Κορονοϊός: Γονατίζουν τα νοσοκομεία από το τσουνάμι εισαγωγών – Θάνατοι και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Εφημερίες τρόμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας ανησυχία, στο μικροσκόπιο μπαίνει η κατάσταση του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά. Ήδη τα όσα λένε γιατροί και νοσηλευτές θυμίζουν τα όσα έζησε η χώρα το Νοέμβριο του 2020, ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων από τη νόσο εκτός ΜΕΘ.
Θάνατοι εκτός ΜΕΘ – Στα όριά του το ΕΣΥ
Η κατάσταση είναι δραματική στο σύστημα υγείας σε κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, από το «τσουνάμι» των νοσηλειών. Μεγάλη πίεση καταγράφεται πλέον και στις εφημερίες των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο, με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και θανάτους.
Καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες εισαγωγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική. Στο νοσοκομείο συνολικά τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.
Σε απλή κλίνη νοσηλεύονταν και ένας 22χρονος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέληξε χθες, Τετάρτη. Σύμφωνα με το thestival.gr, δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα με παροχή οξυγόνου. Στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» η πίεση παραμένει, καθώς είναι πλήρεις και οι 18 κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περί τα 22 άτομα ήταν χθες διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.Όπως έγραψε όμως το ethnos.gr, η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και στο νοσοκομείο Βόλου, όπου ήδη έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για την τρομακτική διασπορά του κορονοϊού. Είκοσι έξι ασθενείς μεταφέρθηκαν ήδη σε ιδιωτικές κλινικές και η επιχείρηση αποσυμφόρησης του νοσοκομείου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Πέντε ακόμη νεκροί από κορονοϊό προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον μακρύ απολογισμό θυμάτων από covid. Ένας διασωληνόμενος με κορονοϊό βρίσκεται εκτός ΜΕΘ ενώ κρεβάτι ΜΕΘ δεν υπάρχει και για έναν 30χρονο διανομέα με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από σοβαρό τροχαίο που είχε το βράδυ της Τετάρτης στο Βόλο.
«Δεν έχει ούτε έναν πνευμονολόγο το νοσοκομείο και περνάμε πανδημία με μεγάλη επιθετικότητα. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση. Έχει κλείσει. Η κατάσταση παραμένει δραματική. Ρώτησα την ίδια την υπουργό που ήρθε προχθές αν μπορεί μόνο ένας γιατρός να ανταποκριθεί δίπλα σε 110 ασθενείς και μου απάντησε όχι. Υπάρχει ελπίδα να γίνουν όλοι καλά με έναν γιατρό; Η απάντηση είναι όχι. Είναι μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωση. Δεν ακουστήκαμε. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Χαυτούρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος το νοσοκομείο είχε βάλει ταβάνι προ πανδημίας για νοσηλεία 70 ασθενών-αν και ήταν πολύ δύσκολος στόχος- και τώρα οι ασθενείς είναι 110.
Παραδοχή βόμβα από Βασιλακόπουλο
Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί προβληματισμό η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN, ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Λαϊκό»
«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε και συνέχισε:
«Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».
«Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των 5 κρεβατιών και για πόσους βγήκαν. (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας», ανέφερε επίσης.
Εφημερίες πολέμου
Οι γιατροί περιγράφουν δραματικές σκηνές στα νοσοκομεία της χώρας. «Έχουμε αναπτύξει κρεβάτια COVID στους διαδρόμους» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός. «Η εφημερία μας ακόμα τρέχει μέχρι τις 8 το πρωί, έχουν κάνει 27 εισαγωγές περιστατικών COVID και πάνω από 30 άλλων περιστατικών. Έχουμε δύο διασωληνωμένους ήδη».
«Με την αύξηση των περιστατικών έχουμε προχωρήσει ήδη σε αναδιάταξη των περιστατικών στις κλινικές μειώθηκαν οι κλινικές που περιθάλπουν non COVID περιστατικά αυξήθηκαν αυτές με COVID» τόνισε ο κ. Κομνός.
«Και στο Ιπποκράτειο κάθε εφημερία είναι ένας πόλεμος όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης. Όπως εξήγησε, «στην προηγούμενη εφημερία ήρθαν για εξέταση 160 ασθενείς και εισήχθησαν οι 80, άρα πάμε στο 40% με 50% εισάγονται για νοσηλεία. «Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι θα διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας, κάθε μέρα χειροτερεύει η εικόνα» υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης.
Άνοιξε, πρόσθεσε, και άλλη κλινική στην προηγούμενη εφημερία για να καλύψει τα περιστατικά. «Δεν φτάνει το προσωπικό, το λέω κατηγορηματικά δεν ενισχύθηκε, γίνονται ενισχύσεις από αλλά τμήματα, που σημαίνει ότι τα άλλα τμήματα αποδυναμώνονται» ανέφερε.
Ετοιμάζεται για επιτάξεις η κυβέρνηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως «είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ' τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά».
«Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ», είπε.
Ηλιόπουλος: «Προσωπικά υπεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης για κάθε ανθρώπινη απώλεια εκτός ΜΕΘ»
Επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό: «Αντί για την δημόσια υγεία, προστατεύει τους κλινικάρχες που βγάζουν υπερκέρδη, αφού αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές».
Ακολουθεί πλήρης η δήλωση:
»Συγγενείς ασθενών καταγγέλλουν επώνυμα πως οι άνθρωποί τους πέθαναν πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Γιατροί παραδέχονται δημόσια ότι έφτιαξαν πρόχειρες ΜΕΘ σε απλές κλίνες με αποτέλεσμα να έχουμε έκρηξη της θνητότητας. Υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ήδη αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
Και ο κ. Μητσοτάκης, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις επαναλαμβανόμενες ανοησίες του για τελευταίο μίλι, ακόμα λέει πως δεν έχει ξεφύγει η πανδημία, πως έχει ενισχύσει το ΕΣΥ. Αντί για την δημόσια υγεία, προστατεύει τους κλινικάρχες που βγάζουν υπερκέρδη, αφού αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές.Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε ανθρώπινη απώλεια εκτός ΜΕΘ.»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr