Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Οι ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, οι έρευνες και τα τρία σενάρια για την υπόθεση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με μεθοδικό τρόπο συνεχίζονται οι έρευνες από τους ειδικούς της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας. Επόμενο στάδιο είναι η επαλήθευση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα κενό.
Σύμφωνα με το pelop.gr όσον αφορά τις ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν πως η 9χρονη δεν είχε κανένα θέμα με την καρδιά της που να δικαιολογεί τόσες ανακοπές. Κάτι το οποίο είχε επισημανθεί και στο Καραμανδάνειο, σύμφωνα με δηλώσεις των εκεί γιατρών που είχαν εξετάσει το παιδί.
Στο μικροσκόπιο ο φάκελος της μικρής Τζωρτζίνας
Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο το Ανθρωποκτονιών ερευνά μόνο την περίπτωση του θανάτου της Τζωρτζίνας. Ήδη έχουν εξεταστεί γιατροί από το «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά και γιατροί που έκαναν τους γονιδιακούς ελέγχους και αυτοί που τοποθέτησαν τον βηματοδότη και τον απινιδωτή. Πλέον έρχεται η σειρά της Πάτρας ώστε να ληφθούν καταθέσεις από γιατρούς.
«Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διερευνηθεί η υπόθεση;»
O ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εκτιμά, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», πως η διερεύνηση της υπόθεσης, ακόμη και από τους συναδέλφους του που κάνουν «επανέλεγχο» στις νεκροψίες – με προϊστάμενο τον Νίκο Καρακούκη – πάει αργά.
«Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διερευνηθεί η ιστορία»; Αν δεν θέλουμε μπορούμε να το πούμε» δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως θα πρέπει άμεσα να δοθούν απαντήσεις στους συγκεκριμένους θανάτους ώστε να «ησυχάσει η χώρα» από αυτή την υπόθεση. Ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πως όλες οι παρεμβάσεις του έχουν γίνει έχοντας στηριχθεί σε επιστημονικά κριτήρια και ότι ουδέποτε έχει δηλώσει πως πρόκειται για έγκλημα.
Επίσης, σε νέα του ανάρτηση, ο ιατροδικαστής αναφέρεται στα ευρήματα που βρήκαν στη Μαλένα και συγκεκριμένα στον θάνατο του παιδιού που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.
Συγκεκριμένα γράφει: «Όλα τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής μελετήθηκαν από τον Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Εμμανουήλ Αγαπητό. Τον επιστήμονα με εξειδικεύσεις σε Ζυρίχη για περιγεννητική θνησιμότητα και UTAH USA για βιοψίες μυοκαρδίου. Έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα 50.000 ιστολογικές εξετάσεις σε πτωματικό υλικό, κυρίως για όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που διαπίστωσε στο πρώτο παιδί την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, το έντονο πνευμονικό οίδημα και την έντονη συμφόρηση. Εκτιμώ ότι όταν καταθέσει στις προανακριτικές αρχές θα δώσει πληρέστατες επιστημονικές απαντήσεις, γιατί οι γιατροί είμαστε το βιογραφικό μας».
Τα τρία σενάρια
«Οι γιατροί έχουμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και όλα όσα λέμε πρέπει να τα στηρίζουμε σύμφωνα με τα διδάγματα της επιστήμης. Το μόνο που έκανα στην ανάρτησή μου ήταν να υποστηρίξω βιβλιογραφικά ένα από τα σενάρια που είναι πιθανό σε αυτή την υπόθεση, και με το οποίο συνάδουν τα ευρήματα που έχουμε, και είναι αυτό του ασφυκτικού θανάτου», εξήγησε ο ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.
Τι εξετάζουν
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι και η Τζωρτζίνα και το πρώτο παιδί είχαν νοσηλευτεί. Τα είχαν δει πολλοί συνάδελφοι. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι γιατροί διέγνωσαν τις νόσους που πραγματικά είχαν αυτά τα παιδιά. Έχουμε να μελετήσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε και δύο μικρές τραυματικές περιοχές, που έχουν σχέση με τη μύτη και το στόμα και στις δύο περιπτώσεις. Νομίζω ότι πρέπει και αυτές να συνεκτιμηθούν», τόνισε ο κ. Λέων στο Mega.
«Υπάρχουν φάκελοι για τα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί και στοιχεία. Κάθε γιατρός που έχει δει τους φακέλους νομίζω ότι έχει καταθέσει και θα διευκολύνει την υπόθεση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να αποδειχτούν ιατρικά το γιατί υπάρχουν και τι έχει γίνει», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Τρία τα σενάρια
«Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Το ένα είναι το μεταβολικό σύνδρομο, το άλλο είναι κάποια τοξική αντίδραση και το τρίτο σενάριο είναι αυτό του ασφυκτικού θανάτου. Υπάρχουν 4 πραγματογνώμονες. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα κληθούν να δώσουν την επιστημονική τους εξήγηση», τόνισε ο κ. Λέων.
«Οι εξετάσεις του τρίτου παιδιού είναι σημαντικές. Για να πάρουμε το καλό σενάριο, ότι έχουμε παθολογικό υπόβαθρο σε 3 παιδιά της ίδιας οικογένειας, θα πρέπει η υπόθεση να ερευνηθεί και γενετικά. Αν βρούμε στο τρίτο παιδί κοινή πάθηση με τα άλλα δύο παιδιά θα πρέπει να γίνουν γενετικές εξετάσεις», πρόσθεσε.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr