Μέχρι τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου - Στοίχημα η ακριβή συντήρηση
Εως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο του φαληρικού όρμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Εως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο του φαληρικού όρμου, ένα έργο το οποίο έφτασε στο παρά πέντε της απένταξης και της απώλειας της χρηματοδότησης, αλλά φαίνεται ότι πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το 2028.
Το βλέμμα της Περιφέρειας στρέφεται τώρα στην εξασφάλιση πρόσθετων πόρων ύψους 70 εκ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να προχωρήσει η ανακατασκευή, η ενεργειακή αναβάθμιση και η ενσωμάτωση στο πάρκο και του Tae Kwon Dο στο Πάρκο, η οποία αναμένεται να του δώσει και την οικονομική ανάσα για τη συντήρησή του. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησής του στην Περιφέρεια από την ΕΤΑΔ.
Χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου «ΑΕΝΑΟΝ – Το ανοιχτό πάρκο της Μεσογείου» έκτασης 540 στρεμμάτων και τον οδικό χάρτη μέχρι την παράδοσή του στους πολίτες.
Αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς. Στόχος είναι το έργο, το οποίο θα προχωρήσει με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής, να έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025, ώστε από τις αρχές του 2026 να ξεκινήσει η κατασκευή του προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2028.
Η συνολική δαπάνη για την ανάπλαση ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση αφορά σε έργα υποδομής που ήδη υλοποιήθηκαν και περιλάμβαναν την παραλιακή λεωφόρο και αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 110 εκατ. Ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021. Η δεύτερη φάση αφορά στα έργα 370 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πάρκου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η συντήρηση του πάρκου, πάντως, θα απαιτήσει από την Περιφέρεια οικονομικές «ενέσεις» 5 – 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως δεδομένου ότι βάσει των μελετών δε θα βγάζει τα ...έξοδά του από τις ήπιες μορφές ανάπτυξης (εστίαση, κλπ) που θα λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί και το Tae Kwon Do. Βάσει των υπολογισμών, τα αναμενόμενα έσοδα ανέρχονται σε 3,5 εκ. ευρώ αλλά τα έξοδα φτάνουν τα 9 αφήνοντας ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα καλείται ετησίως να καλύπτει η Περιφέρεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατ΄απαίτηση της Ευρωπαικής Επιτροπής.
«Δε θέλαμε να πολλαπλασιάσουμε τις εμπορικές χρήσεις. Εγγυητής για τις πληρωμές μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά υπολογίζουμε ότι όταν στη συνθήκη προστεθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του Tae Kwon Do και ενταχθεί υπό τον ενιαίο φορέα διαχείρισης, η Περιφέρεια δε θα χρειάζεται να βάζει το παραμικρό. Θεωρούμε ότι θα μειωθεί στο ελάχιστον - εάν δε μηδενιστεί κιόλας – η ανάγκη εισφοράς σε χρήμα από την Περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα προκύψουν ακόμα και έσοδα που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ανοιχτές εκδηλώσεις στις γειτονιές των όμορων δήμων.
Υπό φορέα Διαχείρισης τα πάρκα στην Αττική
Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αποτέλεσε η διαχείριση του πάρκου. Τελικώς αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα διαχείρισης με επικεφαλής την Περιφέρεια και συμμετοχή των εμπλεκόμενων δήμων.
Την ευθύνη κάτω από τον Φορέα Διαχείρισης θα έχει ένας global operator, ένας μεγάλος οργανισμός ή κοινοπραξία, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσω δημοπρασίας και θα διαχειρίζεται τα έσοδα υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.
Η διοίκηση της Περιφέρειας σκέφτεται να θέσει υπό την ομπρέλα φορέων διαχείρισης και τα υπόλοιπα πάρκα εκτός του φαληρικού, δηλαδή το πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Αλσός και ένα τέταρτο που θέλει να δημιουργήσει. Υπό συζήτηση είναι το εάν ο φορέας θα είναι ένας για όλα τα πάρκα ή δύο με τον κ. Χαρδαλιά, πάντως, να επιχειρηματολογεί υπέρ της σύστασης δύο φορέων εκτιμώντας ότι ο ένας θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο του Φαλήρου.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο
Το Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα ακολουθεί τις γραμμές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus, θα έχει ποσοστό πρασίνου που θα φτάνει το 73%, σημαντικά αυξημένο από το 45% που προέβλεπε η αρχική μελέτη.
Παράλληλα στο χώρο θα διαμορφωθεί μια νέα παραλία στη δυτική πλευρά προς τον Κηφισό. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος τεχνικών έργων της Περιφέρειας, Μιλτιάδης Κύρκος, το Πάρκο θα υλοποιηθεί μέσω δύο πλατειών γεφύρωσης και πέντε κάθετων θεματικών αξόνων που αφορούν τη φύση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τον ναυταθλητισμό. Στόχος είναι να «έρθει» η θάλασσα στην πόλη μέσω της ανάδειξης του παραμελημένου Ιλισού, του Κηφισού και της διείσδυσης ανοιχτών καναλιών μέσα στο χώρο του μητροπολιτικού πάρκου παράλληλα με τη δημιουργία τριών κολυμβητικών δεξαμενών.
Οι πέντε άξονες θα διαπερνούν το πάρκο και θα καταλήγουν στη θάλασσα ως προβλήτες, ενώ θα πλαισιώνονται από διαφανή κτίρια που θα φιλοξενούν υπαίθριες λειτουργίες.
Το πάρκο έκτασης θα είναι δωρεάν προσβάσιμο, ενώ θα διαθέτει ράμπες και ανελκυστήρες πλαγιάς ώστε να εξυπηρετούνται τα ατομα με κινητικά προβλήματα.
Θα αξιοποιηθεί το γήπεδο beach volley και θα υπάρχει ανοιχτό αμφιθέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα γραμμικά κτίρια που σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες θα διαμορφωθούν στην οροφή. Προβλέπεται να φυτευτούν 4.000 νέα δέντρα και 210.000 φυτά, ενώ οι νέοι χώροι πρασίνου συνολικά θα καλύπτουν 250 στρέμματα.
Στο πάρκο θα κατασκευαστούν 5.700 τ.μ. νέων κτιρίων, 3 νέοι χώροι στάθμευσης δυναμικότητας 850 θέσεων και ενιαίος πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος μήκους 1,4 χλμ, ο οποίος αποτελεί τμήμα του υπό κατασκευή πεζοδρόμου - ποδηλατοδρόμου μήκους 17 χλμ που ξεκινά από την Καλλιθέα και φτάνει έως τη Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβούλευση αναμένεται το προσεχές διάστημα ως προς την εξυπηρέτηση του Πάρκου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρά την ύπαρξη του τραμ, και του σταθμού του Φαλήρου, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσει η επέκταση της σταθερής τροχιάς μέχρι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αλλωστε το ΚΠΣΝ υποδέχεται ετησίως 6 εκ. επισκέπτες και το έργο του φαληρικού όρμου θα υποδέχεται περί τα 3 εκ. και ως εκ τούτου η ανάγκη της εξυπηρέτησης και με τη δημόσια συγκοινωνία θα είναι επιτακτική.
Η Περιφέρεια μάλιστα αναμένεται να επιδιώξει το προσεχές διάστημα τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας για τη βελτίωση της πρόσβασης με τα ΜΜΜ σε μια σειρά σημείων που θεωρεί τοπόσημα της Αττικής.
Βουλή: «Μάχη» Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη με τους αγρότες στους δρόμους
Οργισμένοι οι συνεργάτες Τραμπ με την παρέμβαση Μασκ κατά του πρότζεκτ A - «Ξεπέρασε τα όρια»
Νέο «νυχτερινό» τιμολόγιο ρεύματος: Ποιους καταναλωτές αφορά, πώς αντιδρούν οι προμηθευτές
Μίμης Δομάζος: Τρίτο κρίσιμο 24ωρο στη ΜΕΘ - Υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr