Κορονοϊός: Αποκλιμάκωση στα κρούσματα αλλά σε επιφυλακή για νοσηλείες - Ο φόβος των επόμενων εβδομάδων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αισιόδοξοι αλλά συγκρατημένα είναι οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα και η μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν να υποχωρούν, όμως όπως όλοι συμφωνούν τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και αν δεν δείξουμε προσοχή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι νοσηλείες είναι ακόμα αυξημένες, πράγμα το οποίο
δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχει ο κίνδυνος η μετάλλαξη Όμικρον να κάνει τον κύκλο της και να παραμείνει η μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είπε είμαστε στην έναρξη της αποκλιμάκωσης. «Οι νοσηλείες και οι θάνατοι χρονικά έπονται των κρουσμάτων», εξήγησε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε πως η μείωση των κρουσμάτων ήταν κάτι το αναμενόμενο, διευκρίνισε όμως ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πως έχουμε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Δεν έχουμε φτάσει λιμάνι, δεν έχουμε μπουνάτσα. Η Δέλτα δεν έχει εκτοπιστεί από την Όμικρον. Ανεμβολίαστοι κάποιας ηλικίας που είναι υποψήφιοι για εντατική, να εμβολιαστούν άμεσα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Γκάγκα: Αισιοδοξία για το Πάσχα αλλά οι νοσηλείες είναι ακόμα πολλές
Αισιόδοξη εμφανίστηκε για την πορεία της πανδημίας και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, τονίζοντας πως τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλύτερα και τα κρούσματα να πέφτουν, όμως πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με την ίδια, αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί τώρα, το Πάσχα θα είμαστε καλά.
«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ακόμα πολλές. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει τελείως. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες. Το εμβολιασμένο μέρος του γενικού πληθυσμού είναι μεγάλο, πολλοί είναι και αυτοί που έχουν νοσήσει, υπάρχει όμως ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν θέλει να εμβολιαστεί», τόνισε.
Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, εξήγησε πως δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε πρόβλημα από αυτό. «Η εβδομάδα κύλησε καλά, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν. Είμαστε η μοναδική χώρα που κράτησε τόσο χρόνο κλειστά τα σχολεία. Για τα παιδιά υπάρχουν και εμβόλια και επαρκή ραντεβού», συμπλήρωσε.
Παγώνη: Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό αλλά Απόκριες με μάσκες
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου ΕΙΝΑΠ, κυρίας Ματίνας Παγώνη η οποία τόνισε ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά αλλά τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα μάσκες.
Αναφερόμενη στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είπε ότι «θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου». «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνέψουν από την Όμικρον» σημείωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.
«Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.
Σχετικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παγώνη επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως η μετάλλαξη Δέλτα ήταν η πιο δύσκολη από όλες και αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.
Εμφανής αποκλιμάκωση από 23 Ιανουαρίου
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.
Αναφερόμενη στη θεραπεία με τα αντιικά χάπια, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς θα κατατίθεται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και Επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν. «Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, ωστόσο θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά. Δε θα τα πάρουν όλοι. Αυτό που προέχει είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε.
Τέλος, η κυρία Παγώνη εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες. «Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο», κατέληξε.
Η πρόβλεψη Μπουρλά για το τέλος της πανδημίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά, δήλωσε τη Δευτέρα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM TV ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για πολλά χρόνια, αλλά ότι αυτό το παρόν κύμα της πανδημίας θα πρέπει να είναι το τελευταίο με περιορισμούς και μέτρα. Επιπρόσθετα, ο κ. Μπουρλά, σημείωσε πως το εμβόλιο για τα παιδιά «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».
Παράλληλα τόνισε πως ενώ ελπίζει ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας, εκτίμησε όμως ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και στο μέλλον. «Πρόκειται για έναν ιό που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, οπότε είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτόν», σημείωσε.
Ωστόσο, σε μια νότα αισιοδοξίας, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι είναι πεποίθησή του ότι το σημερινό κύμα της Όμικρον θα είναι το «τελευταίο με τόσους πολλούς περιορισμούς».
Ο Μπουρλά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην μετάλλαξη Όμικρον θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και ότι η εταιρεία παράγει ήδη δόσεις. «Θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο σε μόλις τρεις μήνες [από τότε που εντοπίστηκε η Όμικρον] που είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση δεν μπορεί να συστηθεί ακόμη για τον γενικό πληθυσμό επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, προωθώντας αντίθετα την τρίτη δόση εμβολίου ως σημαντική για την πλήρη προστασία.
Ο Μπουρλά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η Pfizer προβαίνει σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ (593,7 εκατ. δολάρια) στη Γαλλία σε βάθος πενταετίας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δήλωσε επίσης στην τηλεόραση BFM ότι η Pfizer δημιουργεί συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Novasep για την ανάπτυξη μιας θεραπείας κατά της Covid με χάπια.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr