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξετάζονται διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των κτιρίων σε σεισμούς, όπως η γεωλογική κατασκευή της περιοχής, τα υλικά κατασκευής, και οι καταστάσεις συντήρησης. Μέσω της αναλυτικής αξιολόγησης, τα κτίρια θα ταξινομηθούν βάσει του σεισμικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν, παρέχοντας πληροφορίες για τυχόν αναβαθμίσεις και προσαρμογές που απαιτούνται.
Γηρασμένο το κτιριακό δυναμικό της χώρας
Εξαιρετικά γηρασμένο είναι το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας με το 70% των κτιρίων να είναι άνω των 40 ετών. Ποσοστό έως και 90% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν το 2000, με μικρότερη ή μεγαλύτερη απόκλιση από τις σημερινά standards αντισεισμικής προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός θεσπίστηκε το 1959, αναθεωρήθηκε το 1984 και η ενσωμάτωση των ευρωπαικών κωδίκων και των σύγχρονων κανόνων έγινε το 2000 με εφαρμογή από το 2001. Οσο για την κατάσταση των κτιρίων της χώρας:
- Εως το 1960 είχαν ανεγερθεί 1,5 εκ. κτίρια, δηλαδή το 25% του συνολικού αποθέματος.
- Από το 1960 έως το 1985 είχαν ανεγερθεί 1.746.000 κτίρια ή το 42,5%.
- Από το 1986 εως το 2000 είχαν κατασκευαστεί 831.000 κτίρια που αντιστοιχούν στο 20% του αποθέματος και
- Από το 2001 έως το 2011 είχαν κατασκευαστεί 476.000 κτίρια που αντιστοιχούν στο 11,6% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η Ευρώπη θρήνησε από σεισμούς περίπου 40.000 ανθρώπους, ενώ περί το 1,3 εκ. πολίτες έμειναν άστεγοι με τις συνολικές ζημίες να ξεπερνούν τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται σε πρόληψη από φυσικές καταστροφές, εξοικονομούνται 7 από την ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να αποσταλεί.
Η μεγάλη διαφωνία της επιστημονικής κοινότητας για τη Σαντορίνη, τροφοδοτεί τα Ρίχτερ της αγωνίας
Άκρως χειμερινό σκηνικό από αύριο: «Βουτιά» της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Στον δρόμο οικογένεια με δύο παιδιά: Έχασαν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό από ψευτοδικηγόρο
Μια αλλιώτικη Σαντορίνη: Οι κάτοικοι παίρνουν παιδιά, κατοικίδια και φεύγουν - Σε σκηνές και αυτοκίνητα όσοι μένουν πίσω
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr