Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι ότι θα ανακάμψει έναντι της Όμικρον – Η εκτίμηση Πρασσά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ανησυχία του για την πιθανότητα να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποτέλεσμα των αυξημένων νοσηλειών λόγω του κορονοϊού διατύπωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.
Ο κ. Πρασσάς εξήγησε πως στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε μάλιστα ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την τρίτη δόση.
«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς, οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.
Στη συνέχεια, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
Όπως είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα. Προειδοποίησε δε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους.
Όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους είναι καλά προστατευμένοι
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Όμικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα. «Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι είναι μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις.
Κλείνοντας, ο κ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η τελευταία πράξη του επικίνδυνου κύκλου επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες τελειώνουν όταν τα συστήματα υγείας σταματούν να απειλούνται με κατάρρευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr