«Κιβωτός του Κόσμου»: Η δομή της Καλαμάτας στο επίκεντρο των καταγγελιών - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κεντρικό ρόλο φέρεται να έχει, στις καταθέσεις του 19χρονου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, η οποία άνοιξε τις πύλες της τον Αύγουστο του 2020. Εντωμεταξύ, οι ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τη δράση της ΜΚΟ φέρνουν και έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα.
Στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθούν οι προνοιακές δομές και ειδικότερα η «Κιβωτός του Κόσμου». Η σύσκεψη θα γίνει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων παραγόντων, και η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ιδιαίτερα ερωτήματα δημιουργούν οι μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα με την εν λόγω δομή της ΜΚΟ, οι οποίες και, σε αρκετές περιπτώσεις, συνθέτουν το «παζλ» των καταγγελιών που έρχονται τις τελευταίες μέρες στο φως. Οι μαρτυρίες έγιναν στην ΕΡΤ από ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ωστόσο δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές τα όσα γνωρίζουν, εφόσον κληθούν.
Συχνές, ανεξήγητες μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή
Σύμφωνα με τους ίδιους, γύρω από τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» υπήρχε «φόβος», ενώ ο χαρακτήρας του απέναντι στους εργαζόμενους της δομής χαρακτηρίστηκε «απόμακρος». Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου δεν είχε καμία επαφή με τους εργαζόμενους, οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είχαν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή. Οι αναφορές κάνουν λόγο για έναν «νάρκισσο», ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, ο οποίος είχε επαφή μόνο με τα πρόσωπα του οικείου στον ίδιο περιβάλλοντος, τα οποία είχαν και σημαντικό ρόλο σε όλες της δομές της «Κιβωτού».
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, οι οποίες πραγματοποιούνταν χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν λόγο σχετικά ή να γνωρίζουν την αιτία. Όπως ανέφεραν, ο ιερέας καλούσε στο τηλέφωνο της εκάστοτε δομής και ζητούσε να ετοιμάσουν το παιδί που θα μετακινούνταν μέσα σε μισή ή μία ώρα, ή ακόμα και να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Τα παιδιά μετακινούνταν στις δομές που ζητούσε ο Παπανικολάου όπου μπορεί να έμεναν για δύο μέρες μέχρι και ένα μήνα, ή και να μεταφέρονταν σε άλλες δομές της Κιβωτού. Οι μάρτυρες δηλώνουν άγνοια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συνέβαινε αυτό, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι, τα παιδιά που μετακινούνταν, φοιτούσαν ταυτόχρονα και σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν αδικαιολόγητα τις χρονικές περιόδους που μεταφέρονταν σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι ίδιοι κάνουν λόγο και για ιδιότυπες διακρίσεις μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή – για παράδειγμα, κάποια από τα παιδιά είχαν ακριβά κινητά και ρούχα, ενώ άλλα είχαν ελάχιστα χρήματα στην τσέπη τους.
Στη διερεύνηση της υπόθεσης ιδιαίτερα κομβικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η «δια παντός» αποχώρηση των μεγαλύτερων παιδιών από τη δομή της Καλαμάτας. Την ίδια περίοδο φέρονται να έλαβαν χώρα και αρκετά από τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος – δηλαδή, τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, όταν, ξαφνικά, αποχώρησαν από τη δομή τρία παιδιά στην αρχή, για να ακολουθήσουν άλλα δύο λίγες μέρες αργότερα. Όλα τα παιδιά που αποχώρησαν ήταν άνω των 13 ετών και, οι περισσότεροι άνθρωποι της δομής δηλώνουν άγνοια ως προς τους λόγους των αποχωρήσεών τους. Ωστόσο, η εντός της δομής φημολογία ήταν ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ». Για το ένα από τα παιδιά ου αποχώρησαν, μάλιστα, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία πρωτοδικών καθώς αυτό δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε από απουσίες και ήταν κάτω των 15 ετών – ηλικία μέχρι την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Λίγο καιρό μετά την ξαφνική υποχώρηση των παιδιών, άλλα, μικρότερα παιδιά της δομής κλήθηκαν από τον Παπανικολάου στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο ενώ, μετά την επιστροφή τους αναπτύχθηκε, εντός της δομής, η φημολογία περί κακομεταχείρισης όσων είχαν απομακρυνθεί τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τρόμο γύρω από την Αθήνα στα παιδιά που παρέμειναν στη δομή.
Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για νοσηρότητα όσον αφορά τη λειτουργία της δομής, μιλώντας για σκληρές εργασίες στις οποίες υποχρεώνονταν να συμμετέχουν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, για τροφίμους που γύριζαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, για «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και άλλα. Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ότι, και στο παρελθόν, προσπάθησαν να μιλήσουν σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα, αλλά ποτέ δεν ακουγόντουσαν. Οι ίδιοι τόνισαν ότι, μπροστά στα μάτια τους δεν υπήρξαν συμπεριφορές ανάλογες με τις καταγγελίες του 19χρονου, ωστόσο, επιφυλάσσονται όσον αφορά το τι συνέβαινε όταν ο Παπανικολάου ζητούσε και έμενε μόνος του με τα παιδιά, όταν πήγαιναν για μπάνιο κυρίως κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr