Αγρότες: Μετά τις 12:00 οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα - Πώς θα λειτουργήσει το μετρό
Όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. - Μέτρα και την Τετάρτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 24 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στα Μέγαρα Αττικής αναμένεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας θα γίνει συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας.
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, στo ΟPEN. Η ίδια τόνισε ότι, η είσοδος των αγροτών στην Αθήνα αναμένεται μετά τις 12:00.
«Μία πολύ δύσκολη μέρα»
Η κ. Δημογλίδου τόνισε πως, «θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας για τους πολίτες που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Γι αυτό και υπήρξαν ανακοινώσεις από εχθές από την Ελληνική Αστυνομία και από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την έλευση των αγροτών. Μετά το μεσημέρι πρόκειται να ξεκινήσουν αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα φτάσουν στο Λεκανοπέδιο οι αγρότες».
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η κ. Δημογλίδου πρόσθεσε ότι, «πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες, από τη λεωφόρο Κηφισού, Αθηνών και στη συνέχεια στην Αχιλλέως, Ομόνοια, μέχρι να φτάσουν στην Πανεπιστημίου που θα σταθμεύσουν οι αγρότες, έως φυσικά και τη λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, που θα είναι και τα τελευταία γεωργικά μηχανήματα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας».
Ανοιχτό το μετρό
Η ίδια αναφέρθηκε και στον χάρτη που δημιούργησε η ΕΛΑΣ και έχει δοθεί σε όλα τα Μέσα για να κατανοήσουν οι πολίτες τη διαδρομή των αγροτών. Όπως είπε, στη συνέχεια θα δοθούν στην κυκλοφορία κανονικά, η περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας αλλά και η διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες. Όπως σημείψσε, μόνο εάν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη θα ξανακλείσει. Όπως εξήγησε, το μετρό δεν πρόκειται να κλείσει, εκτός και αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση.
Μέτρα και το πρωί της Τετάρτης
Η κ. Δημογλίδου πρόσθεσε ότι, και το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα αποχωρήσουν οι αγρότες, θα υπάρξουν μέτρα. «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο», υπογράμμισε.
Η διαδρομή των τρακτέρ μέχρι το κέντρο της Αθήνας
Δύσκολη Τρίτη ξημερώνει σήμερα για την κυβέρνηση αλλά και τους κατοίκους της Αττικής. Οι αγρότες έρχονται από όλη την Ελλάδα με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα και θα φτάσουν έξω από τη Βουλή για το μεγάλο συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει στο Σύνταγμα.
Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης αναμένεται να μπουν στην Αθήνα περίπου 150 τρακτέρ και οι υπόλοιποι αγρότες που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία να κινηθούν με περίπου 60 λεωφορεία ή και άλλα μέσα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος τους στην πρωτεύουσα χωρίς όμως να κλείσουν οι δρόμοι και εθνικές οδοί.
Η πορεία προς την Αθήνα
Αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκαν με συναδέλφους στο μπλόκο στο Στεφανοβίκειο και από εκεί πέρασαν από τον Αλμυρό, ενώθηκαν με άλλα τρακτέρ και ως έναν κομβόι πλέον με τη συνοδεία περιπολικών αλλά και οχημάτων αγροτών, έφτασαν στην Ανθήλη και συναντήθηκαν με τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από το μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα. Στη συνέχεια αυτό το κομβόι κατέληξε στο Κάστρο Βοιωτίας όπου και διανυκτέρευσαν οι αγρότες.
Νωρίς σήμερα το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας ξεκίνησαν προς την Αθήνα. Η προσυγκέντρωση είναι για τις 17:30 η ώρα στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια στις 18:30 όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Κομβόι με τρακτέρ στην ΠΑΘΕ
Ειδικότερα και όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τριαντάφυλλος Τσιλούλης αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία περιοχές της Αττικής αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλία θα φτάσουν κομβόι με τα τρακτέρ τους στα διόδια των Αφιδνών μέσω της ΠΑΘΕ.
Από εκεί θα αναλάβει η αστυνομία να μεταφέρει τρακτέρ και νταλίκες στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθεί η μικρότερη δυνατή κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση το σχεδιασμό των αγροτών σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου Κηφισίας οι νταλίκες θα ξεφορτώσουν τα τρακτέρ, ώστε όλα μαζί κομβόι να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Εκεί αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.
«Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουμε το συλλαλητήριό μας. Θα στηθεί μία εξέδρα και θα μιλήσουν από αυτήν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και πολλών φορέων, τους οποίους έχουμε καλέσει. Θέλουμε κοντά μας και τους πολίτες της Αθήνας. Να βρεθούν εκεί και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Σχεδιάζουμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μετά τις ομιλίες θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τα αιτήματά μας. Το βράδυ θα κοιμηθούμε στην πλατεία και μέσα στα τρακτέρ μας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα δεν πρόκειται να συναντηθούμε με κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή μας έχει τη μορφή διαμαρτυρίας. Το πρωί της Τετάρτης θα φύγουμε από την Αθήνα, με τον ίδιο τρόπο που θα φτάσουμε εκεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλούλης.
Φόβοι για επεισόδια και ομάδες περιφρούρησης
Κατά τον ίδιο, αυτό που φοβίζει τους αγρότες, είναι, μήπως στο συλλαλητήριο παρεισφρύσουν εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία προκαλέσουν επεισόδια. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης από τους αγρότες, οι οποίες θα ενημερώνουν τους επικεφαλής, αν δουν ύποπτες κινήσεις από κάποιους.
«Θέλουμε να κάνουμε μία απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Ο φόβος μας είναι, μήπως μπουν στο συλλαλητήριο ακραία στοιχεία και με επεισόδια κάνουν κακό στον αγώνα μας. Αν δούμε τέτοιους, θα τους απομονώσουμε αμέσως. Θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, κυρίως από νέους σε ηλικία αγρότες, οι οποίοι θα ενημερώνουν αμέσως τους διοργανωτές, αν πάει να ξεσπάσει κάποιο επεισόδιο», τονίζει ο κ. Τσιλούλης.
Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη διάρκεια παραμονής των αγροτών στην Αθήνα, συνάδελφοί τους θα κλείνουν για λίγη ώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνοριακά τελωνεία, λιμάνια και δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τα μέτρα της Τροχαίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Αστυνομία, τα τρακτέρ θα κινηθούν προς την Αθήνα συνοδεία περιπολικών με δρομολόγια από το Κάστρο Βοιωτίας και τα Μέγαρα Αττικής, όπου θα συγκεντρωθούν. Επιπλέον, τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες, θα σταθμεύσουν σε χώρους του ΟΑΚΑ, εώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τρακτέρ στην Αθήνα
Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:
- Λεωφόρος Αθηνών,
- Αχιλλέως,
- πλατεία Καραϊσκάκη.
Ακολούθως, θα κινηθούν αντίθετα:
- στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου,
- την πλατεία Ομονοίας,
- την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα.
Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας:
- Πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
- στη Λεωφόρο Αμαλίας,
- την οδό Πανεπιστημίου,
- τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
σε όλες τις κάθετες στους παραπάνω δρόμους οδούς.
Να σημειωθεί ότι:
- Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
- Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Ο χάρτης της καθόδου των αγροτών
Μητσοτάκης: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο του Star, τονίζοντας πως είναι δικαίωμα των αγροτών να κατέβουν στο Σύνταγμα και ζητώντας συντονισμό τους με την αστυνομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σχετικά στο θέμα των αγροτών ανέφερε ότι πολλά αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα.
Είπε ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι διαχρονικό και πως η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκτασή του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
«Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει. Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».
Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης των αγροτών ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας.
«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε και σημείωσε: «Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.
Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες.
«Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.
Και σημείωσε: «Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό. Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…».
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του "πρασινίσματος" για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».
Η συνέντευξη
Αυγενάκης: Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί διάλογο
Λίγο πριν το «ραντεβού» των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο συλλαλητήριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τονίζει ξανά «πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών, προσθέτοντας πως η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεννόηση και συναινετική διάθεση».
Η ανάρτηση του Αυγενάκη
«Συνεχίζουμε με συνέπεια τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών
«Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα διαθέτουν»
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής κι ενεργειακής κρίσης.Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με συνέπεια σε όσα έχουμε διακηρύξει, προχωράμε στην ανάπτυξη επί πλέον στοχευμένων πολιτικών που δημιουργούν συνθήκες πρόσθετης ασφάλειας για τον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο με κάθε θεσμικό όργανο, αλλά και με κάθε ομάδα γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της χώρας μας. Και τούτο, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και δημιουργούνται συνεχώς νέα, τα οποία για να επιλυθούν απαιτούν ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόησης και συναινετικής διάθεσης, την οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας μας διαθέτει αποδεδειγμένα.
1. Για την αναθεώρηση της #ΚΑΠ, πέραν των 6 προτάσεων που κάναμε ως κράτος μέλος της #ΕΕ και έγιναν αποδεκτές για το 2024, ενεργοποιήσαμε συμμαχίες εντός του πλαισίου των χωρών του Νότου της ΕΕ, της Ομάδας #EUMED9. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε με ελληνική πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες στις 14 Ιανουαρίου 2024. Η επόμενη συνάντηση του EUMED9 έχει προγραμματισθεί στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027. Την ίδια ημέρα, με πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας και με ελληνική στήριξη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης της ΚΑΠ.
2. Με πρωτοβουλία της Γαλλίας και τη στήριξη της Ελλάδας το Κολλέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ ενέκρινε την απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης. Για τη χώρα μας αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα και 127.232 αγρότες.
3. Ενεργοποιούμε, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των #ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Για το ζήτημα αυτό συνεργαζόμαστε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα 15 -από τα 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας- που έχουν ανταποκριθεί.
4. Συνεχίζουμε τους ελέγχους από μικτά κλιμάκια (Γενική Διεύθυνση Τροφίμων #ΥΠΑΑΤ, #ΕΦΕΤ, #ΕΛΓΟ_ΔΗΜΗΤΡΑ και #ΔΑΟΚ) στο #γάλα και στα παραγόμενα από αυτό προϊόντα και στα οπωροκηπευτικά και τους επεκτείνουμε στο #μέλι, #κρέας και #ελαιόλαδο, προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους έντιμους μεταποιητές και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από παράνομες #ελληνοποιήσεις. Από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 66 #έλεγχοι σε φορτία γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων και 90 σε φορτία οπωροκηπευτικών στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα #super_markets έχουν ληφθεί και έχουν σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση 168 δείγματα, εκ των οποίων 102 έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για έλεγχο νοθείας και έχουμε λάβει απαντήσεις σε 20 δείγματα και αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε απαντήσεις σε ακόμη 35. Επίσης για έλεγχο στην επισήμανση της ετικέτας έχουν σταλεί στον ΕΦΕΤ 262 δείγματα. Τέλος, έχουν ληφθεί 181 δείγματα, οπωροκηπευτικών, εκ των οποίων τα 23 αφορούν σε βιολογικά προϊόντα και 22 αφορούν περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
5. ΟΠΕΚΕΠΕ:
- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το #Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ.
- Άνοιγμα των νέων αιτήσεων #ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
- Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα #Οικολογικά_Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
- Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων #ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
- Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.
6. Ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή 2 μήνες νωρίτερα, τις ζημιές του2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας. Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη #Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί #αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.
7. Υπεγράφη σήμερα, η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον #Daniel. Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.
8. Παρακάρλιες περιοχές: Υποβλήθηκε στην ΕΕ το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11, που αφορά τις παραγωγικές, μέχρι πρότινος, εκτάσεις, που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Κάρλας. Αναμένεται η έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υποβολή αίτησης για ένταξη στο Μέτρο θα γίνει αυτόματα, μέσω της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης 2024.
9. Απονιτροποίηση: «Τρέχουν» 2 προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου.
10. Εντάξαμε, όπως προφορικά δεσμεύθηκα στη συνάντησή μας με αγρότες στο Δομοκό, τη Β. Φθιώτιδα στα Σχέδια Βελτίωσης.
11. Εντάσσουμε στα #Σχέδια_Βελτίωσης όλους τους επιλαχόντες στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου.
12. Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.
13. Καταβλήθηκαν, στο τέλος Ιανουαρίου, από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, αποζημιώσεις 15,8 εκατ ευρώ σε μη υπόχρεους ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά, φυτωριούχοι κ.α)
14. Το μέτρο στήριξης μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2023, με 15 ευρώ ανά κυψέλη, με εντολή μου θα δοθεί και στους μελισσοκόμους των πληγεισών περιοχών της Βορείου Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας και της Ρόδου.
15. Αυξήσαμε κατά 82 εκατ. τον προϋπολογισμό του μέτρου για Νέους Αγρότες και εντάξαμε σε αυτό το σύνολο των 2.100 επιλαχόντων. Ήδη έχουν εκταμιευθεί, ως προκαταβολή 57 εκατ. ευρώ.
16. Επίσης ετοιμάζεται ήδη και αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 29ης Φεβρουαρίου δύο ακόμα νομοσχέδια του ΥΠΑΑΤ που έχουν ως στόχο τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής:
- Το κυρωτικό πλαίσιο που αφορά τους ελέγχους της αγοράς και την προστασία από παράνομες ελληνοποιήσεις για τα #ΠΟΠ, #ΠΓΕ και #ΕΠΙΠ προϊόντα
- Το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες #αγρότες και λαμβάνουμε κάθε δυνατόν μέτρο για τη μείωση του κόστουςπαραγωγής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε σε κίνδυνο όσα, όλοι μαζί, με κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.
Είμαι βέβαιος ότι με καλή διάθεση, με συναίνεση και με διάλογο, μπορούμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι μια άσκηση πολιτικής, αλλά μια εθνική πρόκληση. Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως τέτοια την αντιμετωπίζει».
Χρυσοχοΐδης: Έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για την την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα σε συνέντευξη που ποαραχώρησε.
«Γίνονται συνεννοήσεις ώστε η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα να γίνει με ασφάλεια και τάξη, ανέφερε» σχετικά και σημείωσε ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και δικαιούνται και εδώ να διαδηλώσουν. Το ζήτημα, πρόσθεσε, είναι αυτή η κινητοποίηση να γίνει με ασφάλεια και σχετική ευταξία ώστε να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική ειρήνη στην πόλη.
«Μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν από την Αθήνα»
Στη συνέχεια ο υπουργός εκτίμησε ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας θα βρεθεί «λογικός αριθμός τρακτέρ τα οποία θα σταθμεύσουν σε σημεία που θα ορίσει η αστυνομία».
Στο ίδιο σημείο τόνισε ότι θα υπάρχουν «συνεχείς ενημερώσεις της αστυνομίας στους πολίτες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση». Παράλληλα ενημέρωσε ότι μέχρι την Τέταρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ θα έχουν αποχωρήσει από το κέντρο της Αθήνας.
Στο πλευρό των αγροτών σύσσωμη η αντιπολίτευση
Δίκαια χαρακτηρίζει τα αιτήματα των αγροτών η αντιπολίτευση και καλεί την κυβέρνηση για στήριξη. «Ο αγρότης δύσκολα τα βγάζει πέρα και ο καταναλωτής πληρώνει πολύ ακριβά τα προϊόντα» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν» επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως «Νόμος είναι το δίκιο του αγρότη» ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε: «Δεν γίνεται η αγροτική παραγωγή να μένει ο φτωχός συγγενής».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 75% της ενσωμάτωσης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr