Αγρότες: Κρίσιμη συνεδρίαση στη Λάρισα - Στο τραπέζι ο αποκλεισμός εθνικών οδών και η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα
Στην πανελλαδική επιτροπή συμμετέχουν, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Σημειώνεται ότι στην πανελλαδική επιτροπή, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα προτείνουν δράσεις προκειμένου να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενώ όπως έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή, ζητούν συνάντηση απευθείας με τον πρωθυπουργό.
Νέος αποκλεισμός στην Εθνική Οδό
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.
Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.
Σκέψεις για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Μάλιστα, αγρότες εξήγησαν στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην πανελλαδική επιτροπή και θεωρούν δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με το ενδεχόμενο για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και διαδήλωση έξω από τη Βουλή να παραμένει ανοιχτό.
Επιπλέον, στις προτάσεις των αγροτών βρίσκεται και ο αποκλεισμός των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων, καθώς και παρεμβάσεις με αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας.
Χατζηδάκης: Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες
«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» πρόσθεσε και επανέλαβε πως ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.
«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι στην Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.
Κορυφαίο ζήτημα η τιμή του ρεύματος
Παράλληλα εξήγησαν ότι ζητούν πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, καθώς το κόστος για τα χωράφια τους έχει υπερδιπλασιαστεί.
Τονίζουν ότι ζητούν πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα 0,07 ευρώ τη στιγμή που οι τιμές στο ρεύμα έχουν πέσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνουν επίσης ότι με τα «pass» που δίνονται από την κυβέρνηση δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα.
Πώς απαντά η κυβέρνηση
Δεδομένο είναι πως το αγροτικό αποτελεί το βασικό πρόβλημα που καλείται σ’ αυτή τη συγκυρία να αντιμετωπίσει το Μαξίμου και στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές, ενώ οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα αποφασίσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να οδηγηθούν σε μετωπική με τους αγρότες, που αποτελούν ένα κοινό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς (όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές). Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και επομένως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντηθεί με αγρότες στα μπλόκα, άκουσε τα αιτήματά τους και συζήτησε μαζί τους.
Από την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία εστιάζουν στην άμεση υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου να εισπράξουν ζεστό χρήμα οι αγρότες. Επισήμως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και το θέμα θα μπορούσε να επανεξεταστεί μετά το Σεπτέμβριο.
Πάντως - με δεδομένη την πρόθεση των αγροτών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις- στην κυβέρνηση εξετάζουν με προσοχή ποιες πρόσθετες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί μια οριστική ρήξη. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν σήμερα οι αγρότες και τις κινήσεις που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες.
Η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος
Έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων»
Μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος», ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες. «Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή» σημείωσε.
Τα πολιτικά μηνύματα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας». Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας στην αναμέτρηση του καλοκαιριού και στόχος είναι να αυξηθεί η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Στο δρόμο προς τις κάλπες θα τονίζεται διαρκώς από την Πειραιώς η ανάγκη να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καθαρή υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό προκειμένου να τρέξουν μια σειρά κομβικών μεταρρυθμίσεων. Να σημειωθεί πως την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις για το ρόλο του Ταμείου Aνάκαμψης στην οικονομία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή και μάλιστα στους ομιλητές θα είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr