Σαντορίνη: Η μεγάλη διαφωνία της επιστημονικής κοινότητας που τροφοδοτεί τα Ρίχτερ της αγωνίας
Το σμήνος των σεισμών που αυξάνεται σε αριθμό και ένταση με γεωμετρική πρόοδο είναι προϊόν θερμικής ή μηχανικής ενέργειας;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καθώς οι σεισμογράφοι που έχουν εγκατασταθεί σε κάθε γωνιά των ενεργειακών ζωνών ανεβάζουν μέρα με τη μέρα την ένταση των σεισμών που καταγράφουν στο τόξο από τα Χριστιαννά, μέχρι τη Σαντορίνη, το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπο αλλά και στον Άνυδρο που είναι το επίκεντρο των τεκτονικών διεργασιών, οι εκτιμήσεις των ειδικών δίνουν και παίρνουν.
Άλλοτε είναι υπερβολικοί και άλλοτε κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτείνουν την αγωνία όλων διότι στο τέλος της εξίσωσης όλοι γνωρίζουν πως η μητέρα φύση θα ακολουθήσει τους δικούς της νόμους και κανόνες πέρα από τα πολιτικά, τουριστικά και άλλα συμφέροντα που είναι τόσο ξένα προς την επιστήμη αλλά και την ίδια η ιστορία.
Ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα
Όπως, λοιπόν, μας έχει διδάξει η ιστορία την οποία στην Ελλάδα επικαλούμαστε σε σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς και ποτέ για να διδαχτούμε και να προγραμματιστούμε, οι νόμοι της φύσης είναι σαν τα μαθηματικά που ορίζουν τις σχέσεις όλων των μετρήσιμων αντικειμένων της πραγματικότητας και της φαντασίας μας, ακόμα και των θανάσιμων λαθών που συνήθως κάνουμε ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες. Είναι η στιγμή που ο χρόνος τρέχει με ταχύτητα φωτός και η ανθρώπινη φύση νιώθει το μεγαλείο της μικρότητας της.
Διχασμένη στο πιο καίριο ερώτημα
Κάπως έτσι λοιπόν κυλά ο χρόνος τις τελευταίες ημέρες και η επιστημονική κοινότητα είναι επί ποδός για να εξηγήσει τα... ανεξήγητα για πολλούς και πολύ γνωστά για τους λίγους. Αυτό όμως που παρατηρούμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έξαρση του φαινομένου είναι πως η επιστημονική κοινότητα είναι βαθιά διχασμένη στο πιο καίριο ερώτημα:
Το σμήνος των σεισμών που αυξάνεται σε αριθμό και ένταση με γεωμετρική πρόοδο είναι προϊόν θερμικής ή μηχανικής ενέργειας; Με άλλα λόγια παράγεται από συσσωρευμένη ενέργεια που εκτονώνεται από το γνωστό ρήγμα ή προέρχεται από κάποιο ενεργό ηφαίστειο που γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπο και διεγείρει τις τεκτονικές πλάκες; Τι συμβαίνει από τα δύο; Μήπως συμβαίνουν και τα δύο;
Η βασική διαφωνία
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει όλες τις απόψεις των ειδικών και το σημείο αυτό είναι η βασική τους διαφωνία έστω κι αν δεν διατυπώνουν ξεκάθαρα την αντίθεση τους. Κορυφαίοι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως η διέγερση δεν οφείλεται στο Κολούμπο ή σε κάποιο άλλο ηφαίστειο, γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι υποστηρίζουν με έμμεσο αλλά «ξεκάθαρο» τρόπο πως οι τεκτονικές διεργασίες και μάλιστα με τη συχνότητα και την ένταση που γίνονται είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής διέγερσης.
Τα όρια του... ταμπού
Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις κανείς πως αγγίζει τα όρια του.... ταμπού να μιλήσει κανείς ξεκάθαρα για ηφαιστειακή δράση. Τον λόγο δεν τον γνωρίζουμε. Μπορεί και να μην τον αντιλαμβανόμαστε λόγω έλλειψη γνώσεων, αλλά μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους;
Όλοι πάντως συμφωνούν πως κανείς δε μπορεί να προβλέψει την «επόμενη μέρα» και αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. Μέχρι να μπορούμε να προβλέπουμε δυνάμεις που είναι πάνω από τη φύση μας και τη θέληση μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε σεβασμό και ψυχραιμία.
«Στο πόδι» λόγω Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό - Ο φόβος και η μαζική αποχώρηση
Μήνας αποφάσεων για την κυβέρνηση - Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Κλιμάκιο μηχανικών στα σχολεία της Σαντορίνης: Στο προσκήνιο η ανθεκτικότητα των κτιρίων
Η γήρανση είναι η «μεγαλύτερη επιδημία» της ανθρωπότητας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr