Κορονοϊός: Βγήκε από την εντατική ο 11χρονος με το σύνδρομο MIS-C
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εξήλθε από την εντατική του νοσοκομείου Παίδων, ο 11χρονος που νοσηλευόταν με το φλεγμονώδες πολυοργανικό σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά από νόσηση με κορονοϊό, το οποίο ονομάζεται MIS-C.
Όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN το παιδί βγήκε από την εντατική χθες και νοσηλεύεται σε απλή κλίνη, η πορεία της υγείας του είναι καλή και αναμένεται σύντομα να πάρει εξιτήριο.
Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται το σύνδρομο MIS-C - Τα συμπτώματα και η θεραπεία
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το σύνδρομο MIS-C που πλήττει παιδιά ή νεαρούς ενήλικες που νόσησαν από κορονοϊό παρουσίασε ο Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης.
Ο κ. Ροηλίδης εξήγησε στην ΕΡΤ πως δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. «Συναντάται εδώ και ένα χρόνο περίπου. Είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά μετά από νόσηση covid σε παιδιά, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και λανθάνουσα, δηλαδή να μην έχει δώσει πολλά συμπτώματα. Σε δύο με έξι εβδομάδες μπορεί να συμβεί. Εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό (συνήθως) πυρετό και με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, όπως την καρδιά, το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, τους βλεννογόνους και το δέρμα. Στο Ιπποκράτειο έχουμε δει κάπου 35-36 περιστατικά μέσα σε όλη την περίοδο της covid. Πανελλήνια είναι κάπως παραπάνω από 100 που έχουν καταγραφεί», είπε στη δημόσια τηλεόραση.
Ο κ. Ροηλίδης υποστήριξε ακόμα πως: «Συμβαίνει σε μεγάλα παιδιά κυρίως και σε νεαρούς ενήλικες της κατηγορίας 20 – 30 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Λίγα μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εμείς είχαμε 3 από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν ΜΕΘ. Όταν έχει προηγηθεί νόσος covid, σαφώς πρέπει κανείς να έχει το νου του. Φυσικά, οι γονείς πρέπει να σπεύσουν στο γιατρό και το νοσοκομείο που εφημερεύει για να εξεταστεί το παιδί και να δοθεί, αν χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα, είτε εισαγωγή».
Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται
«Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται. Δεν είχαμε καμία κακή κατάληξη σε τέτοια παιδιά έως τώρα. Υπάρχουν παιδιά στα οποία δεν υπήρχε ιστορικό βαριάς συμπτωματικής νόσησης αλλά υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια, και είχαν αντισώματα. Κάποια άλλα έχουν ιστορικό νόσησης και παρουσιάζουν μετά από μερικές εβδομάδες το σύνδρομο», είπε έπειτα.
«Ό,τι αφορά στην πανδημία είναι νέο και σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε τότε, φαίνεται να έχει μια ποικιλότητα στη βαρύτητά του. Αυτό που χρειάζεται πάντα από τον γονιό είναι η συμβουλευτική από τον παιδίατρο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε περισσότερο από ότι για άλλα πράγματα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει και από αυτό το σύνδρομο», κατέληξε ο καθηγητής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr