Γολγοθάς χωρίς τέλος για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου: Καμία παράταση για τους πλειστηριασμούς σε σπίτια σεισμοπλήκτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στη δίνη των πλειστηριασμών αφήνει ουσιαστικά η κυβέρνηση τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου ακριβώς τρία χρόνια μετά τον σεισμό που συντάραξε τον τόπο τους και τους άφησε χωρίς στέγη και εισόδημα την ώρα που αυξάνονται ραγδαία στη χώρα οι πληγέντες από κάθε φυσική καταστροφή.
Παρά τις επίμονες εκκλήσεις για παράταση για άλλο ένα 6μηνο στους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, έκλεισε τη Δευτέρα κάθε τέτοιο παράθυρο παραπέμποντάς τους πληγέντες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κι αυτό την ώρα που οι Τράπεζες ουσιαστικά τους αρνούνται εδώ και μήνες τον δανεισμό στο ποσοστό του 20% που υπολείπεται του κόστους αποκατάστασης που καλύπτει το Δημόσιο κατά 80%.
«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»
Ωστόσο η τοποθέτηση του υπουργού φάνηκε να έχει και μια ανάγνωση που ξεπερνά τα όρια του σεισμόπληκτου Ηρακλείου Κρήτης δίνοντας ένα μήνυμα και για το μέλλον και τις φυσικές καταστροφές που θα προκύψουν καθώς υπογράμμισε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
«Σε κάθε περίπτωση, κάποιος ο οποίος χρειάζεται προστασία, υπάρχει πλαίσιο προστασίας με πολλαπλές επιλογές είτε έχει σχέση με τις αιτήσεις για τη στήριξη σε στεγαστική δόση, είτε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε με τις άλλες πρόνοιες του συστήματος», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη.
Εξηγώντας τη διαδικασία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι πριν έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο για την κρατική αρωγή, το οποίο πλέον προβλέπει ότι η Κεντρική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ) είναι η αρμόδια και εισηγείται προς όλα τα Υπουργεία το πλαίσιο της αρωγής είτε αυτό είναι χρηματικό είτε αυτό είναι παρατάσεις σε υποχρεώσεις ή οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.
«Συνεπώς, η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό έρχεται μόνο μετά από εισηγήσεις της ΚΕΚΑ και αυτό πραγματικά είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα, διότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Και εφόσον έχουμε όλο και πιο ισχυρές και όλο και πιο συχνές καταστροφές, είναι προφανές ότι η χρήση τους πρέπει να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί ούτε δύο μέτρα και δύο σταθμά και βέβαια να μην εξαντλεί τους πόρους. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε κάποιους πόρους, να φτάνουμε μέχρι τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο, να τελειώνουν αυτοί και τις επόμενες καταστροφές να μην υπάρχει η χρηματοδοτική δυνατότητα να τις καλύψουμε», ξεκαθάρισε.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης έκανε λόγο για πληγέντες δύο ταχυτήτων σημειώνοντας πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά δεδομένου ότι για τους πληγέντες στο Μάτι υπήρχαν – και καλώς υπήρχαν όπως προσέθεσε – συνεχείς απαλλαγές από τους πλειστηριασμούς.
«Ζητούν παραταση 6 μηνών στους πλειστηριασμούς για να ολοκληρώσουν τα σπίτια τους την ώρα που από τις περίπου 7.000 αιήσεις, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 30 φάκελλοι. Ζητούν μία αντίστοιχη αντιμετώπιση με το Μάτι από την πολιτεία, η οποία έχει μια ετεροβαρή αντιμετώπιση. Πώς να πιστέψει ο Θεσσαλός τις υποσχέσεις όταν βλέπει αυτήν την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι τρία χρόνια μετά το σεισμό».
Τον αργό ρυθμό διεκπεραίωσης των αιτήσεων των σεισμοπαθών παραδέχτηκε και ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος όμως είπε ότι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν αποδίδονται σε ολιγωρία, αλλά στα προβλήματα που έχουν οι φάκελλοι.
Πόσο έχουν στοιχίσει οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών
Την ίδια στιγμή τα ποσά της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, δηλαδή των αποζημιώσεων πληγέντων και των αποκαταστάσεων περιοχών απο το 2015 έως το 2022 αγγίζουν τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στο παρελθόν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, την περίοδο 2015 – 2018 το συνολικό κόστος ήταν 1,4 δισεκατομμύρια, ενώ από το 2019 ως το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκε και έφτασε στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η πιο δύσκολη χρονιά έως φέτος αφορούσε το 2021 κυρίως εξαιτίας των αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων από την καταστροφή που άφησε πίσω του το φαινομένο του Ιανού, το οποίο την προηγούμενη χρονιά είχε πλήξει μεταξύ άλλων και τις ίδιες περιοχές που χτύπησαν οι φετινές πρωτόγνωρες πλημμύρες και όπως η ιστορία κατέδειξε ήταν τελικώς ηπιότερο από τις συνέπειες του Daniel.
Αναλυτικά τα στοιχεία για τις δαπάνες για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών των προηγούμενων ετών σε εκατομμύρια ευρώ ήταν:
- 2015: 194,2
- 2016: 223,7
- 2017: 359,2
- 2018: 681
- 2019: 536,1
- 2020: 853,6
- 2021: 1.337,8
- 2022: 600
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr