Τριανταφυλλίδης (καθηγητής Γενετικής): Ανησυχητική η παραλλαγή από το Καμερούν - Θα δούμε κι άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την ανησυχία του για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού από το Καμερούν, κρούσματα από την οποία εντοπίστηκαν στη Γαλλία, εκφράζει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Όπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως «υπό διερεύνηση» ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος, διότι, όπως λέει, περιλαμβάνει 83 μεταλλάξεις, που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό απέναντι στα εμβόλια και πιο μολυσματικό από τον αρχικό ιό.
«Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης παραλλαγής, με βάση τα στοιχεία από τις δώδεκα περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στη Γαλλία. Παρ΄ όλα αυτά η γενετική ανάλυση του συγκεκριμένου στελέχους αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις και 37 ελλείμματα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται 14 υποκαταστάσεις αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μεταλλάξεις Ν501Υ και Ε484Κ. Η πρώτη προσδίδει στον ιό αυξημένη μολυσματικότητα και η δεύτερη μειώνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ο ιός από τα αντισώματα, τα οποία επάγονται από τα εμβόλια ή τη νόσηση. Εδώ εστιάζεται η ανησυχία, διότι η συγκεκριμένη παραλλαγή θα μπορέσει να αποφύγει ορισμένα από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι είτε από εμβόλια είτε από λοιμώξεις με τον κορονοϊό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στην Αφρική το Νοέμβριο και ανιχνεύθηκε το Δεκέμβριο σε δώδεκα ασθενείς που ζούσαν κοντά στη Μασσαλία, με έναν από αυτούς να βγαίνει θετικός μετά από ταξίδι του στο Καμερούν. «Στη συγκεκριμένη χώρα μόνο το 2,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι σε περιοχές, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό, οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσια παραγωγής νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Η Αφρική αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα δε θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού, αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του 2022», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.Περιμένουμε σίγουρα κι άλλες μεταλλάξεις
Περιμένουμε κι άλλες μεταλλάξεις
Κατηγορηματικός εμφανίζεται ο κ. Τριανταφυλλίδης ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει και άλλες παραλλαγές του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Μάλιστα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση η μετάλλαξη Όμικρον δε θα πρέπει να θεωρείται το τέλος της πανδημίας.
«Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες παραλλαγές του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε πόσο σημαντικές θα είναι και πόση ανησυχία θα δημιουργήσουν. Είμαι κατηγορηματικός ότι η παραλλαγή όμικρον δεν αποτελεί το τέλος της πανδημίας, ακόμα κι αν έχει μικρότερη νοσηρότητα ή θνητότητα. Μπορεί να έχει κατά τρεις φορές μικρότερη νοσηρότητα σε σχέση με τη Δέλτα, όμως, έχει τρεις-τέσσερις φορές υψηλότερη μεταδοτικότητα και αυτά τα δύο στοιχεία εξισορροπούνται. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά ακόμα για ενδεχόμενη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων, αλλά απλές εισαγωγές έχουν αυξηθεί σε νοσοκομεία της Βρετανίας, ενδέχεται και εμείς να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα… τσουνάμι νοσηλειών. Επίσης, η αυξημένη νοσηρότητα υγειονομικών, αστυνομικών και άλλων εργαζομένων σε φορείς της Πολιτείας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα συνολικά στη λειτουργία του κράτους και να το οδηγήσει σε παράλυση».
«Η μόλυνση από κορονοϊό πυροδοτεί αντισώματα που επιτίθενται στον οργανισμό»
Τη δημιουργία αντισωμάτων που επιτίθενται στον ίδιο τον οργανισμό και στα όργανά του, μην ξεχωρίζοντάς τον από τους εξωτερικούς εισβολείς, πυροδοτεί η μόλυνση από κορονοϊό, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερο αριθμό αυτοαντισωμάτων από τις γυναίκες. «Όταν οι άνθρωποι μολύνονται με έναν ιό ή άλλο παθογόνο, το σώμα τους απελευθερώνει πρωτεΐνες, που ονομάζονται αντισώματα, τα οποία ανιχνεύουν ξένες ουσίες και τις εμποδίζουν να εισβάλουν στα κύτταρα. Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι παράγουν αυτοαντισώματα, που μπορούν να επιτεθούν στα όργανα και τους ιστούς του ίδιου του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Η μόλυνση από τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση που διαρκεί πολύ πέρα από την αρχική μόλυνση και ανάρρωση ακόμα και σε άτομα που είχαν ήπια κλινικά συμπτώματα. Πρέπει να τονιστεί ότι η λοίμωξη από τον ιό προκαλεί αυτοαντισώματα, και όχι ο εμβολιασμός, όπως διαδίδεται λανθασμένα στο διαδίκτυο», λέει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Τέλος, κατά τον ίδιο, ορισμένα από τα αυτοαντισώματα που προκαλούνται από ιούς έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες που συνήθως επηρεάζουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες. Στη μελέτη που επικαλείται, ωστόσο, οι άνδρες είχαν υψηλότερο αριθμό αυτοαντισωμάτων από τις γυναίκες. «Το εύρημα είναι παράδοξο δεδομένου ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι συνήθως πιο συχνές στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης κάπως αναμενόμενο, δεδομένων όλων όσων γνωρίζουμε για τους άνδρες, που είναι πιο ευάλωτοι στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου του COVID-19. Αυτά τα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί τι κάνει τη νόσο COVID-19 μια ιδιαίτερα μοναδική ασθένεια».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr