Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ: Δεν χρειάζονται τώρα νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη
Ο Γιάννης Κιουμής διαπιστώνει μιλώντας στο ethnos.gr ότι όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την πανδημία δεν δείχνουν κάποιον επείγον λόγο για λήψη νέων μέτρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Να μην λάβει μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η επιτροπή των ειδικών οποιασδήποτε απόφαση για αυστηρό lockdown στη Θεσσαλονίκη και τότε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση για την πόλη, αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την πανδημία δε δείχνουν κάποιον επείγον λόγο για λήψη νέων μέτρων.
«Πιστεύω ότι σήμερα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα. Αυτό που φαίνεται από τους δείκτες είναι ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Δε λέω ότι η κατάσταση πρέπει πρώτα να φτάσει στο απροχώρητο και δεν είμαι από εκείνους που θα πουν μην παίρνετε μέτρα. Είμαι από εκείνους που λένε ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται, θα πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να δούμε, αν θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που χρειάζονται νοσηλεία, γιατί αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης. Αν αυξηθεί, θα χρειαστεί η λήψη μέτρων», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Οι δείκτες που καθορίζουν τις αποφάσεις
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να καθορίζουν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε μία περιοχή. Ο βαθμός θετικότητας που προκύπτει από τη λήψη δειγμάτων, ο RT που δείχνει το βαθμό μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό, ο βαθμός πίεσης στο σύστημα υγείας και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα λύματα και κυρίως η δυναμική της εξάπλωσης του ιού που προκύπτει από αυτές.
Διαβάστε ακόμα: Σαρηγιάννης - Κορονοϊός: Χωρίς μέτρα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
«Στη Θεσσαλονίκη ο βαθμός θετικότητας είναι σαφέστατα καλύτερος από αυτόν της Αθήνας και της Πάτρας. Δείχνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση επιφυλακής. Σε ό,τι αφορά τα λύματα, με βάση όσα ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου μας που τα παρακολουθεί, οι τιμές έχουν αυξηθεί, όμως, δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης. Δε δείχνουν οι τιμές μία επιθετική τάση, όπως στο τέλος του Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο. Ούτε το σύστημα υγείας αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη πιέζεται ιδιαίτερα. Δεν είμαστε στα επίπεδα του καλοκαιριού, αλλά ούτε στα επίπεδα του φθινοπώρου. Αν αυξηθεί ο αριθμός αυτών που χρειάζονται νοσηλεία, θα πρέπει να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, αλλά νομίζω ότι δε χρειάζεται να το κάνουμε σήμερα αυτό. Στον αντίποδα, αυτά που έχουν πιεστεί πάρα πολύ, είναι η οικονομία και η ψυχολογία του κόσμου. Έτσι, οδηγούμαστε και σε μορφές παραβατικότητας από τους πολίτες, δηλαδή να μη μένουν στα σπίτια τους και να συγκεντρώνονται πολλοί σε ένα σπίτι», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής.
Αυστηρή επιτήρηση
Κατά τον ίδιο, αυτό που απαιτείται, είναι η αυστηρή επιτήρηση των μέτρων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν δε γίνεται σωστή και αυστηρή επιτήρηση, στην ουσία αυτοί που τιμωρούνται, είναι όσοι τηρούν τα μέτρα, μένουν στο σπίτι τους και αποφεύγουν τους συνωστισμούς.
«Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και αυτό ήταν κάτι που το αναμέναμε, εφόσον άνοιξαν περισσότερες δραστηριότητες. Εκτιμώ ότι αυτήν τη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει επείγον λόγος να ληφθούν νέα και αυστηρότερα μέτρα. Βέβαια, η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει και πιστεύω ότι θα καταλήξει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο, τρεις, τέσσερις μέρες», καταλήγει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ.
Διαβάστε ακόμα: Lockdown: Μέτρα σε Αχαϊα όπως σε Αττική - Αρνητική εισήγηση για Θεσσαλονίκη
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr