Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης - «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας»
«Είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων και τώρα περιμένουμε το επόμενο βήμα από τον πρωθυπουργό»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με δυναμική παρουσία παραμένουν στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες αγρότες, ενόψει των εγκαινίων της 30ής Agrotica. Με περίπου 300 τρακτέρ και με την υποστήριξη κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (1/2) βρίσκονται έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στις 19:30.
Στο πλευρό τους κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι
Οι αγρότες που έχουν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές: Χαλκηδόνα, Λαγκαδά, Σέρρες, Γιαννιτσά και Κιλκίς. Μαζί τους κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Από νωρίς το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη συλλαλητήριο, με τους διαμαρτυρόμενους να έχουν στήσει εξέδρα και οι αγρότες να εκφράζουν τα αιτήματά τους.
Αργότερα, στις 17:00, έχουν σκοπό για πορεία μέσα στην Agrotica, με κεντρικό σύνθημα: «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας ενάντια στις πολιτικές που μας διώχνουν από τη γη μας».
«Είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων»
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λοφίσκου της επαρχίας του Λαγκαδά Τάσος Σοϊλεμέζης, «η σημερινή συγκέντρωση των αγροτών και των μελισσοκόμων, εδώ στη ΔΕΘ μιλάει από μόνη της. Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων και τώρα περιμένουμε το επόμενο βήμα από τον πρωθυπουργό. Θα μείνουμε εδώ τέσσερις ημέρες, τα ψέμματα και οι υποσχέσεις έχουν τελειώσει».
Ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος, σημείωσε πως, «πρόκειται για ένα μεγαλειώδες, πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο. Θα παραμείνουμε εδώ για τέσσερις ημέρες, όσο θα διαρκέσει η έκθεση Agrotica. Το απόγευμα περίπου στις 5:00 θα παραδώσουμε ένα ψήφισμα στο γραφείο του πρωθυπουργού εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εξηγούμε την κατάσταση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, αναφέρουμε τα βασικά αιτήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, Γιαννιτσών Γιώργος Σιδηρόπουλος, υπογράμμισε: «τέτοια συγκέντρωση και διαμαρτυρία δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαμε με 155 τρακτέρ από Πέλλα και Κουφάλια και συνολικά μπορεί να ξεπερνάμε και τα 400. Θέλουμε η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας, στο κόστος παραγωγής στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στα εφόδια. Θέλουμε διάλογο, πιστεύουμε όμως οτι θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Δε θέλουμε προσχηματικό και ανούσιο διάλογο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».
«Συμμετέχουμε και εμείς στις κινητοποιήσεις. Έχουμε έρθει με 100 φορτηγά και αυτό που ζητάμε είναι πολιτική βούληση και εφαρμογή του νόμου για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και του νοθευμένου μελιού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου.
Συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών διότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του παραγωγικού τομέα της χώρας. Ανήκουμε στο ίδιο υπουργείο και θέλουμε τη στήριξη του κράτους στον πρωτογενή τομέα», τόνισε το μέλος του συνεταιρισμού αλιέων Αγία Παρασκευή της Νέας Μηχανιώνας Απόστολος Καρέλας.
«Οι αγρότες από τη Χαλκιδική αποφασίσαμε σήμερα να κατέβουμε στη ΔΕΘ με τα αγροτικά μας οχήματα για συμπαράσταση στους συναδέλφους μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο κέντρο της πόλης και με τα τρακτέρ μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής Φιλοκλής Γκοτζιάς.
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους, όπως λέει ο ίδιος, θα παίξει η αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν με τους αρμόδιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δημιουργείται «αγροτικό 112»
Την ίδια ώρα, τη δημιουργία του «αγροτικού 112» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 30ής Έκθεσης Agrotica, ο υπουργός υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη πως «η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου».
«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου», δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr